Magyar Kupa esélylatolgatás a PEAC tavalyi hősével

2023. február 10. 16:35 2023. feb. 10. 16:35

A Tippmix Női Kosárlabda NB1 alapszakaszának végéhez közeledve megkezdődik a Killik László Női Magyar Kupa, amiben első ránézésre kedvezőnek tűnik az NKA Universitas PEAC sorsolása. A lebonyolítás változott a korábbi évekhez képest, az idei kupasorozat esélyeiről a tavalyi negyeddöntő hősével, Szücs Rékával, a pécsiek irányítójával beszélgettünk.

A korábbi években megszokott volt, hogy a bajnoki mérkőzések monoton körforgását megszakítja egy nyolcas döntő, melyben a 8 aktuálisan legerősebb magyar csapat mérheti össze tudását, legalább is az alapszakaszban a sorsolásig elért helyezések alapján. Eddig ezeket a mérkőzéseket egy helyszínen játszották le. A Magyar Kupa sokszínűségét árulja el, hogy a tavalyi szezonban nem az a Sopron zsebelte be a trófeát, amelyik később felült Európa trónjára, a legrangosabb kupasorozat megnyerésével. Az NKA Universitas PEAC az elődöntőig jutott, az első meccsen drámai végjátékban Szücs Réka utolsó pillanatos triplájával vívták ki helyüket a legjobb négy között.

Új lebonyolítási rendszert dolgoztak ki. Idén az MKOSZ Sopronba szervezett egy négyes döntőt, ahova a negyeddöntők párosításainak győztese utazhat majd. A sorsolásban egy hihetetlenül izgalmas csavar volt, hogy a nyolc csapat közül gyakorlatilag bárkit bárkivel összesorsolhattak. Így jöhetett össze például egy Sopron - Szekszárd párharc is. Az első mérkőzést a bajnokságban jobb helyen álló csapat otthonában játszák a felek, ahol azonnal el is dől a továbbjutás kérdése. Az NKA Universitas PEAC sorsolása kedvezőnek nevezhető, hiszen a 8. helyezett BKG Szigetszentmiklóssal került egy ágra a pécsi alakulat, így papíron a legkönnyebb ellenfél látogat városunkba. Most már a mérkőzés dátuma is hivatalos, a csapatok február 16-án játszák, 18 órás kezdéssel, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, ahova a belépés díjmentes lesz. Szücs Rékát, a PEAC irányítóját kérdeztük, hogy mit vár a mérkőzéstől.

"A tavalyihoz képest - ahol a Győrrel játszottuk az első meccset - ez annyiban lehet, hogy egy könnyebb meccs lesz, hogy a szigetszentmiklósiak mögöttünk vannak a bajnokságban. Viszont a kupa sajátossága, hogy itt egy meccsen dől el a továbbjutás, egy meccsen pedig bármi megtörténhet. Mi is kifoghatunk egy olyan napot, amikor semmi sem jön össze és nem szabad abból kiindulnunk, hogy amikor utoljára találkoztunk, akkor egy viszonylag sima győzelmet arattunk idegenben. Nagyon kell koncentrálnunk és semmiképp sem szabad lenézni az ellenfelet, mert egy ilyen mérkőzésen bármi előfordulhat.”

Az NKA Universitas PEAC nem hangolt jól a válogatott szünetre. Zsinórban 3 vereséget számlálnak és ezzel együtt a nemzetközi kupasorozatuktól, az Európa Kupától is elbúcsúztak. A pécsiek irányítója szerint bár nehéz megjósolni ilyen helyzetben, hogy mit várhatunk a Magyar Kupától, ő mégis nagyon bizakodó és csapattársaival együtt szeretne minél jobb eredményt elérni.

„Én úgy gondolom, hogy az esély mindenképp megvan. Most ugye játékost cseréltünk szezon közben, ez mindig egy kicsit rizikós, az elkövetkezendő napokban, hetekben fog eldőlni, hogy az új igazolásnak mennyire sikerül beilleszkedni. Nehezebb emiatt most jóslatokba bocsátkozni. De szerintem annyit azért nem változott a csapat…ahogy eddig is: ha egészségesek vagyunk és jó napot fogunk ki, akkor bárki ellen fel tudjuk venni a versenyt, főleg egy-egy mérkőzésen, de ez a bajnokságra is igaz lehet. Viszont nem szeretnék ennyire előre rohanni, itt van még a hazai BKG elleni meccs, ezt kell megnyerni, hogy egyáltalán elutazhassunk Sopronba. De ha az összejön, akkor ott egy négyes döntőn már tényleg mindenkinek reális esélye van megnyerni a kupát.” - árulta el lapunknak Szücs Réka

Jovan Gorec, a csapat vezetőedzője már meg is kezdheti a felkészítést a BKG elleni kupacsatára, ugyanis bajnoki mérkőzést addig nem játszik a csapata. Mivel a magyar pontvadászatban a dobogós helyezésekért hajt a PEAC, az Európa Kupából pedig búcsúzott, így a legnagyobb sansz egy trófea elhódítására talán ebben a kupasorozatban mutatkozik.