Visszahozták a régi kórusfesztiválok hangulatát Pécsett

2024. május 19. 08:56 2024. máj. 19. 08:56

Közös énekléssel és jubileumi koncertekkel tették emlékezetesség a Pécs Cantat 2024 fesztivált. A szervezők célja az volt, hogy a korábbi Pécs Cantat (2010) és az Európa Cantat (2015) varázslatos hangulatát idézzék fel újra.

A jelek szerint sikerült is megidézni a régi idők hangulatát, ugyanis a közös éneklésnél zengett a Széchenyi tér, egyformán énekeltek a kórusok és a nézők is. De nem csak Pécs főterén, hanem például a Pécsi Nemzeti Színházban is érdekes programokkal várták az érdeklődőket.

 

A sokéves kihagyás után 18 kórus több, mint 800 énekese lépett fel a fesztiválon, de szólista produkciókat is hallgathatott a közönség. A csaknem egész napos programon olyan neves zenekarok jubileumi koncertjét is meghallgatta a nagyérdemű, mint a Szélkiáltó (50 éves) és a Kaláka (55 éves).

 

Az eseményen részt vett Péterffy Attila, Pécs polgármestere is, aki kihangsúlyozta az esemény közösségformáló erejét és ennek fontosságát. Rövid beszédét azzal zárta, hogy megköszönte a szervezők munkáját, majd a közös éneklésen Zag Gábor, alpolgármesterrel vett részt.

 

A Pécs Cantat egyik legnagyobb attrakciója a közös éneklés volt, amelyet dr. Lakner Tamás Liszt- díjas karnagy és az esemény főszervezője vezényelt.

 

A karmester lapunknak elárult, hogy egyedi kezdeményezés, amire készültek, ugyanis előre legyártottak jó néhány "Fesztivál Dalosfüzetet", aminek segítségével bárki be tudott kapcsolódni a kórusművek előadásába. Ezzel a közös énekléssel létrehozták Pécs legnagyobb létszámú kórusát, amiben kicsik és nagyok teljes egyetértéseben, jól összehangolva énekeltek.