Fájdalmas ébredés lett az átvilágítás

2021. március 17. 15:39 2021. márc. 17. 15:39

Nincsenek gyökerei minálunk az elszámoltatásnak, nem is nagyon tudja a NER pécsi tagozata, hogy mit kezdjen az új városvezetés átvilágításával. A politikusok és a propagandalapjaik terelnek, magyaráznak, mosdatják, akit kell. Láthatóan nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, mert az undorítóan makacs tények most nem a barátaik. Ahogy haladnak a nyomozások, egyre kevésbé azok.

Blöff, jog mögé bújtatott boszorkányüldözés, politikai trükközés, időhúzás – csak néhány fogalom, amellyel a NER végtelenül hűséges helyi propagandalapja buborékon innen és túl jellemezte a pécsi önkormányzati cégeknél folyó jogi és gazdasági átvilágítást. Páva Zsolt volt kampányfőnökének valamije, aminek Egyensúlyát, muhhhahaha, csak Tisztessége, atyaúristen, múlja felül. Nyilván a központi propagandagépezet, a KESMA kinyújtott bénácska keze is színesíti az óbégatókórust, ha az átvilágításról van szó, de a prímet vitán felül a bizonyos körökben csak kamugeri.hu-nak nevezett portál viszi.

Az átvilágítás, ahogy ma Pécsett zajlik, és általában az elszámoltatás jóformán ismeretlen fogalom idehaza. Nem úgy a következmények nélküliség, a „jóvanazúgy” filozófiája, ami ugyanúgy derekasan megállja a helyét jobb sorsra érdemes kis hazánkban az építőipari segédmunkásnál, mint a politikai lenyúlásoknál. Nincs meg az elszámoltatás, a következmények kultúrája, kéz kezet mos, a NER 10 éve pedig ezt az egészet jóformán törvényi szintre emelte, de mindenképpen betonba öntötte.

Ebbe az állóvízbe dobott mázsás követ az új pécsi városvezetés. És ez most furcsa. Furcsa, mert nem volt szokás cégvezetőkön számon kérni, hogy mit tettek a közös vagyonnal, ügyvédeken számon kérni, hogy mi lett a letétbe tett tízmilliókkal. És ez most fáj. Fáj, mert a régi haverokkal történik, a cimborákkal, akikkel, emlékszel, ugye, együtt számlázgattunk, vagy éppen nekik, teltek-múltak a ciklusok, és azt hittük, ó, testvérek a NER-ben, hogy soha nem lesz vége.

Aztán egyszer csak Pécsett vége lett. És mindenki megrökönyödésére az átvilágítás nem csak üres politikai patronnak bizonyult. És mindenki még ennél is nagyobb megrökönyödésére TÉNYLEG feljelentések lettek az ügyvédi munkából, és igen, van ügy, aminek már gyanúsítottjai is vannak.

A NER hűséges sajtókatonáinak ebben az egyébként módfelett kellemetlen helyzetben nem sok választása maradt: a gyengécske magyarázkodás, a bizonygatása annak, hogy ez az egész átvilágítás csak közpénzfecsérlés, há’ hiszen úgyse derül itt ki semmi, meg a szerecsen haverok reménytelen mosdatása. Hiszen a hitelességnek már régen mindegy, nincs vesztenivaló. Ami valahol szép dolog, de azért itt a betyárbecsületből határozottan a betyáron, és nem a becsületen van a hangsúly.

Na de mi várható a hitelesség terén amúgy is pálcikalábakon álló, tiszteletre véletlenül sem méltó orgánumoktól, ha a gazdatest, a NER kinyújtott csápja, a Fidesz helyi pontentátjai is ugyanezt a hamis nótát fújják. Ma már tudjuk, hogy három gyanúsítottja is van a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi ügyeinek. Ha maradt még némi szikra az igazságszolgáltatásban, és szerintünk maradt, akkor talán nem a portás, a takarító meg a kazánfűtő az. Ehhez képest, nem is olyan nagyon régen Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi erős embere még ím ígyen szóllott a cég korábbi vezetőjéről:

 

„Kiváló munkát végzett. … . Ebben az esetben is megint mi történt, kommunikáció. Azt a hamis látszatot keltették, hogy Szentgyörgyi kárt okozott a cégnek és az önkormányzatnak. Ezekben az ügyekben semmilyen kára nem keletkezett sem a városnak, sem a vagyonhasznosítónak.”

 

Egy másik lapban meg így:

„Jogászként azt kell mondjam, ez az a tipikus eset, amikor hamis látszatot kelt valaki. Azt próbálják elhitetni, hogy felelőtlen gazdálkodás folyt a Fidesz időszaka alatt, holott ennek pont az ellenkezője az igaz. Az elmúlt évben rendbe tettük az önkormányzat és az önkormányzati cégek gazdálkodását.”

 

Valahol itt van a baj. Hogy még a politikusaik is azt mondják, hogy a rendbe tétel úgy zajlik, hogy most éppen nyomoz miatta a hatóság. Hogy rendbetétel arcpirító áron eladni egy fogadót, egy lepattant kocsi áráért odadobni egy 120 milliós telket, hogy a százmilliós letét helyett elég ugyanekkora összegű ügyvédi számla. Az a baj, hogy a Fidesz szerint, a szennylapjaik szerint jóvanazúgy. Mit várjunk fröcsögő kamuoldalaktól, ha a város meghatározó fideszes politikusai sem mondanak mást mint hogy nincs itt semmi látnivaló, haza lehet kullogni.

Hát pedig van látnivaló, van nyomoznivaló, és véget ért a hazakullogás időszaka is. Akkor is, ha ez most fáj a politikusok egy részének, a haverjaiknak, a cimbiknek, a hozzátartozóknak, meg a talpnyalóiknak.  

Szerző: F.J