Abay Nemes Oszkár díjat adtak át a pécsi városházán

2023. szeptember 16. 11:06 2023. szept. 16. 11:06

A PEAC elnökségének tiszteletbeli tagja, Schwara László, Pécs Város sportdíjában, Abay-Nemes Oszkár díjban részesült a város napján. A kitüntetett sportcsaládból származik. Édesapja, Schwara Nándor Pécsett volt labdarúgó, majd a játékvezetésre váltott. Az országos keretbe is eljutott Testvére ifjabb Schwara Nándor a Pécsi Dózsában és Sztálinváros színében a zöld gyepen sikeres labdarúgó volt. A kitüntetettel, Schwara Lászlóval a pécsi kézilabdáról beszélgettünk.

-Többször dolgoztam rendcsinálási elnökségben - kezdete a beszélgetést, Schwara. Példának említette a 1997-1998-as esztendőt, amikor a teljesség igénye nélkül az elnökség tagja volt dr. Toller László, Dr. Bödő László, Kakas Sándor, Ágoston György és sokan mások. A támogatok sokszor változtak, példának említette a Pécsi MEZŐGÉP nevet viselő csapatot, amikor Kalocsai Tibor volt a főtámogató. Sok edzővel is dolgozott, azt szomorúan jegyezte meg. hogy Pécsett olyan edző nem volt aki éveken keresztül a Mecsekalján ült a kispadon. Az inkább előfordult, hogy egy szezonban év közben volt váltás. Előfordult, hogy Barabás Zsolt, Spolár Viktor párost Spolár Viktor, Danyi Gábor páros váltotta.

Sokak Laci bácsija nehezen akart magáról beszélni, mindig a háttérben szeretet dolgozni a megye kézilabdájáért. Azt megtudtuk, hogy 1963. édesapjához, testvéréhez hasonlóan labdarúgó volt, majd megsérült. Ezt követően módszertani előadó, ügyvezető és más beosztásokban dolgozott a pécsi élvonal közeli csapatoknál. A PEAC-hoz került 1995-bern, majd 2018-tól a Sportiskolánál dolgozik.

Munkálkodása alatt több diák olimpikon, korosztályos válogatott került ki, abból az egyesülettől ahol dolgozott. Nevek sorolását nem kezdte el, biztos, hogy több is kimaradna ezért nem vállalkozott a névsorra.

 

Kérdésre elmondta, hogy az nem igaz, hogy Pécsett nincs gyerekanyag a sportra. Azt a lusta edzők mondhatják. A testnevelő tanároknak járni kell az iskolákat és figyelni a fiatalokat, példának említette Gyöngyösi Zoltánt, a röplabdázok egyik meghatározó alakját, ahol hétről hétre többen vannak. Hozzátette napjainkban már minden korosztályban vannak, röplabdázok. Schwara határozottan kijelentette, hogy Pécsett, ha lesz támogató azonnal lesz NB I-es kézilabda csapat.

 


Szerző: Szabó Ferenc