Ötvenéves a PMFC

2023. február 28. 19:04 2023. feb. 28. 19:04

A Mecsekalján az évtizedek során több olyan labdarúgó csapat is létezett, amelyik a Nemzeti Bajnokság első, vagy második vonalában játszott. A szurkolók például mérkőzést láthattak a Hungária FC, Bástya, Vörös Lobogó ellen is. A napjainkban a második vonalban szereplő PMFC, ötvenéve, 1973 februárjában alakult meg. A csapat ügyvezetője 1981-1985 között Lőcsei Attila volt, akivel beszélgettünk.

A PMFC előélete is színes volt. A jogelőd csapatok közül a legrégebbi múltra a Pécsi Bányász tekinthet vissza. 1921 augusztus 4-én alapították meg a DVAC, Dunagőzhajózási Villamostelepi Atlétikai Club csapatát, mely alapvetően pécsújhegyi munkáscsapat volt. A Pécsi MFC leghíresebb jogelőd egyesületét 1950 augusztusában alapították meg Pécsi Dózsa néven, amely akkor lila-fehérben játszott.

A Dózsa az első 3 szezonban a 3. vonalban, a megyei bajnokságban, aztán 2 évig az NB II-ben szerepelt, majd 1955-ben, a Kőbányai Dózsa visszalépésének köszönhetően bemutatkozhatott az élvonalban.

1973. február 15-én megalakult a Pécsi Ércbányász, Pécsi Építők, Pécsi Bányász, Pécsi Helyipar és a Pécsi Dózsa csapatainak egyesüléséből Pécsi MSC, a Pécsi Munkás Sport Club néven, gyakorlatilag a Pécsi Dózsa jogutódjaként. Első ügyvezető elnök Baracs Ferenc volt, majd a magyarországi kiemelt sportegyesületek közé sorolt klub elnökének Lőcsei Attilát választották 1981-ben. A pécsi sport történetében fényes időszak volt a XX. század vége. Az egyesület 14 szakosztállyal tevékenykedett, mondta Lőcsei, majd folytatta, a teljesség igénye nélkül a PMSC-ben sportoltak atlétáktól, vízilabdázókig és természetesen a labdarugók is. Ebben az időszakban játszott a Mecsekalján Róth Antal és Mészáros Ferenc, akik legtöbbször húzhatták magukra a válogatott mezét. A kapust és a csatárt legjobban a Honvéd akarta eligazolni Pécsről, de az ügyvezető tiltakozására a játékosok maradtak a PMSC-ben. Az anyagi kiadások alakulásába is betekinthettünk. A teke szakosztály kapta 1981-ben a legkevesebb támogatást, terv szerint 50 ezer forintot, ténylegesen 28200 forinthoz jutottak. A labdarúgók számára 310000 forinttámogatást terveztek, 3472200 forintot kaptak. A betekintésre megkapott beszámoló 1984-es évében a labdarúgásra a tervezett támogatási összeg közel forintra azonos volt az 1981 évivel. A tényszám 7 millió forintra ugrott. Beszélgető partnerem Lőcsei Attila nem emlékezett már arra mi volt az oka a jelentős összegemelkedésnek. Arra emlékezett, hogy Pécs testvérvárosaival, Lvovval, Szlivennel, Schwerinnel, Eszékkel, Lahtival élő együttműködés volt. Különböző szakosztályok sportolói rendszerességgel fordultak meg egy más városaiban. Kérdésre Lőcsei elmondta, hogy a tevékenysége alatt Pécsett nem szűntek meg pályák, legjobban a budai vámnál lévő PMSC sportlétesítmény megszűnését sajnálta.

Közel húsz esztendővel később, 1993 február 17-én Pécsi Munkás Sport Club-Fordan lett az együttes neve, ami 1995. augusztus 1-én Pécsi Mecsek Futball Clubra változott, hogy aztán 1996-ban Pécsi Mecsek Futball Club-Titán legyen.

Pécsi Mecsek Futball Club-Pécs Plaza is volt a neve a városunk legpatinásabb labdarúgó csapatának. 2008-ban ismét névváltozás, Pécsi Mecsek Futball Clubra. 2012-ben "kiegészült" a név, a Pécsi Mecsek Futball Club - Matias névre. Az együttes 2015-től használja a Pécsi Mecsek Futball Club (PMFC) nevet.

 

Az ötvenéves PMFC-t 2023-ban több alkalommal is ünnepelni fogják. Ezt már a PSN Zrt. vezérigazgatójától, Máté Jánostól tudtuk meg. A rendezvényeket már szervezik Mészáros Ferenc, egykori pécsi ex labdarúgó-válogatott közreműködésével.

Szerző: Szabó Ferenc