Baranyai művészeteket bemutató portál jött létre

2023. június 21. 19:14 2023. jún. 21. 19:14

A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a Pécsett vagy Baranyában élő és alkotó közel 150 képzőművészt. Ezzel láthatóvá tegye a pécsi művészélet tagjainak sokszínűségét, egyedülálló számosságát, továbbá, hogy támogassa és közös platformra helyezze a helyi művészeti közösséget. Egyben hivatkozási oldalt jelentsen azon művészeknek is, akiknek nincs önálló megjelenési lehetőségük. Ilyen jellegű bemutatkozásra még nem volt példa városunkban, de országosan sem.

A pécsi és baranyai művészek „seregszemléje” szinte már hagyomány, hiszen a Pécsi Galéria 1978 óta rendszeresen szervezett közös kiállításokat, amelyekről számos katalógust, könyvet jelentettek meg. A jelenlegi art.pecs.hu oldalhoz a 2020-ban, az M21 Galériában megrendezett Állapotfelmérés| 2019 kiállítás dokumentumai adták az alapot. Az említett tárlat kurátoraként, és a jelenlegi weboldal létrehozásában is nagy segítséget jelentett Pinczehelyi Sándor aktív részvétele. 

Az art.pecs.hu címen elérhető weboldalon a művészek önálló profillal jelennek meg, mely bemutatja szakmai életútjukat, díjaikat, eddigi kiállításaikat, illetve az általuk választott 10 jelentősebb alkotásukat. Az oldal nyitóképén minden egyes megjelenéskor más és más alkotást láthatunk, véletlenszerűen rendezve, illetve más módon, nevekre és műfajokra is rákeresve lehet böngészni az oldalon. Találkozhatunk festők, szobrászok, grafikusok, és más műfajok képviselőinek alkotásaival. Többek között Keserü Ilona, Pinczehelyi Sándor, Valkó László, Somody Péter, Mátis Rita, Hegyi Csaba, Ernszt András, Sas Miklós, ifj. Ficzek Ferenc, és jónéhány új generációs művész, mint például Szentgróti Dávid, vagy Biacsics Renáta műveivel. 

Az oldalon való megjelenés a Művészeti Tanács által megszabott szakmai kritériumok alapján azon művészek számára lehetséges, akik Pécsett, vagy Baranyában alkotnak, valamelyik művészeti felsőoktatási intézményben szereztek diplomát, országos művészeti szövetség, vagy egyesület tagjai, illetve megfelelő számú önálló és csoportos tárlaton mutatták már be műveiket.

Jelenleg közel 100 pécsi kortárs képzőművész van jelen az oldalon és összesen 1000 pécsi képzőművészeti alkotást láthat az érdeklődő. A Művészeti Tanács tagjaival is megismerkedhetünk a portálon, valamint Pécs város galériáit és kiállítótereit is összegyűjti.

A projekt további célja, hogy a jövőben a képzőművészeten kívül újabb művészeti területekkel bővülve a pécsi művészeti élet más szereplői is bemutatkozhassanak a felületen, láthatóvá téve Pécs város sokszínű és szerteágazó művészeti közösségét.

Az ARTPécs a közeljövőben, 2023. június 22 és 24 között a LOKART kortárs vizuális művészeti fesztiválon szervez szakmai kerekasztal beszélgetéseket képzőművészeti együttműködésekről és műgyűjtésről a művész és az üzleti szféra képviselőivel. 

ARTPécs bemutatkozik a LOKART fesztiválon

június 22. csütörtök helyszín: Művészetek és Irodalom Háza HILD Udvar

  • 16:00 ArtPécs bemutatkozik – Pécsi művészeti közösség Pinczehelyi Sándor – beszélgetőtárs: Százados László

  • 17:00 Képzőművészeti együttműködések és gyűjtemények Pécsen és Magyarországon (Art is Business szervezésében)

Debreczeni Mónika (Vylyan birtokigazgató), Hindiné Ódor Mónika (Starfol Plusz Kft. tulajdonos), Kacsuk Péter (gyűjtő), Bohus Eszter (Bohus-Lugossy Alapítvány elnöke) – moderátor: Jankó Judit újságíró 

június 23. Helyszín: m21 Galéria

  • 16:00 „Művészet és az üzlet kapcsolata, viszonya, helyzete”- előadó Gajzágó György Kortárs Műgyűjtő Akadémia 

június 24. Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza HILD Udvar

  • Art&NFT - NFT a művészetben (Tímár Krisztián, Hilbert Ottó moderátor: Jankó Judit)

A weboldallal vagy a programmal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket elküldhetik az artpecs@ph.pecs.hu címre.