A BIOKOM NKft. 500 facsemetét oszt ki jövő pénteken a pécsieknek

2024. március 1. 14:49 2024. márc. 1. 14:49

Társaságunk idén is ingyen hazavihető fákat biztosít a pécsieknek, melynek keretében a lakók a Városi Csemetekertből fákat vihetnek haza és ültethetnek el.

Az akció időpontja: 2024. március 8-a péntek 7:30 – 12:00.

Helyszín: Pécs, Nagyhídi utca, Városi Csemetekert

A fákat az Önkormányzat Pécs közigazgatási területére szánja, ezért lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni azokat. Egy lakcímre maximum 2 fát lehet kérni, mellé pedig egy zsák komposzt is jár. A pénteki faosztás a készlet erejéig tart!

Az elvihető fafajok listája az alábbi: mezei juhar, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, virágos kőris, mezei szil

A fák kb. 2 m magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adjuk át, emiatt, ha autóval jönnek értük, akkor érdemes valamivel letakarni a belsejét, hogy ne kenjék össze azt a növények.

A szabadgyökeres növények ültetéséről:

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetünk nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált ültetőközeg odamosódjon a fa gyökereihez.

A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.

Felelősségteljes faültetés:

Egy növényt akkor ültetünk el felelősségteljesen, ha olyan helyet választunk neki, amely megfelel az igényeinek. Emellett különösen fontos, hogy úgy telepítsünk fát, hogy embertársaink érdekeit nem hagyjuk figyelmen kívül. Pl.: ne telepítsük túl közel a telekhatárhoz, vagy más épülethez. Ne telepítsük légvezeték alá, vagy földkábel fölé. Ne telepítsünk olyan helyre, ahol a növény megnőve forgalomtechnikai gondot okoz majd. Amennyiben ezekre nem figyelünk oda, úgy a telepített fákat metszeni, nyesni, rosszabb esetben kivágni kellhet.