A kiesés ellen küzdhet a PMFC?

2024. február 21. 19:34 2024. feb. 21. 19:34

A labdarúgó NB II. 21. fordulójának záró mérkőzését játszotta a VASAS a PMFC csapatával hétfő este az Illovszky Rudolf stadionban. A bajnokság 3. helyezett csapata fogadta a 10. helyen helyezkedő piros-fekete gárdát. A hétfő esti mérkőzésen parádés védekezés az első félidőben, a második félidőben a VASAS parádézott gólszerzésben, 4-1.

A VASAS eddigi összesített mérlege 10 győzelem, 7 döntetlen és csupán 3 vereség, míg a 45-20-as gólkülönbségük is önmagáért beszél. Ami egyúttal arra is rávilágít, hogy mérkőzésenként 2,25-ös a rúgott gólátlaguk. A házi góllövőlistájukat a 8 találatnál járó Tóth Milán vezeti, mögötte csupán eggyel maradt le Novothny Soma, akivel a fővárosi klub közös megegyezéssel szerződést bontott, ugyanakkor a támadószekciójukat erősíti a 6 gólos Radó András, valamint a 4-et rúgó Holender Filip is.

A jogelődöket is figyelembe véve közel hét évtizedes múltra tekint vissza a XIII. kerületiek elleni bajnoki versengés a Péccsel. Hétfőn este pedig már a 93. párharcra kerül sor. Ebből 87-szer az élvonalban, 5-ször pedig a másodosztályban játszott a Mecsekaljai gárda az angyalföldiekkel. Az NB I-ben 18 pécsi győzelem és 32 döntetlen mellett 37 Vasas siker született. Érdekesség, hogy a legmagasabb osztályban vívott összecsapásokon meglehetősen sok gól született, összesen 229, amiből 137-et a fővárosiak, 92-t pedig a pécsiek jegyeztek. Desits Szilárd hazai edző mérkőzés előtt arról beszélt, hogy fontos lenne a három pont begyűjtése a PMFC ellen. Hozzátette a Kozármisleny jót tett számukra, hogy a tabellán előttük elhelyezkedő Győrt megverték. Kulcsár Árpád, a Pécs vezetőedzője arról beszélt a találkozó megkezdése előtt, hogy sikerült az előző mérkőzéseken a helyzetek számát növelni, de a gólok nem akarnak megszületni. VASAS ellen bravúr a cél.

A két csapat gólarányát is érdemes figyelni. A Vasas-nál 45-20. A PMFC-nél 9-15. A piros-kékek rúgták a bajnokságban a legtöbb gólt. A PMFC a legkevesebbet. Kapott gólok tekintetében Szegeddel egyezően 15 gólt kapott, ami szintén csúcs az NB II-es bajnokságban.

A pécsi tréner, Kulcsár Árpád remek taktikát dolgozott ki az első félidőre. A pécsi fiúk beszorultak a saját 16-os vonaluk közelébe. A valóságban, 8-1-1 felállásban játszottak. A sündisznó védekezés a 42. percig be is vált. Baráth indította Doktoricsot a 16-os bal sarkától, egy csel után megcélozta Helesfay Donát kapuját. A labda az ötösön álló Tóth Milánhoz került akiről 2-3 méterről a pécsi kapus hasa alatt a gólvonalon túlra került a labda, 1-0.

A 71. percben Tóth Milán újabb gólt rúgott. A PMFC megszüntette a szigorú védekezést. Többször előre vágták a labdát a VASAS térfelére, ez a hazaiaknak kedvezett. Urblik jobb szélen szöktette Deutschot, aki középre bombázta a labdát. A játékszer a vetődő Helesfayról Tóth Milánhoz került. A hazai csatár 11 méterről a kapu közepébe dugta a labdát, 2-0.

A pécsi védelem sokkal szelősebb lett, mint volt az első félidőben. Ismét Ulbrik a harmadik gól elibnditója. Először Odorrol pattant vissza a pécsi kapu előteréből, majd ismét Helesfayról Tóth Milan elé, aki 3 méterről megszerezte a saját maga és a csapata harmadik gólját, 3-0.

A 81. percben a negyedik gólt kapta a PMFC. A három gól szerzője önzetlenségből a csereként pályára lépő Baktihoz passzolt. A kispadról érkezett játékos 14 méterről talált a pécsi kapuba.

A 85. percben szépítettek a vendégek. A szünetben pályára lépő Lacza egyéni megoldást alkalmazott. Hosszan vezette a labdát. A vendéglátók csak nézték. A VASAS kapujától 16 méterre, lövésre szánta el magát, Jova nem tudott hárítani, 4-1.

 

 

VASAS: Jova – Ódor, Otigba, Baráth B. – Girsik A. (Bakti, 58.), Hidi M. S., Urblík J., Doktorics (Deutsch L., 70.) – Radó (Hinora, 70.), Szalay Sz. (Holender, 58.), Tóth M. 

Vezetőedző: Desits Szilárd
 

PMFC: Helesfay – Terbe, Takács Zs., Pejovics, Majnovics – Szeles T. (Bachesz, 76.), Krausz – Harsányi, Bukovics (Szabó M., 76.), Miknyóczki (Lacza A., a szünetben) – Gera Z. (Tóth-Gábor, 76.) 

Vezetőedző: Kulcsár Árpád

 

Szerző: Szabó Ferenc