Nyafogás a katica csoportban - a pécsi Fidesz kalandjai

2023. november 14. 07:21 2023. nov. 14. 07:21

A legutóbbi közgyűlés előtt riporterünk kérdéseket intézett a fideszes önkormányzati képviselőkhöz, azonban érdemi válaszadás helyett visszautaztunk az óvodába. Tanmese a gyermekkor nehézségeiről:

“De óvó néni, nem én kezdtem!”

Jó szokásukhoz híven nem adtak választ, de ment a mutogatás. Először játékpisztollyal hadonászva, téves információkat közöltek mind az operatőrről, mind a riporterről. Majd fennhangon, egy műanyag fagyitölcsérbe kiáltva vonták kérdőre a riportert, hogy ugyan a Péterffy Attilát miért nem kérdezi meg, hiszen minden, amit csinál, az ő ötlete volt és különben is ő miért építhetett vásárcsarnokot az udvaron…

 

“Nem tudom mit dolgozik a bácsikám, ezt tőle kell megkérdezni.”

A kis Jocika szereti a sportot, bácsikája mindig viszi is nézni a különféle meccseket nagy-nagy stadionokba. Na de ha megkérdezi valaki, hogy Orbán bácsi miért jár Pekingbe más bácsikkal találkozni, akik ártanak nekünk, azt Jocika nem mondhatja el, mert Orbán bácsi megtiltotta. Orbán bácsiról elég azt tudni, hogy valamit csinál, amiből nagyon sok pénze van és előszeretettel ad uzsonnapénzt Jocikának és akár a barátainak is.

 

“De óvó néni, ma én vagyok a napos!”

A kis Csizmadia Petike, akit még mindig nem engedtek iskolába - pedig már 5 éve narancs a jele - azonnal árulkodik, vádaskodik, mert valaki olyat kérdezett, ami számára kellemetlen. Pedig a harisnyájába tűrt leevett trikóját és a benti szandáljához húzott csíkos zoknit még senki sem rótta fel neki. Már többször előfordult, hogy Bogos, a banános fiú kérdezett tőle, erre ő idegből a délutáni alvás ideje alatt bepisilt. Ám most gyorsan fordított a sorsán, ő tett fel kérdéseket a riporternek, majd néhány kiragadott szófordulattal árulkodni ment az óvó néninek. Petike egyébként a dadusok rémálma, de barátainak szülei nagyon kedvelik őt.

 

A kis Janinak még ez sem sikerült.

Emlékezhetünk rá, hogy micsoda sikersztori volt, amikor az óvodák versenyében elindult a katica csoport is. Gyakorlatilag minden adott volt, hogy az ügyességi játékokat a katica csoport nyerje, mert ők jobb eszközöket kaptak, a legfinomabb menzakaját, de az ő rajzaik kerültek a bejárati ajtóra is, hogy a zsűri jobban lássa. A hangya csoport gyerekeinek ceruza nélkül kellett rajzolni, ebédet sem kaptak, az ügyességi játékokat pedig egy hegyoldalon kellett megcsinálniuk fél lábbal. A kis Kővári Jani viszont nem csak a kérdésekre nem tud válaszolni, ezt a versenyt sem tudta megnyerni. A frissen kapott játékfényképezőjével viszont nagyon veszélyesen hadonászott. Egyébként is állandó felügyeletre szorul, amikor villával kell enni.

 

Az óvó néni kiszalad a mosdóba.

Vannak, akik kipihenték magukat, sokan már beágyaztak, összehajtogatták a pizsamájukat és uzsonna előtt rajzolni kezdtek. Mindenki fekete ceruzát ragadott és megpróbálták a lehető legcsúnyábban lerajzolni a riportert, néha még árulkodtak is. A délutános óvó néni még nem volt aznap mosdóban, így kiszaladt, külön megkérve a gyerekeket, hogy viselkedjenek, ameddig kint lesz. (A kamerák kikapcsolódtak)
Eljött Csizmadia Petike ideje, aki hosszúra nyúló ovis karrierjének minden rutinját és bátorságát összeszedve, a reggel óta benne fortyogó indulatot, önkívületi állapotban a riporterre zúdítja. Természetesen megint a műanyag tölcsérbe kiabál. Az első adandó alkalommal Petike mellé állnak a barátai és egyre többen kezdik ugyanazt szajkózni, amíg az óvónő vissza nem jön a csoportba.

 

És hogy mi lett a riporterrel?

Emlékeztek még Orbán bácsira? Jól megnehezíti a dolgát. Ha vadgesztenyét gyűjt a riporter, Orbán bácsi elveszi tőle. Ha őszi faleveleket gyűjt, akkor azt a bácsi barátja veszi el. Ha a riporter megpróbál homokvárat építeni, Orbán bácsi azt lerombolja. Petike még a vár helyére is pisil, amikor az óvó néni nem figyel. És ha a riporter nem szeretne a pisis homokból várat építeni, hanem kirakózni akar a kisasztalnál, akkor azt nem teheti meg, mert a Berényi Zolika azt mondta, hogy azt nem lehet. Márpedig a kis Zolikát nagyon tiszteli mindenki a csoportban, mert már 3 évesen rájött, hogy hogyan lehet a ballagási mikrofont eltorzítani a babakonyhából. Minden bizonnyal hangmérnök lesz, ha felcseperedik.

 

A nap zárása

Természetesen a rossz kölykök is elfáradnak, olyannyira, hogy az uzsonna után a felnőttek beszélgetését is hangos morajlással zavarják, ki-be mászkálnak és toporzékolnak. De ahogyan az a csoportfigyelő kamerán is jól látszik, mindig Jocikáékért jönnek először és viszik őket haza.

 

Nem csoda, hogy manapság egyre kevesebb szülő választja a katica csoportot.