PTE-s alumnik tartják a Zenélő Egyetem őszi kurzusait

2022. augusztus 24. 20:10 2022. aug. 24. 20:10

Alumnik, vagyis a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett, zenével foglalkozó szakemberek tartják a Zenélő Egyetem (ZEN) 2022 őszén induló kurzusait. Az idén 11. éve működő komplex program eddig is a populáris zenei kultúra sokféle elemét emelte be az egyetemi-tudományos térbe, ezúttal pedig Baksa Péter nagybőgőművész, Csurgai Zoltán hangmérnök, Guld Ádám kutató, Marton Zsanett produkciós szakember, Tóth Barbara könnyűzenei menedzser, Végh Enikő HR vezető tartanak kurzusokat. A részletekről Beck Zoli (PTE BTK), az Egyetemi Kultúráért-díjas ZEN vezetője nyilatkozott.

Mindenki pécsi, mindenki PTE-s

„nem szándék volt ez, inkább felismerés: rájöttem, hogy azoknak a témáknak, melyek mentén az őszi szemesztert felépíteni szerettük volna, legnagyszerűbb tudói mind a Pécsi Tudományegyetemen tanultak, itt szereztek diplomát, itt doktoráltak. A pécsiség élménye elképzelhetetlen az egyetem nélkül, az egyetemi polgárok egyszerre pécsi polgárokká is lesznek. Alighanem az, hogy a PTE épületei a város különböző részein vannak, alapvetően meghatározzák azt a viszonyt, amelyben Pécs nem értelmezhető a PTE, az egyetem pedig a város nélkül.”

A 2022-es őszi ZEN-szemeszter

„A Zenélő Egyetem ebben a félévben – kissé pongyolán fogalmazva – a kommunikáció témakörére fókuszál. Hogyan tudjuk megszólítani egymást a társadalomban? Hogyan lehetünk képesek létrehozni olyan zenei hangot, ami kész a dialógusra? Hogyan tudják a zenészek megszólítani egymást, és hogyan folyhat valós kommunikáció a zenei szakma, a zenészek és a közönség között? Hogyan jelenik meg, és működik mindez az új médiaterekben, hogyan találkoznak ebben a térben a különböző digitális generációk?  Mindennek tudományos értelmezési kereteivel éppúgy foglalkozunk, mint ezek hétköznapi gyakorlatával.  

Az is látható, hogy ez a problémafelvetés korántsem csupán a popzene, hanem kortárs társadalmaink sajátja általában: a nyilvános kommunikáció terei, tartalmai és retorikája egyre inkább zavarba hozza az értelmezőt. Azt hiszem, a popzene a társadalmi kommunikációnak hangsúlyos része, mi a ZEN-ben ennek értelmezésére teszünk kísérletet.”

 

Mindenkit várnak

„A ZEN minden kurzusa szabadon látogatható. A hallgatók kreditért tudják felvenni, és  bármelyik karról, szakról jelentkezhetnek. Ez az egyetemnek azzal az üzenetével is összefügg, ami szerint az értelmiségképzés nem egyszerűen egy adott szaktudomány szűken vett mély ismerete, hanem általában a világról való tudásról is szól, jóval szélesebb tájékozottságot feltételez.  A ZEN az egyetemi integrációnak is fontos eleme: a szervezeti és tudományos határokat feloldva vesznek részt a kurzusokon a hallgatók, tanítanak benne oktatók. Mindössze annyiban exkluzív egy-egy kurzus, hogy van olyan létszám, ami felett már nem kivitelezhető egy-egy óra, ez jelenthet limitet. Aki szeretne eljönni, az bátran tegye meg!”

ZEN11 és tovább!

„A ZEN nyitottságát mutatja, hogy egyfelől a különböző kurzusaink félévről félévre - bár ez most éppen kivétel lesz - városi helyszíneken is megjelennek: például a ZEN-Session a Szabadkikötőben élt meg jónéhány szemesztert, a filmes kurzusunk az Apolló Moziban zajlik. A ZEN az országos zenei tehetségkutató-hálózattal is együtt dolgozik, erre az idei pályázati határidő augusztus 31.

A MadeinPécs fesztivál igazán fontos partnerünk, ráadásul a fesztivál fellépői között rengeteg olyan fiatal van, akik a ZEN-kurzusokat is látogatják. A Fishing on Orfű és az Ördögkatlan szintén olyan események, ahol immár hagyományosan vannak nyári egyetemi programjaink.

Viszonylag jól sikerült az évek során artikulálni azt, hogy a ZEN miféle módon beszél, és úgy tűnik, a hallgatók számára is izgalmas ez: 11 éve működünk, és hirtelen nem is tudok mondani olyan kurzust, ami ne teltházzal ment volna. Közben előkészítettük a populáris zenei kultúra szakot, és azon dolgozunk, hogy ez az elkövetkezendő 1-2 év alatt révbe érjen.”