A kórházi falakon túlmutató terápia

2022. november 22. 08:23 2022. nov. 22. 08:23

Idén 27. alkalommal szervezte meg a gánti Fecskepalotában a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti Osztálya azt a speciális tábort, amely a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő betegek életét segíti. A tábor célja többes: egyrészről a résztvevők találkozhatnak más, hasonló problémával küzdő gyermekekkel, felnőttekkel, másrészről az ellátó orvosokkal és ápolókkal, szakdolgozókkal kötetlenebb körülmények között tölthetnek el pár napot, ami mind a kitűzött terápiás célok részletes átbeszélését, mind az utógondozás részeként a kezelés hétköznapi helyzetben történő értékelését lehetővé teszi.

Az érintett betegek többsége vagy nyitott hátgerinccel, vagy úgynevezett húgyhólyag extrophiával, azaz nyitott köldök alatti hasfallal, húgyhólyaggal és húgycsővel született. Mindkét betegség ritka, hólyag extrophiával például évente átlagosan két gyermek születik Magyarországon.

A táborban résztvevők közül többen az egészségügyi problémáik miatt részben vagy teljesen ki vannak rekesztve a társadalomból. Az alapbetegsége miatt pelenkát viselő gyermek nem tud elmenni iskolai táborba, nem biztos, hogy ott tud aludni a barátjánál. A kamaszkorú, még vizelet inkontinenciával küzdő, vagy önmagát katéterezni kényszerülő gyermekek beilleszkedése is számtalan nehézségbe ütközik. Az érintett betegek egy része mozgássérült, ezért a kerekesszékhez vagy más segédeszközhöz való kötöttségük is sokszor akadályozza őket a hétköznapi dolgok elérésében. A kilencvenes években – amikor a tábort először szervezték – a betegeknek színházba vagy akár egy hétköznapi étterembe sem volt egyszerű az eljutás. A helyzet mára sokat javult, de korántsem tökéletes. A tábor többek életébe hozta el elsőként a hétköznapi embernek természetszerűen elérhető programokat, így például a táborélményt, kirándulást, mozit vagy koncertet.

A tábort két turnusban szervezik. Az első 4 napban a fiatalabb betegek érkeznek (6-18 éves kor), részben szülői kísérettel. A második 4 napban a korábban gyermekkorban kezelt, de már felnőtt korú betegeket fogadják. Utóbbiak többsége már nem a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika kezelése alatt áll, viszont fontos visszajelzést kapnak a szakemberek általuk, hogy a korábbi kezelési stratégia mennyiben tudott hozzájárulni egy teljesebb, és remélhetőleg boldogabb élethez.

A tábort 26 éve Gánton, a Fecskepalotában tartják, ami egy mozgáskorlátozottak számára is teljeskörűen látogatható, festői környezeti adottságokkal rendelkező üdülőhely a Vértes-hegység déli részén.

Idén 16-16 főt fogadott a tábor egy-egy turnusa. A táborozók meglátogatták a Magyar Zene Házát, láttak szabadtéri cirkuszi mutatványosokat, lefestették Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusát, íjászkodtak, vetélkedtek, jógáztak, koncerten voltak. Közben jutott idő egymásra is, négyszemközt leülni, elbeszélgetni, spontán összecsoportosulni, együtt játszani, nevetni.

A tábort a pécsi gyermeksebészet Visszatérés Alapítványa finanszírozza, amely többek között a SZJA 1%-ból befolyó összeget fordítja erre. Az alapítvány egyik fő támogatója, a Brendon Babáruház is minden évben külön támogatja a tábor megszervezését. Ezen kívül pályázatokból próbálják előteremteni a tábor költségeit. 

Dr. Kardos Dániel egyetemi tanársegéd, a tábor egyik szervezője elmondta: „Orvosként jó érzés, ha gyógyultan távozik valaki az osztályunkról, de a táborban látjuk igazából azokat a bonyolult sorsokat, amiknek a klinikán csak egy szeletét ismerhetjük meg. A tábor által amellett, hogy próbálunk jót tenni a beteginkkel, hiszem, hogy ez által mi is jobb gyógyítókká válunk. Az élményt minden kollégának csak javasolni tudom.” – hangsúlyozta Kardos Dániel. 

Hozzátette, hogy az alább felsoroltak nélkül nem jöhetett volna létre az idei tábor: Szép Jelen Alapítvány, Magyar Zene Háza, Kölcsey Sára Photography, Etno Bistro – Néprajzi Múzeum, Csóka Eszter, Oszoli Tibor, Paratrans Kft., Prell Anett, Szokola László, Budapest Park, és nem utolsósorban a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti osztályán dolgozó nővérek és orvosok.

A Visszatérés Alapítvány elhivatott a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kezelésének sikeresebbé tételében. A Pécsett kezelt gyermekek gyógyulását bárki támogathatja az alapítványon keresztül:

Visszatérés Alapítvány – Pintér András Gyermeksebészet

7623 Pécs, József Attila utca 7.

Adószám: 19028884-1-02

Számlaszám: 50800111-11156583