Keresztes László Lóránt: ebben a súlyos ügyben nem hallgathat Hoppál Péter!

2021. augusztus 9. 16:04 2021. aug. 9. 16:04

Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott hétfőn Pécsett, a Széchenyi téren. Keresztes bízik abban, hogy a Volvo-ügyben lesz elszámoltatás, és lesznek politikusok a felelősök között.

A sajtótájékoztató témái: a korrupt buszbeszerzés, elszámoltatás, és Pécs és Baranya tömegközlekedésének helyzete, valamint fejlesztési lehetőségei voltak. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügyéről beszélünk. Rendkívül felháborítónak tartja, hogy már sok éve tették meg feljelentést és még mindig nem látnak tisztán ebben az ügyben.

Pozitívumnak tartja, hogy már bírósági szakaszban van ennek a tárgyalása, de még mindig nem lehet tudni azokat a politikai szereplőket, akik az ügy mögött állnak.

„Előrelépés az ügyben, hogy az ügyészség kérésére megvizsgálták az akkori utaslistákat Budapest és Hollandia között, és ezen több akkori, illetve jelenlegi pécsi országgyűlési politikus érintett.”

 

Keresztes szerint a bíróságnak feladata kideríteni, hogy ezeknek a személyeknek mi köze volt ehhez a buszbeszerzéshez.

„Nagyon várjuk már, hogy rövid időn belül kiderüljön, hogy kik voltak érintettek ebben az ügyben és akkor mindenki számára világos lesz a történet és egy ilyen súlyos korrupciós ügynek lesznek politikus felelősei.”

 

Az országgyűlési képviselő szerint Hoppál Péternek, és a pécsi Fidesznek meg kéne törnie a hallgatást, mivel ez az ügy az akkori fideszes városvezetés és Fidesz-kormány ideje alatt történt, ezért a pécsi Fidesznek el kell mondania ezzel kapcsolatban a véleményét és Hoppál Péternek is véleményt kell nyilvánítani, hogy mit tudott erről az ügyről.

„Ebben a súlyos ügyben nem hallgathat Hoppál Péter!”

 

– hangsúlyozta Keresztes. 

Kapcsolódó: Volvo-ügy: az utaslista bizonyíthatja Bánki Erik és Csizi Péter felelősségét

A politikus szerint ez az ügy óriási hatással van azóta is a pécsi tömegközlekedésre és a város eladósodására. Az akkori városvezetés a pécsi fideszes többség döntése értelmében több milliárd forintot vett fel, ami jelenleg is terheli a pécsi embereket. A megvásárolt buszflotta pedig már akkor is „öregnek” számított, azóta pedig eltelt majdnem 6 év és megint le kellene cserélni a buszokat, de nincsen rá forrás– mondta.

„Én az idei évben is az országos központi költségvetéshez javaslatot terjesztettem be, hogy ebben a helyzetben segítenie kell az államnak, a központi kormányzatnak, Pécsnek, hogy egy új buszflottát tudjon vásárolni, és egészen megdöbbentő módon Hoppál Péter, és a Baranya megyei fideszes képviselők, illetve a teljes Fidesz frakció ezt megakadályozta.”

Hoppál Péter a saját választókerülete, saját városa ellen döntött, amikor múltévben is nemmel szavazott, idén pedig nem tartózkodott – hívta fel a figyelmet Keresztes.

Keresztes László Lóránt gyalázatosnak nevezte azt a döntést, amely szerint az állam kivonult a helyi közösségi közlekedés finanszírozásából, arra kötelezve ezzel az önkormányzatokat, hogy először az iparűzési adót a helyi közlekedés finanszírozására használják föl, magyarul a kormány már nem ad támogatást a helyi tömegközlekedéshez.

„Értelemszerűen nincs olyan önkormányzat, amely ezt tudná finanszírozni. Döbbenetes számomra, hogy Hoppál Péter ehhez is hozzájárult.”

 

 

Tehát Hoppál Péter megakadályozta, hogy Pécs új flottát kaphasson és nem ellenezte az állami kivonulást a tömegközlekedés finanszírozásából – emlékeztetett az LMP politikusa.

A politikus szerint jól látható, hogy a kormány megpróbálja kivéreztetni az önkormányzatokat és látható az a szándék, hogy el akarja venni azoktól a városoktól a helyi közlekedés fenntartását, ahol még helyi szinten üzemeltetik saját önkormányzati tulajdonú céggel.

„Mi egészen világos, kész koncepcióval rendelkezünk nem csak Pécs, Baranya, hanem országos szinten is, hogy milyen módon lehet egy alapvető reformot végrehajtani közösségi közlekedésben.”

Kormányváltás után egy egységes jó tömegközlekedést fognakk létrehozni, teljesen új alapokra fogják helyezni a közlekedés finanszírozását- zárta mondandóját Keresztes László Lóránt. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

További cikkeink a témában: 

Forrás: Pécsi STOP/LMP