Bányásszanak uránt a romkocsmákban merengő bölcsészek!

2012. július 1. 18:02 2012. júl. 1. 18:02

Az elmúlt hét Pécsett arról szólt, hogy megszerzi-e a Hungast a többmilliárdos közétkeztetést, és nem nyugszanak a kedélyek a tervezett uránbánya ügyében sem. Elkezdődik a parlagfű mentesítés is, bár a kormány csak 79 millióval száll be a buliba.



Bár hétfőn lezárult az évi 1,5 milliárdos üzletet jelentő pécsi közétkeztetési pályázat, maradtak még nyitott kérdések a győztest illetően. Továbbra is homály fedi, hogy miként vette az utolsó hiánypótlás jelentette akadályt a Hungast. Nem az a baj, hogy végre lezárul ez a szovjet filmre emlékeztető saga, hanem az, hogy a közbeszerzést hogyan zavarták le. Egy a Hungast által fizetett szakértő igazolta, hogy megvan a havaria konyha. Durva hasonlattal ez olyan, mintha egy pedofil az általa fizetett szexológussal igazoltatná, hogy ő bizony nem dugja meg a gyerekeket. Az már csak a hab a tortán, hogy egyes jelek arra utalnak, hogy bizony akad fideszes vonal a nyertes cégnél, még ha nem is a Közgépről van szó.
Az uránbánya nyitással kapcsolatban ismét kevés konkrétumra derült fény, megtelt a pécsi városháza díszterme egy kibővített bizottsági ülésen, a Pécs környékén urán után kutató ausztrál Wildhorse vezetőinek, szakembereinek lehetett kérdéseket feltenni. Nem tudni egyelőre, hogy milyen technológiával termelnék ki az ércet, de abban biztosak, hogy jelentős környezeti hatása nincs. Bravó! Az kiderült, hogy kb. egy utca végére tervezik a bányát. Kérdés, hogy Páva és csapata ezt hogy adja majd el, mert a Tubesnél nagyon verték a tamtamot, hogy a lakott terület közelében ne sugározzon már semmi.

Egyvalamit kihagytak eddig a számításból. A régi uránbányászok már nem túl aktívak, sokan sajnos meg is haltak, nem mellesleg ebben közre játszott a munkájuk is. Új szakemberek, illetve bányászok kellenének a termelés beindításához, nagy kérdés: lenne-e annyi ember, aki lemegy a föld alá a sugárzó anyagot kitermelni? Van-e az a pénz, amiért a fiatalok elvállalnák-e ezt a munkát? Az biztos, hogy nincs az a fizetés, amennyiért lemennék uránt bányászni a föld alá, és erős a gyanúm, hogy sokan vannak még így ezzel. Ha Orbán eheti baromságát vesszük alapul, akkor a romkocsmákban merengő bölcsészek munkát találhatnak, de azt számításba kell vennie a kormánynak, hogy ők sem hülyék, csak munkanélküliek.

Lassan itt a parlagfű szezon is. Pécsen 16 millióból próbálják megoldani, emlékeim szerint tavaly is kb. ennyiből próbálták takonymentessé tenni az agresszív növény virágzási időszakát. Tapasztalatból mondom, hogy ez erre édeskevés, mert gyógyszer nélkül lehetetlen volt átvészelni az augusztust és a szeptembert. Erre még rájön, hogy a kormány a költségvetésből nagy kegyesen 79 millió forintot szán idén a parlagfű elleni védekezésre. Nehéz ezt komolyan venni, hiszen ez a pénz maximum Felcsút és környékére lenne elég, nem az egész országra. Szintén a tapasztalat beszél belőlem, amikor azt írom, hogy többnyire nem a magánkézben levő területekről érkezik a pollen, hanem az állami kézben pihenő földekről. Az autópályák mellett érdemes lesz körülnézni, mert ami ott van az embertelen. Még merengő munkanélküli bölcsészként építettem az M6-os kerítését anno és azóta vagyok allergiás, pedig már akkor is harcot hirdettek a parlagfű ellen. Nézzenek majd körül. Rohadtul nem fog változni semmi.