Nagyot ünnepel a pécsi Fidesz a nemzetközi π -napon

2024. március 14. 08:31 2024. márc. 14. 08:31

Hogy mi a közös a nemzetközi π-napban, az ausztrál győzelem napjában, a gátellenes világnapban és hazánk egyik legfontosabb nemzeti ünnepében? Hát semmi. Zuhanás közben kiesett a szerepéből a magát nemzetinek címkéző oldal Pécsett. Vagy elnézték a naptárat.

Nagy megmozdulásra készül a pécsi Fidesz a Dóm-téren március 14-én. A Wikipédia tanúsága szerint bőven van mit ünnepelni. Ekkor van például a π-nap, a matematika leghíresebb számának nemzetközi ünnepe. A szám végtelen, az Euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének arányaként határozzák meg, ezt álmunkból felverve is tudjuk. Első számjegyei megegyeznek a március 14-i dátummal, innen a megmozdulás napja. Pécsett eddig nem ünnepelték a székesegyház előtti téren.

 

Március 14-én van a gátellenes világnap is. Persze szó nincs a szülések ellenzéséről, ez a nap az épülő, vagy már elkészült, de elhibázott folyami duzzasztógátak elleni tiltakozásról szól. Pécsett csekély a relevanciája, érthető, hogy egészen mostanáig senki sem szervezett köré nagyobb közterületi megmozdulást.

Hasonlóan csekély a pécsiek kötődése a libanoni szolidaritás napjához. Sőt, Ausztráliáig is csak a nagyon mélymagyar pécsiek ásnak el, pedig a Föld túlsó felén lévő ország szintén március 14-én ünnepli a győzelem napját.

 

Már-már szívszorítóan kedves a pécsi Fidesztől, hogy ezekről a mifelénk kevéssé ismert ünnepekről hatalmas színpadot állítva, minden bizonnyal kellően méltó körítéssel emlékezik meg március 14-én.

 

Arra ugyanis gondolni sem merne senki, hogy éppen a magát nemzetinek tituláló oldal pécsi helytartói a magyar forradalom és szabadságharc lángját fellobbantó napot, nemzetünk egyik legfontosabb ünnepét akarja megtartani. Egy nappal korábban.

Az a Fidesz, amelyik egy éve még a kis ujjacskáin számolgatva a pécsi közterületi lobogókat túl kevésnek találta azokat.

Az a Fidesz, amelynek egyik legismertebb kastélytulajdonosa, Lázár János egy éve azt találta mondani:

„Olyan vezetése legyen Pécsnek, amely a nemzeti ünnepen fellobogózza a várost!”

 

Amúgy fellobogózta. De ha már itt tartunk, akkor lehet, hogy Pécsnek ezután is inkább olyan vezetése legyen, amelyiknek van naptára és tudja is használni. Amelyiknek van kellő méltósága és alázata, ha arról a nemzeti ünnepről van szó, amelynek történelmi jelentősége csak az államalapításéhoz mérhető.

Van az a mondás, ami szerint nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.

A nemzetinél ez pont fordítva van. Nem elég mindig annak látszani, néha nemzetinek is kellene lenni.  

Szerző: Mecseki Manus