Orbán papájának már nincs oka a panaszra

2024. szeptember 26. 15:11 2024. szept. 26. 15:11

„Forduljanak a kivitelezőhöz” – ezzel hajtotta el néhány napja a 444 újságíróját Orbán Viktor, miután megkérdezték tőle: szerinte rendben van-e, hogy az édesapja bányájából szállítottak építőanyagokat a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához. Nevezett idősebb Orbán Győző néhány éve még arról panaszkodott, hogy szinte csak hátránya származik abból, hogy ő a miniszterelnök édesapja, mert félnek vele üzletet kötni, mivel attól tartanak, hogy az ő rokoni kapcsolatai révén túlzottan reflektorfénybe kerülnek.

Azóta minden tekintetben, így üzleti vonatkozásokban is kedvezően változott idősebb Orbán Győző helyzete. Ami feltehetőleg annak is köszönhető, hogy a gazdasági partnerek bátrabbak lettek, és már nem félnek vele üzletelni. Így aztán a miniszterelnök édesapja legutóbb azzal kerülhetett a kormánytól független lapok és portálok oldalaira, hogy nem csupán az derült ki, a minden idők legnagyobb és legdrágább magyarországi vasútfejlesztésének számító Budapest-Belgrád vasútvonal megvalósításához a magyar állam egy titkosított beruházás keretein belül gigantikus kínai hitelt vett fel, hanem az is, hogy a kivitelezésében Mészáros Lőrinc cégei is érdekeltek. Egy dokumentumból pedig az is látszik, hogy a kínai kivitelező cég bruttó 1 milliárd forintos szerződést tervez kötni a gánti zúzottkő szállítására. (Gánton van idősebb Orbán Győző elhíresült bányája.) 

A 444-nek és mindenki másnak, akit érdekelnek, hogy miért épp Orbán Viktor édesapjának a cége kapja a zsíros megbízást, ezek szerint a kínai kivitelezőhöz, valamint Mészáros Lőrinchez kell fordulnia információért. Ők tudnák megmondani, már amennyiben akarnák és nem hivatkoznának üzleti titokra, vagy bármi másra, hogy miért épp idősebb Orbán Győző bányája lett a befutó.

Mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor korábban kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban. Ebből kifolyólag aztán nem lehet másra gondolni, minthogy a miniszterelnök azóta meggondolta magát és ma már úgy látja, ha annyi rendes csókos ember kap állami megbízást, miért épp az ő édesapja maradjon ki a jóból.

2020 végén a Direkt36 a gánti bányban kereste fel idősebb Orbán Győzőt, miután kiderült, hogy a fiúi intelem ellenére, Orbán papa cége közpénzből finanszírozott építkezésekhez szállít építőanyagokat. A Direkt36 által kiperelt dokumentumokból az is láthatóvá vált, hogy Orbán apjának cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez, betonelemeket az M3-as autópálya építéséhez, zúzott köveket a Budapest-Székesfehérvár közötti vasútfelújításhoz.

Nem volt könnyű a gánti bányában idősebb Orbán Győzővel kommunikálni. Orbán Viktor édesapja ugyanis kifejezetten gorombán fogadta a cégének ügyei iránt érdeklődő sajtómunkásokat, – Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek – mondta a miniszterelnök apja az őt kérdezni próbáló újságírónőnek.

Rég volt, talán igaz sem volt, amikor a mára sikeres üzletemberré vált Orbán Győző arról panaszkodott a sajtónak, hogy neki csak hátránya származik abból, hogy ő a miniszterelnök apja. Igaz, már akkor is másfél milliárd forint osztalékot vett ki a családi cégből, de az élet számára ezek szerint mégsem volt fenékig tejföl. Akkori elmondása szerint sokan ugyanis azért nem tőle rendeltek zúzott követ az autópályákhoz, mert féltek vele üzletet kötni, mivel attól tartottak, hogy az ő rokoni kapcsolatai révén túlzottan reflektorfénybe kerülnek.

Józan paraszti ésszel ez nem látszik logikusnak, inkább az volna életszerű, hogy a miniszterelnök apjával szívesen üzletelnek. Már csak azért is, mert nem mernek neki nemet mondani, nincs ember, aki meglapogatná a vállát, hogy Győző bátyám, ez a maga által kínált zúzott kő, kavics, szikla, miegymás drágább, mint az, amelyik ráadásul még minőségben is kedvezőbb. Ez persze csak egy laikus megközelítés, olyan emberek véleménye, akik még soha nem vettek ki százmilliókat a cégükből, nem láttak még közelről közbeszerzést, és a tenderről azt hiszik, hogy csak elírás és valójában óceánt jelent.

Az ugyanakkor nagyon is helyénvaló, hogy a miniszterelnök – állítása szerint – nem foglalkozik üzleti ügyekkel. Az ilyesfajta elfoglaltságokat meghagyja a vejének, a fiatalon milliárdossá lett Tiborcz Istvánnak, vagy Mészáros Lőrincnek, aki kétkezi gázszerelőből vált Magyarország leggazdagabb emberévé. Hozzájuk képest idősebb Orbán Győző a maga milliárdjaival is csupán nyeretlen kétéves, érthető hát, ha Orbán Viktor nem hozzá, hanem a kivitelezőkhöz küldi az érdeklődő újságírókat.

Szerző: Földi S. Péter