1956 hősei forognak a sírjukban Orbán miatt

2023. november 6. 19:20 2023. nov. 6. 19:20

Csaba István publicisztikája

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharchoz köthető évfordulók, mint október 23. és november 4. a legfontosabb nemzeti gyásznapjaink közé tartoznak. A Fidesz-kormány egész propagandát húzott fel ezekre a napokra és történelmi eseményekre, konkrétan kisajátította magának. Ennek fényében arcpirító, hogy a miniszterelnök az agresszor Putyinnal bájolog, miközben az orosz történelemkönyvekben fasiszta lázadásként tanítják a gyerekeknek az 1956-os forradalmat.

Nem újdonság az 1956-os eseményekkel kapcsolatban a Fidesz politikája: aki velük van az magyar és hazafi, aki nem, az külföldi érdekeket szolgál. Aki velük van, az az 1956-os forradalmárok szellemi örököse, aki nem, az kommunista. 

Ez a Fidesz politikája. Megosztja a nemzetet, egész társadalmi csoportokat szorít ki és megbélyegzi azokat, akik nem tűrik a korrupt, képmutató politikájukat.

Mindeközben mást tesz a kezük, mint amit mond a hazug szájuk.

Az 1956-os forradalmat is megpróbálta kisajátítani magának a Fidesz. Egy egész propagandát húztak fel rá, aminek az élén Orbánt emelik a magasba, mint aki szellemi örökösként tovább folytatja hazánk szabadságharcát. A legelvakultabb híveik szerint még ott is volt az 1964-ben született népvezér.

1956-ban a hős forradalmárok az orosz elnyomás ellen küzdöttek, amit véres kézzel vert le az akkori Szovjetunió. Békeajánlat és enyhülés helyett tankokat és vért hoztak. Ennek az elnyomó, megtorló rendszernek lett kiszolgálója KGB-sként az a Vlagyimir Putyin, aki most diktátorként vezeti Oroszországot.

Ez a Vlagyimir Putyin és ez az Oroszország az, ami megtámadta Ukrajnát, ahol civileket, gyerekeket ölnek és iskolákat, lakóházakat bombáznak. És ugyanez az Oroszország az is, ahol az új történelemkönyvekben úgy tanítják az orosz gyerekeknek az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot, hogy fasiszta lázadás volt.

Szégyen és gyalázat!

És mit tesz ez ellen a szégyen és gyalázat ellen az a Fidesz-kormány, aki kisajátította magának 1956-ot, és folyamatosan a magyar szuverenitást hangoztatja? SEMMIT! Gyáván sunnyognak, szánalmasan lapítanak. Az lenne a minimum, hogy egy ekkora botrány után behívják az orosz nagykövetet. Ehelyett Európa szégyeneként Orbán Putyinnal cimborál, és hagyja, hogy teljesen meggyalázzák az 1956-os magyar hősöket.

A máskor hangos és bátor, magát még ezek után is nemzetinek nevező oldal pedig némán tűri Magyarország történelmének meggyalázását. De miért? Az olcsó orosz gázért? Azért biztosan nem, mert az EU-ban Magyarország veszi a legdrágábban az oroszoktól a gázt.

Akkor? Vajon miért fekszik le Putyin lábtörlőjének Orbán, az egész nemzet érdekeivel szemben? Miért a saját szövetségi rendszereinket támadja (EU,NATO), miközben az oroszokkal haverkodik?

Azokkal az oroszokkal, akik

  • brutálisan leverték az 1956-os forradalmat,
  • akik évtizedeken keresztül elnyomtak minket,
  • akik fasiszta lázadásnak titulálják az 56-os forradalmat, 
  • és akik kárpátaljai magyarokat gyilkolnak Ukrajnában.

 

És a fideszes kétszínűségnek itt még koránt sincs vége. Ki volt az egyetlen EU-s kormányfő, aki Pekingban az agresszor Putyinnal tárgyalt és jópofáskodott, miközben az oroszok épp halomra ölik Ukrajnában a civileket, a gyerekeket és többek között a kárpátaljai magyar honfitársainkatOrbán Viktor. Ráadásul néhány nappal október 23. előtt. Szégyen. Tényleg ez lenne a Fidesz által elképzelt nemzeti szuverenitás?

És mit csinál eközben a pécsi Fidesz? Ugyanúgy sunnyognak, nem határolódnak el ezektől a felháborító eseményektől, angolnaként térnek ki az ezt firtató kérdések elől. Közben meg megemlékezgetnek és gyertyákat gyújtogatnak október 23-án és november 4-én.

A nagy nemzeti és pécsi egységről beszélnek, de közben, ahol csak tudják, megosztják az embereket. Pécsett a közös városi megemlékezések helyett rendszeresen sajátot tartanak.

Egyetlen korábbi városházi ellenzék sem vetemedett arra, hogy ne vegyen részt az önkormányzati, közös megemlékezéseken, és sajátot szervezzen.

Csak a Fidesz. Mindig csak a Fidesz.

A szerző, Csaba István pécsi önkormányzati képviselő (Pécs Jövője-MSZP), a Magyar Szocialista Párt országos elnökségi tagja, baranyai elnöke.

Csaba István (MSZP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán