Szombaton jubilál az egyik legnépszerűbb amatőr sportrendezvény

2023. szeptember 8. 11:31 2023. szept. 8. 11:31

Szombat délután 10. alkalommal rendezik meg a Faláb-kupát, ami minden évben lehetőséget nyűjt az amatőr kispályás focisták versenyeztetésére.

Egy kupasorozat, aminek a kezdetére 2013-ig kell visszamenni. Akkor még a város talán legrosszabb betonos pályáján 6 csapat mérte össze tudását. Szintén ebben az évben, az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága felkarolta az eseményt és megszervezték az első hivatalos Faláb-kupát. Azóta a Faláb FC és az MLSZ együttműködése számtalan sorozatot elindított, például a Faláb Minikupát, vagy a Grassroots Grund Bajnokságot. Ezek közül viszont mindig kiemelt szerepet töltött be a Faláb-kupa, ami 2013 óta minden évben összegyűjti a pécsi és a Pécs környéki amatőr kispályás fociélet képviselőit.

A kollaborációnak köszönhetően az esemény folyamatos fejlődést mutat, ez idő alatt csaknem 35 csapat fordult meg az egynapos tornákon. Idén viszont 10 éves lett a Faláb-kupa. Már a tavalyi is magasra tette a lécet, akkor ugyanis először a kupa történetében sikerült egy műfüves csarnokba költöztetni a grundhangulatot. A szervezők nem eltitkolt célja, hogy a régi idők grundfocija térjen vissza a korábbi szintre, csak kicsit rendezettebb körülmények között.

Az irány jó, a projekt sikerességét mutatja, hogy a jubileumi X. Faláb-kupára sikerült egy bővítés és az eddigi játékrendszer átvariálása is. Ennek köszönhetően idén 8 csapat mérheti össze tudását a kozármislenyi Műfüves Csarnokban és minden csapatnak bérelt helye van a negyeddöntőben. Azonban a két 4 fős csoport végeredménye dönt majd arról, hogy melyik csapat kivel nézhet farkasszemet az egyenes kieséses szakaszban. Ez egyben garantálja a csapatoknak a nagyobb tétet, valamint a több játékpercet is. Páratlan siker a kupa történetében, hogy a hétfő este meghirdetett nevezés után már aznap este elfogyott az összes hely, így a következő évben újabb bővítésre kell készülni.

A X. Faláb-kupa szeptember 9-én, 13 órakor kezdődik Kozármislenyben, a Műfüves Csarnokban és előreláthatólag 19 óráig tart. Az eseményre sok szeretettel várják a szurkolókat, akik szeretnék látni a pécsi amatőrsport krémjét!

Az kupa csoportjai és az időbeosztás:

A csoport
DPSE
Sördögök
Furkótálep
Nonstop

B csoport
Faláb FC
La Squadra
Kedd 21
Harman Pécs

Figler Armand, az esemény egyik szervezője:

“Nagyon erős mezőny jött össze idén, rekord gyorsasággal méghozzá! Aki követi az eseményeket a pécsi rendezvényeken, az láthatja, hogy egy-két tornán ugyan ritkán látható, de nagyon erős csapat mellett regisztrált a Faláb-kupa tavalyi ezüstérmese, a Grassroots Grund Bajnokság és a KALAP címvédője, a KALAP ezüst-és bronzérmese, valamint a Grassroots Grund Bajnokság második és harmadik helyezettje is.”