Többéves ígéretet húzott elő a Baranya megyei Fidesz-elnök

2016. január 14. 16:25 2016. jan. 14. 16:25

Legalább hároméves ígéretekkel jött elő a sajtóban Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. A volt pécsi alpolgármester többek közt a Drávára tervezett új hidak ötletével állt elő, amiket - meg a vejti kompot - Tiffán Zsolt meg Csizi Péter akkori útügyi biztos is megígértek még 2013-ban, aztán persze az egészből nem lett semmi.





Vannak ígéretek, amiket egy politikus bármikor elő tud húzni a tarsolyából, és mindig frissnek hatnak: Baranyában ez hatványozottan igaz az útfejlesztésekre.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke, volt pécsi alpolgármester és országgyűlési képviselő a bama.hu egyik cikkében nyilatkozott meg a megyében várható fejlesztésekről.


A cikk a tervezett mohácsi hídról szól, amelynek árát 26 milliárdra taksálják jelenleg. Hogy az amúgy szükséges beruházásra honnan lesz pénz, azt még az illetékesek sem tudják - tudta meg a Pécsi STOP 41 napnyi csuklóztatás után.
"Az Európai Unió 2014-2020 között esedékes magyarországi fejlesztési támogatásaiból Baranya megye összesen 17 felhívásra 38 milliárd forintot oszt szét, várhatóan már 2017-ig."

A cikkből kiderül, a programcsomag részeként a megye új határátkelőket tervez, és legalább egy új Dráva-hidat. "Most van olyan 60 kilométeres rész a 140 kilométer hosszú határszakaszon, ahol egyáltalán nem lehet átjutni Horvátországba. Ez pedig minimálisra csökkenti a két ország közti kulturális kapcsolatokat is" - olvasható a cikkben.

A horvát-magyar határ zártságának feloldását, a két ország közti közlekedés fejlesztésének szükségességét kormányzati szintről már körülbelül hat éve lehet hallani. Szükség is van rá, ez tény, de vegyük észre, hogy az új hidakról és átkelőkről szóló ígéreteket már az előző ciklusban is nagy garral jelentette be a Fidesz - aztán az egészből nem lett semmi.



A baranyai Révfalunál tervezett híd ötlete még ennél is régebbire nyúlik vissza, a Dunántúli Napló már 2005 augusztusában is foglalkozott a témával. A terv akkor az volt, hogy a 67-es utat Szigetvártól meghosszabbítják - Sellye esetleges érintésével - a horvát határig, és Rétfalunál, vagy Drávasztáránál egy közúti híddal teremtenek kapcsolatot Horvátországgal - olvasható ezen a honlapon.

A tervekből ekkor semmi sem lett, majd 2013-ban merült fel újra az ötlet, a bama.hu akkori cikke szerint a hídnak 2018-ig kellene elkészülnie.

Egy új híd szükségességét az eszék-baranyai zsupán dr. Vladimir Šišljagić is hangsúlyozta 2013-ban, ő akkor úgy fogalmazott, az átkelő 2013 végére el fog készülni. A terv egyelőre parkolópályán áll, az első megnyilatkozás az ügyben hosszú évek óta Nagy Csabáé.



A vejti kompot, mely az Ormánságot Podravska Moslavinával kötötte össze a második világháborúig, már vagy hat éve tervezgetik. Voltak ígéretek meg remények arról, hogy 2013 végén már üzemelhet, de 2014 júliusának végén, mikor a Pécsi STOP elment a horvát határig, nem talált mást, csak madárfüttyöt, marha sok szúnyogot és gyönyörű Drávát.

Komp azonban sehol sem volt, még a fasorban sem, mint ahogy a beígért útfejlesztés eredménye sem látszott (hacsaknem kátyúkat telepítettek, mert abból akadt bőven Vajszló és Vejti, valamint a Dráva-part felé). A komp ötletéről, szükségességéről, tervezett határnyitásról Csizi Péter országgyűlési képviselő, akkoriban pluszban pécsi alpolgármester és megyei útügyi biztos ("a kátyúk ura") is beszámolt, amit egy hivatalos kormányvideón is meg lehet tekinteni.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/bama.hu