Kiderült, ki vette meg a taszári repülőteret

2023. szeptember 9. 08:23 2023. szept. 9. 08:23

A taszári légibázis az MH Kapos Bázisrepülőtér néven működött katonai légibázisként egészen 2005-ig, amikor is a honvédség gazdasági megfontolásokból teljesen bezárta a repteret.

A terület egy részét még 2009-ben adták el a KaposBusznak, a többi részén viszont csak az idő vasfoga dolgozhatott. Egészen 2023-ig, amikor is sikerült új tulajdonost találni az ingatlannak – írja az mfor.hu.

A kormány még 2021 novemberében egy kormányhatározattal jelölte ki a terület vevőjének a friss alapítású SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t, amely cégnek a feladata lett volna, hogy kereskedelmi repülőteret csináljon a légibázisból. Az üzlet nem jött létre, ezért idén elektronikus árverésen találtak vevőt az ingatlanra. 2,6 milliárd forintról indult a licitálás, a nyertes ajánlat pedig ennél jóval magasabb lett: 3,6 milliárd forintot kínáltak az egykori légibázisért a március 31-én lezárult árverésen.


 

Az új tulajdonost június 20-án jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára: a budapesti székhelyű Billion Up Kft. vette meg a taszári repteret. A társaság alapítója és mai napig tulajdonosa a hongkongi székhelyű, 1991-es alapítású, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Billion Up Development Limited.

A társaságot 2020. december 22-én alapították, a cégbíróság pedig egy hónappal később, 2021. január 21-én jegyezte be 17 millió forintos törzstőkével. Eddig egy forint árbevétel sem folyt be a cég kasszájába, tavaly közel 14 milliós veszteséggel zárt. Mérlegfőösszege sem haladja meg a 100 millió forintot.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Billion Up Kft. hongkongi tulajdonosának, a Billion Up Development Limitednek ugyanaz a Hsieh Yi-Chen az ügyvezetője, mint a Pápai Húsüzemet 2016-ban megvásárló Famous Yield Enterprises Limitednek. A két cég székhelye ugyanannak a hongkongi irodaháznak a 11. emeletén található. Emellett több társaságot is képvisel, amelyeknek a tulajdonosa a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu nevű tajvani milliárdos, így vélhetően ő állhat a taszári ügylet mögött is.

A területen végül várhatóan nem kereskedelmi repülőtér lesz, hanem ipari célokra használják majd fel a repülőtérnek otthont adó ingatlant.

Forrás: mfor.hu