A fideszes pécsi lakásmaffia hétköznapjai: „Hájó” üzen – lakásügyi akció, amúgy vidékiesen

2024. június 5. 14:00 2024. jún. 5. 14:00

Sok mindent elárul arról egyetlen email, hogy hogyan is mehettek a dolgok az előző, fideszes érában Pécsett. Van olyan fideszes képviselő, aki még 2022-ben, ellenzékből is igazán, bicskanyitogatóan alpári stílusban utasítgatta Pécs jegyzőjét és az önkormányzat egyik főosztályvezetőjét.

Korábban foglalkoztunk már sorozatunkban a fideszes álspontán műcivil, a Rogán-rokon, és a fideszes pécsi frakciótitkár, W. Gabriella lakásügyével

Rogán Cecília pécsi rokona röhejes áron jutott lakáshoz a pécsi adófizetők kárára egy olyan városrészben, ahol befektetők tipornak ma is egymás sarkára lakóingatlanért. A Fidesz kedven idős bácsija és frakciótitkára meg lakásbérlethez jutott néhány nap alatt, úgy, hogy nem is kaphattak volna a jogszabályok szerint.

A pécsi Fidesz frakciótitkára, W. Gabriella a NER-oldali városvezetés utolsó pillanataiban jutott lakáshoz, nem is akármilyen körülmények között.

Gabriella ezt követően is VIP-bánásmódban részesült, sokan dolgoztak azon, hogy jobb körülmények között élhessen.

Ennek szellemében, W. Gabriella ügyében született a cikkünk alapjául szolgáló elektronikus levél is, 2022-ben.

Az élhetetlen szomszédság miatt a fideszes frakciótitkár egy másik lakás kiutalását szorgalmazta. És nem csak ő, hanem Hári József fideszes önkormányzati képviselő is. A politikus, akitől korábban a székletével az elvárhatónál behatóbban foglalkozó Facebook-posztja miatt a pécsi egyetem vezetése is eltartott kisujjal, fintorogva határolódott el.

A levél keletkezésekor Hári már ellenzékben politizált, mégis hatalmas elánnal vetette bele magát a lakásügybe Pécs jegyzőjének és a városfejlesztési főosztály vezetőjének írt levelében.

Mivel meglehetősen tömör, szó szerint idézzük, minden hibájával együtt:

A “hivatalos” levelezés

Először azt sem tudtuk eldönteni, hogy a levélnek melyik olvasata a legmegdöbbentőbb. Az a szalonnaillatú, iszonyatosan alpári stílus, amiben született. Az a természetesség, amivel 10 évnyi hatalomgyakorlás után a Fidesz képviselője ellenzékből is egy ujjcsettintéssel utasítgatja a rendszert. Esetleg az, hogy egy ilyen levél végére már a nevét sem kellett kiírnia a képviselőnek, elég volt annyi, hogy „Hájó”.

Vagy az, hogy ez a rendszer erre a csettintésre még 2022-ben is vigyázzba vágta magát, és szalutálva akcióba lendült.

Egyetlen e-mail rávilágít arra, hogy milyen urambátyám rendszer mentén folyhattak Pécs ügyei az előző, fideszes városvezetés idején. Hogy ez milyen szinten lehetett gyakorlat akkor, amikor Hájó és a többiek még csak nem is ellenzékben ügyködtek, hanem tönkrevezették Pécset, abba belegondolni is rémes.

Az immár ellenzékben politizáló képviselő úgy utasítgatta Pécs jegyzőjét és az önkormányzat főosztályvezetőjét, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pontosabban, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lett volna mindig is, és a mai napig az.

Teljesen világosan kiolvasható a sorok közül, hogy ez Pécsett mindig is így mehetett. Sőt, amíg a Fidesz vezette a várost, minden bizonnyal még ígyebben. Egy olyan maffiaszerű polip körvonala rajzolódik ki, ami ma lakásmutyiról óbégat, de a csápjait még ellenzékben is évekig rajta tudta tartani az önkormányzati lakásokon.

Ebben a káoszban kell a mostani városvezetésnek rendet tennie a szekrényből kihulló csontvázak zörgése közepette. Egy olyan oltári katyvaszban, amihez hozzányúlni ciklusok óta nem mert senki. Vagy nem akart, mert nem állt érdekében. Ennek az átláthatatlan káosznak az orvoslására, az urambátyám rendszer egyszer s mindenkori megszüntetésére született a lakáskoncepció, majd a lakásrendelet.

Hájó, a halottlátó

 

Még egy kis pikantéria az ügy végére. Ha már Hájó intézkedett, a hivatali rendszer mozgásba lendült, és kiderítette a lakásról, hogy még csak nem is az önkormányzaté.

 

 

Hogy a jó képviselő úr miből gondolta, hogy az ingatlan a városé, valódi rejtély. Ennél már csak az a nagyobb talány, hogy honnan szerezte azt a finoman szólva is bennfentes információt, hogy a nem önkormányzati lakás nem önkormányzati bérlője elhunyt.