Éjjeli légyottra csábít a Zsolnay Negyed

2022. szeptember 7. 18:45 2022. szept. 7. 18:45

Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, divatbemutató, koncertek és kézműves programok várják éjfélig a látogatókat szeptember 17-én Pécsett, a Zsolnay Negyed Éjszakáján.

Többféle rendhagyó tárlatvezetés közül válogathatnak az ide érkezők. A Zsolnay család egykori lakóházában korhű ruhába öltözött idegenvezetők kalauzolják el a látogatót a 19. századi mindennapokba, a család és Pécs életébe. Megismerkedhetnek továbbá az eozinkészítés titkaival, Zsolnay Miklós kalandos életútjával és a rejtélyekkel teli Zsolnay Mauzóleummal is. 

A Rózsaszín Zsolnay kiállítást a gyűjtő, Winkler Barnabás segítségével ismerhetjük meg, míg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény műhelytitkait a kurátor, Komor István mutatja be. Az idegenvezetés mellett a résztvevők egy ritkán látható fotóanyaggal színesített prezentáció keretében bepillantást nyerhetnek azokba a háttérfolyamatokba, amelyek megelőzték a kiállítás 2010 szeptemberi megnyitását, valamint megismerhetik az azóta eltelt időszak, a kiállítás bővítésének legizgalmasabb háttéreseményeit. 

Pán a paplan alatt címmel tart humoros, tematikus élménysétát Kövér András (KÖVI); a Bóbita Bábszínház kulisszatitkait Sramó Gábor igazgató mutatja be; de szubjektív tárlatvezetés során megismerhető Az űr – Alternatív kozmoszok című kiállítás is. 

A Firebirds cirkusz csoport két előadást tart. A tüzes show-ban a tüzes akrobatika és bravúros emelések kerülnek a középpontba, míg a LED-show során világító LED-eszközökkel varázsolják el a közönséget. 

A zenekedvelők a Percussion Project Pécs: Csillagfényes Terasz Party-ján és a Galaxisok koncertjén kapcsolódhatnak ki. 

Hétköznapok a Zsolnayban címmel tart előadást Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Csörsz Klári divattervező pedig egy éjjeli divatshow keretében bemutatja a Zsolnay kerámiák ihlette kollekcióját.

A gyerekek sem fognak unatkozni. Várja őket a ZŰR-lény-keresés, az Űrbábkészítés, a robotirányító Mars-küldetés, a Kortárs Junior múzeumpedagógiai foglalkozása és a Varázsóra látványos fizikai bemutatója. Varázslatos hangulatot fog kelteni a világító játszótér, ami UV-fényekben tündököl, ráadásul fényvisszaverő arcfestést is kaphatnak a gyerekek! 

Lesz továbbá kerámia élményfestés, csempehajtogatás, filmvetítés, fotókiállítás, nyitva tart a VR Univerzum, a Labor-Interaktív Varázstér és a Planetárium. 

Az éjszakai jegy 8 helyszínre, kiállításra érvényes, a férőhelyek függvényében a tárlatvezetéseken, sétákon történő részvételre is jogosít. Egyes programokon előzetes regisztráció szükséges