Már Vidnyánszkyék szerint is vándorfesztivállá kellene alakítani a POSZT-ot

2019. november 25. 15:53 2019. nov. 25. 15:53

A kormánynak nagyon kedves Magyar Teátrumi Társaság tartott közgyűlést hétfőn, ami után vezetőjük, Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, hogy vándorfesztivállá kellene átalakítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Arról a társaság még nem határozott, hogy átveszik-e s Magyar Színházi Társaság tulajdonrészét a POSZT-ot szervező cégből annak kilépése után. 

A Magyar Távirati Iroda (MTI) híre szerint hétfőn, november 25-én Budapesten tartott közgyűlést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amelyen több témakör mellett a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügye is előkerült. 

Mint ismert, miután tavaly a Pécsi STOP megírta, hogy furcsa pénzmozgások voltak a POSZT-ot szervező cég és egy magáncég között (melynek tulajdonosai a színházi találkozót szervező cég vezetőségéből kerültek ki), és az önkormányzati vizsgálat is azt hozta ki, hogy súlyos hiányosságok akadtak a találkozónál, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) bejelentette, hogy kilépnek a POSZT szervezéséből. A POSZT-ot szervező cégben lévő tulajdonrészüket felajánlották az MTT-nek, és azt is bejelentették, hogy új színházi találkozón törik a fejüket, mely várhatóan vándorfesztiválként futna (ahogy a POSZT elődje is így működött évtizedeken át, mielőtt 2001-től kezdve Pécsen állapodott meg). 

A Pécs város részéről a POSZT-ot szervező cégben többséggel bíró Zsolnay Örökségkezelő Nonprfit Kft. (ZSÖK) akkori vezetője, Vincze Balázs a Pécsi STOP-nak úgy nyilatkozott, hogy ha kell, akkor a ZSÖK önmaga is megszervezi a színházi találkozót - de eddig nem kellene eljutni. (Vincze Balázst a napokban távolította el az új városvezetés a ZSÖK éléről, mert hogy szerintük úgy kötött több százmilliós szerződést, hogy arról előzetesen nem értesítette az önkormányzatot. Vincze szerint erre neki minden joga megvolt, így várhatóan pert fog indítani eltávolítása miatt.)

Most a Teátrumi Társaság (MTT) közgyűlésén az MTI híre szerint Vidnyánszki Attila elnök arról beszélt, hogy 

"vándorfesztivállá kellene alakítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyen be lehetne mutatni az országszerte megújult színházépületeket. Bár a POSZT jövőjéről egyelőre nem született döntés, az MTT elnöke szerint először Kaposvár, később Szolnok, Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót.

Szabó László, az MTT titkára megjegyezte: egyelőre nem döntötték el, elfogadják-e a Magyar Színházi Társaság által nekik felajánlott egyhatodnyi tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, az ügyben az MTT elnöksége később határoz"

- olvasható az MTI hírében.

A közgyűlésen szót ejtettek a kulturális tao-rendszer eltörlése után felállt új, pályázati szisztémáról is, ami az MTT és a kaposvári színházat helyettes államtitkár Fülöp Péter szerint egy nagyon jó rendszer lett. (Arra nem tértek ki, hogy ezen nagyon jó új rendszer miatt nemcsak magántársulatok, alternatív csoportok, de például a Pécsi Nemzeti Színháznak is meg kellett húzni a nadrágszíjat, utóbbi ugyanis 12 millióval kevesebbet kapott, mint amennyire számított. Azóta azonban már változott a helyzet, a tao-rendszert felváltó tematikus pályázatokon a színház 65 millió forintot nyert a 2019/2020-as évadra.* - a szerk.)


Az MTI híre szerint "a közgyűlésen nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán. A nyilatkozat szerint az egész magyar kultúra kárvallottja a színházi világban az elmúlt hetekben újra felvetődött szexuális zaklatási ügynek, ennek felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Vidnyánszky Attila szerint "mindannyiunk felelőssége, hogy valami változás történjen". Mint fogalmazott, meg kell állapítani, kik felelnek azért, hogy a szakmában eluralkodott egészségtelen helyzet következtében neves művésznők és alkotók évekig nem mernek megszólalni."


*= cikkünkben korábban még az április állapotokat tüntettük fel, ám a cikk megjelenése után arról tájékoztatta lapunkat Rázga Miklós direktor, hogy ősszel a tematikus pályázatokon összesen 65 millió forintot nyert a Pécsi Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadra - a szerk.

Forrás: Pécsi STOP/MTI