Piroslap a hagyományos évzárónak a pécsi labdarúgó-játékvezetőknél

2023. március 9. 11:39 2023. márc. 9. 11:39

Megtört a közel fél évszázados hagyomány a Baranyavármegyei labdarúgó játékvezetőknél. Ötven éve rendszeresen megrendezésre került a sípmesterek évzáró-évnyitó családi vacsorája, január harmadik hét végéjén. A 2023-ban már nem a covid adott piroslapot a hagyománynak, hanem az energia árak, tudtuk meg Nagy Istvántól a megyei bírók első emberétől.

- Sajnos két hétre előre nem tudtak árakat adni a hagyományos családi rendezvényünkre. A szervezésre egy hónappal több időre van szükségünk. Ezért szűk körben aktív játékvezetőkkel rendeztünk egy vacsorát a Slyven étteremben, ahol a jubiláló bírókat is köszöntöttük

 

A jubilálok névsora: 
5 éves működés: Ifj. Molnár Ferenc, Szkrajcsics Péter. 
10 éves működés: Dávid Roland, Horváth Patrik, Maml Zoltán, Resch András, Szabó Dániel. 
15 éves működés: Bódog Ákos, Miczek-Angyal Adrienn, Polt Attila, ifj. Schuller Róbert. 
20 éves működés: Kósa Kálmán, Varga László. 
25 éves működés: Nagy II István, Szigeti Szabolcs. 
30 éves működés: Vasi János. 
35 éves működés: Bódog Tibor, Tóth János. 
45 éves működés: Béni Ferenc.

 

 

 

Az egykori vacsora helyszínek az Olimpiai étterem, a Főpályaudvari (resti) étterem, Delta, Virágcsokor, Dianna, Laterum szálloda és más szórakozóhelyek sokak számára történelemi helyszín maradt.

Megtudtuk, hogy három díjat is alapítottak a játékvezetők számára. Az életmű díjat Páldi Edéről nevezték el. Az egykori labdarúgó a második világháború alatt kezdte a sporttevékenységét. 1946-ban harminc évesen legfiatalabb NB I-es játékvezető volt. Első vidéki FIFA játékvezető volt. 25 évig dolgozott az MLSZ-ben és a Baranya megyei labdarúgó szövetségben. Elősegítette, hogy Palotai Károly, Pádár László, Puhl Sándor és a pécsi Hámori László a FIFA keretbe kerüljön. Az év játékvezető díjat Balajti Jánosról nevezték el. A néhai sípmester is FIFA keret tagja volt, határbíróként sok ország labdarúgópályáján megfordult. Az év fiatal játékvezető címre is alapítottak díjat, ám a megfelelő névadó még nem került elő.

Azt is megtudtuk, hogy Baranya vármegyének Zierkelbach Péter az NB I-es keret tagja. Sípos Katalin FIFA keretben vezet mérkőzéseket, Gheorghiu Theodoros szintén FIFA keretben van, az asszisztensek között.

A Baranya vármegyében bíráskodó sípmesterek legközelebb a Corzo Hotelben találkoznak, ahol elméleti vizsgákat tesznek. Nagy István, a baranyai sípmesterek a BMLASZ Játékvezetői Bizottságának elnöke, azt örömmel mondta, hogy 2022-2023 őszi mérkőzésein játékvezetői működés miatt nem szakadt félbe mérkőzés.

 

Szerző: Szabó Ferenc