Rangos párbajtőr versenyt rendeznek a Lauber Dezső Sportcsarnokban

2023. március 15. 18:35 2023. márc. 15. 18:35

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club, a Magyar Vívó Szövetség és az Olimpici Közhasznú Alapítvány, centenáriumi évében rendezheti a legrangosabb hazai párbajtőr utánpótlás versenysorozat soros fordulóját. Az Egyesület 2023. március 17-19. között rendezi meg 8 utánpótlás korosztály 3 napos viadalát, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban, tudtuk meg Hoffbauer Márktól, a PEAC vívó szakosztály vezetőjétől.

A viadal kapcsán Hoffbauer Márk szakosztályvezető elmondta: „A szakosztály régi célja, hogy újra komoly vívóversenyt tudjon a városban rendezni, melynek első lépéseként tavaly a kadet-junior korosztály számára szerveztünk válogató versenyt. A válogatóverseny szervezése jól sikerült, így idén már egy nagyobb létszámú 3 napos utánpótlás torna megrendezését is a szakosztályra bízta a Szövetség és az Olimpici Alapítvány. Az Olimpici Grand Prix versenyt pécsi közreműködéssel Kulcsár Győző hívta életre a 200-es évek elején, mely mára egy 500-600 fős versennyé nőtte ki magát, amelyben olyan mára felnőtt szinten is a legmagasabb szinten jegyzett sportolók edzőtek, mint Kuna Anna, Siklósi Gergely, vagy akár a pécsi Berta Dániel. A viadal pécsi szempontból is kiemelt fontossággal bír, hiszen amellett, hogy újonc és serdülő korosztályban érmes reményeink vannak, a legfiatalabbak között számos PEAC-os versenyző első alkalommal léphet pástra! Azok a fiatalok, akik pedig még csak most kezdtek el vívni a lelátóról ismerhetik meg a verseny hangulatát. A verseny 3 napjára 500 fő körüli résztvevő létszámot várunk, közte eszéki és szatmárnémeti versenyzőkkel is. Bízunk benne, hogy a Gaál Csaba mesterünk emlékének ajánlott pécsi Olimpici forduló ismét hagyomány lesz.

 

A párbajtőr verseny menetrendje:

2023. március 17., péntek: 11.00., gyermek fiú; 14.00 gyermek leány

2023. március 18., szombat: 9.00 újonc fiú, 11.00 törpici fiú, 14.00 újonc leány

2023. március 19., vasárnap: 09.00 serdülő fiú, 11.00 törpici leány, 12.00 serdülő leány

Gaál Csaba:

Gaál Csaba 1941-ben született, 1964-ben végezte el a TF szakedzői szakot. Pécsre kerülése előtt edzősködött Kaposváron, majd a főváros több klubjában: az OSC-ben, a Honvédban, a Petőfiben, a TF-en. Tőrözött és kardozott Kaposváron és az OSC-ben. Előbbi helyen többször tanította a színészeket a vívás színpadias elsajátítására. Jó érzékkel vetette papírra a vívás mozdulatait; számos könyvben az ő ábrái illusztrálják az elméletet – többek között a világhírű, Vass Imre – féle 1965-ös, számtalan nyelven megjelent Párbajtőrvívás című szakkönyvben. Nyílt titok, hogy sokat tett a kard találatjelzők kifejlesztéséért. Emellett szinte az összes hazai vívóterem találatjelzője átment a kezén, legtöbbje nem is pusztán javítás végett: ő maga alkotta meg azok jelentős részét.

Negyven év edzői tevékenysége során több száz tanítványnak adta át a kitartás és becsület fontosságát a fegyver által. Tevékenységét a PTE-PEAC aranygyűrűvel ismert el 2007-ben.

Vezetőedzői tevékenysége alatt a PEAC számos felnőtt tőr és párbajtőrcsapata érte el az első osztályú szintet. A hazai vívásban bekövetkezett irányváltásoknak megfelelően a 2000-es évektől Gaál Csaba is elsősorban az utánpótlás neveléssel foglalkozott, részt vállalt a PEAC korosztályos bajnok csapatainak felépítésében. A Belvárosi Általános Iskola vívóterme az Ő nevét viseli.

 

Szerző: Szabó Ferenc