Nem került kedvező pozícióba a rájátszás kezdő szakaszában az NKA női kosárlabda csapata

2024. március 25. 12:29 2024. márc. 25. 12:29

Az alapszakasz utolsó mérkőzését játszotta az NBI-es női kosárlabada bajnokságban az NKA UNIVERSITAS Pécs együttese az E.ON ELTE BEAC otthonában, ahol lányaink 81-71-re nyertek. A többi mérkőzés eredménye úgy alakult, hogy Laczkó Sáráék maradtak ötödikek az alapszakasz végén, így jövő héten a Sopron Basket otthonában kezdik meg a négybe jutásért a két győzelemig tartó párharcot a rájátszás első körében.

Nyerni kellett mindenképp, hogy az ötödik helynél előrébb tudjon kerülni az alapszakasz végén az NKA női csapatának a BEAC ellen. Az első kosarat Sydney Wallace szerezte, ám 5-4-es vendég vezetésnél alaposan beindultak a hazaiak, főleg a 6,75-ön túlról céloztak hatékonyan, Ozola egymás után két hármast is bedobott, amivel 16-11-re elléptek. Jovan Gorec sűrű cserékkel próbálta keresni a nyerő ötösét, fel is zárkóztak 20-18-ra, de Angyalék támadójátéka igencsak hatékony volt, 26-20-ra megnyerték az első játékrészt.

A BEAC nyomába eredtek a pécsiek a második negyedben, de egy-egy pillanatra tudták csak megközelíteni őket, Laczkó Sári és Matea Tadic találataival 29-26 állt az eredményjelző táblán. Egészen a nagyszünetig csak futottak a mieink az ellenfelük után. Nagyszünet előtti pillanatokban pécsieknek jött ki jobban a lépés, Nadija Smailbegovic triplája és Laczkó Sári befutásból dobott kosarával 49-46 egység állt a BEAC-NKA neve mellett.

 

Küzdelmes, de pontatlan periódussal indult a harmadik játékrész, kétszer is egyenlíthettek volna a pécsi egyetemisták, ám kétszer is lépéshibát vétettek. Másfél percig meg sem rezzentek a hálók, majd Nadija Smailbegovic kosarával egy pontra zárkóztak a vendégek. Megtalálta az elveszített fonalat a BEAC is és új lendületet kaptak Morganék. Angyal Barbara került faultproblémákba, miután a negyedik személyijét is beütötte 53-48-as hazai vezetésnél. 55-55-nél értük utol ellenfelünket Weninger Virág büntetőivel a 26. percben, majd nem sokkal később Peyton Williams találataival átvettük a vezetést. A mérkőzés 81-71-nél ért véget, ám mivel mindkét rivális, a Szekszárd és a Sopron is nyerni tudott, így maradtak az ötödik helyen, ami azt jelenti, hogy a Sopron Basket lesz az ellenfelük a szerdán idegenben kezdődő negyeddöntőben.

 

E.ON ELTE BEAC – NKA Universitas Pécs 71-81

(26-20, 23-26, 12-13, 10-22)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 15/3, Morgan 20/9, Milkovics 5/3, Tóth 11, Ozola 10/6. Csere: Gábor 4, Katona 4, Zsámár 2. Edző: Mészárosné Kovács Andrea, Horváth Bianka, Vajda Anna

NKA Universitas Pécs: Tadic 16, Laczkó 4, Wallace 17/9, Mérész 6, P. Williams 14. Csere: Smailbegovic 7/3, Olawuyi 5, Weninger 6, M. Willliams 6, Kiss -. Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka

 Mészárosné Kovács Andrea, a BEAC vezetőedzője: Látható volt, hogy kevesen vagyunk, a mérkőzés előtt elvesztettük Juhász Angit is, és a sérülésből visszatérőknek is újra bele kell rázódni a ritmusba. Nem bontanám külön a két félidőt, úgy érzem, abszolút pozitív a meccs összképe. A második félidőben egyértelműen a fáradtság hibájára voltak írhatóak azok a hibák, amiket elkövettünk. Büszke vagyok a csapatra, az elmúlt három mérkőzéshez képest sokat léptünk előre védekezésben, ritmusban, dinamikában. Gratulálok a lányoknak!

 

Jovan Gorec, az NKA vezetőedzője: Gratulálok a BEAC-nak, szűk rotációval dolgoztak, de így is harminc percen át megnehezítették a dolgunkat. Hullámvölgyből jöttünk, amit a Magyar Kupából történt kiesésünk okozott, ez egyértelműen érződött még az első félidőben rajtunk. A záró negyedre elfáradt a BEAC, de ehhez kellett, hogy védekezésben mi is komolyan dolgozzunk addig. Sok sikert kívánok nekik a play-off-ban!

 

 


szerző: Szabó Ferenc