Az NKA megtörte a Sopron győzelmi sorozatát

2024. január 22. 09:26 2024. jan. 22. 09:26

Az NKA Uneversitas Pécs csapata a zsinorban négy győzelmet elért Sopron csapatát fogadta a Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportlétesítményében, Pécsett szombat este az NB I-es férfi kosárlabda bajnokság 17. fordulójában. A vendéglátók ellenkező előjellel fogadták a Sopront. Időnként döcögős mérkőzésen az akadémisták végig vezetve megtörték a „hűség városának” siker sorozatát és 89-83-ra nyertek.

Ünnepléssel és gyászszünettel kezdődött a mérkőzés. Emlékplakettet adott át Meszlényi Róbert Vilmosnak Csák Magdolna, az Akadémia fiú ágának szakmai vezetője. A Sopronban az élvonalban játszó kosaras a pécsi akadémiáról került az NB I-be. A plakett erre emlékezeti a játékost.

 

Egy perces néma csenddel emlékeztek a mérkőzés megkezdése előtt Magyar Andrásról, aki játszott többek között Kaposváron, Zalaegerszegen és Oroszlányban is, majd edző lett. Kaposváron dolgozott, majd történelmi sikert elérve az 1992-93-as évadban bajnoki címig vezette a soproni GySEV női együttesét.

 

Scherer hármasával kezdődött a találkozó, Da Silva válaszával a Sopron is felkerült az eredményjelzőre. Kerpel-Fronius egy pontot a vonalon hagyott, Griffin is betalált kintről, ahogy Kovács is. Durmo kettőből egy büntetőt dobott be, Scherer szedett össze egy támadólepattanót és két pontra váltotta. Kerpel-Fonius küldte helyére a büntetőit. Az 5. percben 12-6. Kovács megint pontos volt távolról 15-8. Gasper Potocnik pedig időt kért. Kovács a plusz egyet is bedobta, Manjgafic is jelentkezett egy triplával, Molnár és Nikolics váltott kosarat, Sidibe egy büntetőt dobott be, Nichols kettőt. 23-13

 

A második negyed elején Goran Tadics időt kért. Durmo dobott be két büntetőt, Manjgafic állította vissza a közte 10-et, így a Sopron is időt kényszerült kérni 27-17. Csendes volt pontos kintről, majd Griffin is, Kovács ziccerezett. Da Silva egy büntetője után Nikolics tört be remekül, sőt az NKA játékosa egy 2+1-et is bemutatott, Da Silva tett vissza egy rontott dobást. Durmo kosara után Nichols dobott egy büntetőt, Sidibe is, Herger viszont a mezőnyből próbálkozott eredményesen, majd Da Silva közeli kosarára is ő felelt. A félidőt Nichols pontja zárta. 43-35

 

Da Silva és Manjgafic dobott be két-két büntetőt, Nichols futtából dobott középről egy triplát, a túloldalon viszont odaütött Nikolicsnak, aki nem hibázott büntetőivel. Walker zsákolt gyorsindításból, Sidibe küldte a helyére a büntetőket, Da Silva húzott hatalmasat. Nikolics tört be ismét jól, Griffin középről süllyesztett el egy hármast, Nikolics leosztását Durmo fejezte be 54-47. Kerpel-Fronius két büntetője után Csendes és Nikolics váltott kosarat, Kovács dobott újabb triplát, a Sopron pedig időt kért. Walker dobott két büntetőt, Fazekas kosara után Manjgafic csak egyet, viszont Da Silva ziccerére Kovács nem hibázott a vonalról. 66-57

 

A záró negyed elején Sidibe dolgozott meg két pontért a festékben, Nichols csent labdát és könnyű ziccert dobott, Nikolics szolgálta ki Manjgaficot, Nicjols triplája után Goran Tadics időt kért 68-64 a 35. percben. Walker kettesére Mathis is hármassal válaszolt, Nichols egyenlített, a Pécs megint időt kért. Walker dobott be két büntetőt, Nichols megint nem hibázott kintről, amivel átvette a vezetést a Sopron, de erre gyors négy ponttal reagált az NKA, így Gasper Potocnik időt kért. Da Silva tett fel egy nehéz ziccert, a 38. percben, Igy 1 pontos hazai vezetéssel érkeztek meg a hazaiak, Griffin pedig kipontozódott. Nikolics dobott be három büntetőt, Manjgafic dobta át alacsonyabb védőjét, így hat pontos hátrányban kértek időt a vendégek. Mathis értékesített három büntetőt, Durmo verte meg Nicholst könnyedén az alapvonalon. Az irányító két büntetővel javított, Kovács és Mathis váltott hármast, viszont a Pécs büntetőkkel lezárta a mérkőzést. 89-83

 

NKA Universitas Pécs - Sopron KC 89-83

(23-13, 20-22, 23-22, 23-26)

 

 

 

Goran Tadic: – Ez volt az első győzelmünk az újévben, gratulálok a játékosaimnak, a stábnak, a menedzsmentnek! Nagyon fiatal csapatunk van, kevés tapasztalattal rendelkezünk az NB I. A csoportban. A legfontosabb az, hogy meg tudtuk szerezni ezt a győzelmet, mert a vereségeket csakis az ilyen sikerekkel lehet kompenzálni. A csapatunk a bentmaradásért harcol, és nagyon lényeges, hogy a magyarok megkapják a lehetőséget: ők most éltek a bizalommal, ragyogtak ezen a meccsen!

Gasper Potocnik: – Először is gratulálok a pécsieknek! A felkészülésünk nem volt zökkenőmentes, de nem akarok kifogásokat keresni. Számítottunk rá, hogy a pécsiek nagyon keményen fognak védekezni, amivel ki is szorítottak minket a komfortzónánkon kívülre. Sok volt az eladott labdánk, amiből túl sok kosarat kaptunk.

 

 

NKA Universitas Pécs Kovács 19/12, Kerpel-Fronius 5, Scherer 8/6, Durmo 11, Manjgafic 14/3. Csere: Nikolics 20, Walker 8, Lados -, Benke -, Rátgéber -, Herger 4.

Vezető edző: Goran Tadic

 

 Sopron: Nichols 24/12, Meszlényi -, Griffin 12/12, Da Silva 18/3, Molnár 4. Csere: Mathis 10/6, Csendes 5/3, Sidibe 6, Fazekas 2, Sitku 2.

Edző: Gasper Potocnik

 

Szerző: Szabó Ferenc