Pécs után a fővárosban is a Fidesz segítségére siet az LMP?

2024. április 8. 12:29 2024. ápr. 8. 12:29

"Az LMP saját eddigi elveit és politikáját dobja most a kukába" - jelentették ki Karácsonyék a volt fideszes államtitkár, Vitézy Dávid LMP által támogatott indulására. Mi, pécsiek viszont régóta tudjuk, hogy az a párt, amely elnökének családi villájában nyaral Orbán Viktor, az bármikor képes hű, Keresztes Lovagként hűbérura segítségére sietni. Tudjuk, hiszen Pécsett, a Fidesz esélyeit segítve már 2019-ben is külön indult az LMP az önkormányzati választáson, és most is így szeretnének tenni: külön indulni, ezzel segítve a Fideszt, immár az ország több pontján.

Barabás Richárd, a Párbeszéd–Zöldek társelnöke szerint az LMP Vitézy Dávid személyében egy olyan embert támogat, aki egész szakmai életútja alatt a Fidesz kegyéből töltött be fideszes pozíciókat, a Fidesz szolgálatában.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig bizonyítékokkal ráerősített erre: Facebook-videójában elmondta, hogy a Vitézy által támogatott Déli Körvasút beruházás egyfelől mértéktelenül túlárazott, másfelől Mészáros Lőrincet gazdagítja. 

Az pedig a hab a tortán, hogy az európai zöldeknek is elege lett és felfüggesztik az együttműködést az LMP-vel Vitézy támogatása miatt. A fejlemények fényében a csoport „egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja a közelgő önkormányzati választáson, és elhatárolódik” az LMP lépésétől. 

 

2022 nyarán bejárta a sajtót az a fotó, ahol ennek a korrupt beruházásnak a vezetője, Mészáros Lőrinc cégének a vezetője együtt vacsorázik a közlekedési államtitkárral. Rendes jogállamban és demokráciában az ilyen államtitkárok azonnal távoznak a közéletből. Magyarországon hirtelen kitalálják magukról, hogy ellenzékiek, és elindulnak főpolgármester-jelöltként. És kinek a támogatásával? Annak az állítólagos ellenzéki pártnak a támogatásával, aki korábban a legnagyobb ellenzője volt ennek a beruházásnak (LMP) - mondta Karácsony Gergely.

 

 

Az LMP-nek a közelmúltban is több olyan lépése és döntése volt, ami megerősíti azt a gyanút, hogy az állítólagos zöld ellenzéki párt nem is olyan ellenzéki, mint mondja magát. 

Korábban több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az LMP a 2024-es önkormányzati választásokra a Narancshullás című társasjáték alapján az álellenzéki identitáskártyáját húzta:

 

 

Nincs meglepetés Pécsen sem: az LMP az együttműködés helyett inkább ismét a bomlasztást, a megosztást választotta, és az esélytelenek nyugalmával indul el, miközben a Fidesz malmára hajtja a vizet. az esélytelenek nyugalmával, az LMP saját polgármester-jelöltet készül állítani a városban. Keresztes László Lóránték mindeközben nem győzik rogáni módszerekkel lejáratni a jelenlegi városvezetést pártlapjukban.

A pécsi LMP 2022 utáni újabb pálfordulása meg is osztotta a helyi szervezett egy részét: Kóbor József, volt LMP-s képviselő politikusi oldalán jelentette be, hogy 14 év után kilép a pártból és a ciklus végéig függetlenként folytatja a politizálást a pécsi közgyűlésben.

 

 

Azt, hogy ki lesz a polgármester-jelöltjük Pécsen, még nem tudni. Karácsony szerint Vitézy a Fidesz jelöltje és Szentkirályi vissza fog lépni. Ennek oka az lehet, hogy ahogyan Pécsen, úgy Budapesten nincs sok esélye a Fidesznek labdába rúgni. A pesti példa alapján városunkban is megtörténhet egy hasonló helyzet: tegyük fel, hogy az LMP beáll az elvileg "független" Szentgyörgyváry Péter mögé, aki nemrég Hoppál Péter társaságában haknizott. Majd a Fidesz pécsi jelöltje visszalép a választások előtt nem sokkal. 

 

Kinek jó ez az egész? Pécsnek és Budapestnek biztosan nem, a Fidesznek biztosan igen.

 

Nem kell politológusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: az LMP a külön indulásaival szavazatok megosztására tud csak szert tenni, ami a Fidesz malmára hathatja a vizet. Pécs esetében meg ez azt jelenti, hogy annak a fideszes brigádnak az esélyeit növelik, akik 2009 és 2019 között csődbe vitték, eladósították a várost, jól megtömték a fideszes haverok zsebeit és folyamatosan botrányokkal töltötték meg az országos sajtót.

 

Az LMP pálfordulás politikai alapelveket rúg fel. Ha egy párt vagy egy politikus könnyen megváltoztatja álláspontját az egyéni, netán anyagi érdekek miatt, akkor hogyan bízhatnak meg bennük a választók, hogy hűségesen képviseljék a közösség érdekeit és értékeit? Az LMP pálfordulása figyelmeztetés mindannyiunknak arra, hogy nem csak a politikai cselekedeteket, hanem az azok mögött álló szándékokat és érdekeket is alaposan meg kell vizsgálnunk, minden esetben. 

 

A végére tehát egy kérdésünk maradt: vajon Pécsen is fideszes politikust indít az LMP? Esetleg beállnak a Fidesz jelöltje mögé?

 

Mecseki.Briganti véleménycikke