Bognár Szilviáék mellett a pécsi fideszes fiúk a legnagyobb nyertesei a Városi Civil Alapnak

2024. január 10. 13:19 2024. jan. 10. 13:19

Cikkünkben olyan újonnan alapított ifjúsági szervezetekkel foglalkozunk, melyek korábban alig végeztek látható tevékenységet, mégis jelentős milliókat markoltak fel közpénzből, a Városi Civil Alap program keretein belül. A Fidesz-KDNP érzékelte, hogy nem túl népszerű a kormánypárt a fiatalok körében, ezt pedig ezzel a stratégiával szeretné orvosolni. Azt is kivesézzük, hogy többek között a "Milliókkal Kitömött Kezek Frakció" hogyan nyerészkedik közpénzből, a Városi Civil Alap legnagyobb haszonélvezőiként.

A Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül szétosztott Városi Civil Alap régóta a civilként beállított, valójában helyi fideszes potentátok által vezetett szervezetek finanszírozásának eszköze. A Civil Alapból először 2021-ben folyósítottak támogatásokat – az állami forrásokat szétosztó alap a megszűnő Norvég Civil Alap helyébe lépett, és a legnagyobb pénzeket már ekkor is jórészt olyan szervezetek nyerhették, amelyek valójában a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődtek - írta meg az atlatszo.hu

Az már egyáltalán nem újdonság, hogy volt (vagy épp jelenlegi) fideszes vezetők, vagy a Fidesz ifjúsági tagozatának valamelyik embere által létrehozott szervezeteket és alapítványokat találunk a listán, nem volt ez másképp 2021-ben és 2022-ben sem. És természetesen az sem áll távol a valóságtól, hogy a magukat ellenzékinek, vagy civilnek valló politikusok egyszer csak lebuknak, hogy valamelyik fideszhez közelálló személy cimborái és már össze is fonódnak a szálak. A pécsi Fidesz például az elvileg független színekben induló képviselőket is szponzorálja néhány kampányvideóval.

Na de azt pontosan érezzük mindannyian, hogy egy civil támogatásnak nem éppen ez lenne a lényege. Mégis hogyha szemügyre vesszük a teljes listát, jól látható, hogy csaknem kétszázan kötődnek valamilyen módon a kormánypártokhoz. Ha a 2 millió forint feletti támogatásokat vizsgáljuk, annak is a harmadát Fideszhez köthető személy vagy intézmény nyerte el.

"Az idén elérhető legmagasabb, 11 milliós támogatást pedig többségében (59 százalék) fideszes politikusokhoz köthető szervezetek nyerték el" - írja az Átlátszó.

A Fidesz egyik trükkje bevált. Sok kitartott fiatal adja az arcát a Fidelitashoz és rengeteg politikus fordít hátat egyszer csak az ellenzékiségnek, majd alapít saját pártot, megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat. És hogy ez miért éri meg nekik? Nagyon egyszerű: pénz, pénz, pénz. Korábban már foglalkoztunk azzal is, hogy a Tiszta Kezek Sok Millióval Teletömött Kezek frakció tagjai mennyi pénzt is kapnak (nagyon sokat) a Civil Alapból.

Igen, ez az a "Tiszta Kezek", melynek az a Bognár Szilvia a frakcióvezetője, aki némi zsebpénzért hátat fordított az elveinek és az alpolgármesteri székből egyenesen a Fidesz zsebében landolt. Aki érdekes módon a kilépése óta nagyjából minden pécsi közgyűlésen hangoztatja, hogy ő nem arra esküdött fel annak idején, amit most csinál a városvezetés. Ezek szerint a képviselő asszonynak az teljesen belefér az értékrendjébe, hogy néhány millióért megváltoztassa a véleményét, szembeköpje a szavazóit és a Fidesz alá dolgozzon minden lehetséges módon. Ezt persze próbálja mindkét fél néhány látszólagos közleménnyel takargatni, de lássuk be, kevés ennél nyilvánvalóbb dolog zajlik a politikai életben. És aztán jöhet majd a váratlan fordulat az önkormányzati választásokon? Csak nem külön indul a mára a fideszes pénz miatt teljesen összekoszolódott kezek, hogy megpróbálja megosztani az ellenzéki szavazatokat?

Ezt a taktikát is ismerhetjük valahonnan...ja igen! Az országgyűlési választásokon is elindult külön Bognár Szilvia és a szintén teljesen súlytalan Hencsei Zsolt is, akiknek eszük ágában sem volt nagy babérokra törni, csak a Fidesz keze alá dolgozni. És ha nem tud valaki érdemi munkát lerakni a városvezetésben, akkor látszattevékenység címen megfizeti a Fidesz a szép summát.

 

És amikor már azt hinnénk, hogy itt akár meg is állhat a történet, akkor ugrik csak a majom a vízbe. Az atlatszo.hu cikkéből kiderült, hogy van ami a tavalyi évben sem változott. Anyagilag még mindig megéri a Fidesszel praktálni. A legjobb példa erre a Fiatalok Pécsért Egyesület, amely 2021 óta bejegyzett, viszont látható tevékenységet mindössze szeptember óta végez. Ennek az egyesületnek az elnöke Szklandán Dávid, aki egyébként a fideszes elitképző MCC-ben tölt be kollégium-vezetői tisztséget. Szklandán viszont igazi polihisztor, hiszen ő vezeti a Pécsi Gamer Egyesületet is, amely idén elnyert egy csekély támogatást, szám szerint 4 millió forintot. De ha mindezt kevésnek gondoljuk, azért akadnak még itt is kapcsolatok, létezik ugyanis egy bizonyos Országos Gamer Szövetség is, ami szintén a pécsi Fideszhez kötődik: központi alakja Vezér Tamás Dániel, aki a helyi Fidesz sajtósa volt.

Ha kíváncsiak részletesebben a fideszes összefonódásokra, akkor egy átfogó elemző cikket olvashatnak IDE kattintva.

Na de hogy ki lehet az a Vezér Tamás Dániel? Nagyobb befolyása van ugyanis, mint gondolnánk. Zárójeles megjegyzés: nagyobb befolyása van = már többször nyert VCA támogatást.

Vezér Tamás Dániel szervezetei kulcsszerepet játszottak a pécsi mini-KESMA létrehozásában, melyhez a korábbi években is civil támogatásokból származó összegeket használtak fel. A Bio Város Egyesület - mely egyike Vezér másik szervezeteinek - 2021-ben és 2022-ben összesen 15 millió és 11 millió forint támogatást kapott a Városi Civil Alaptól, hivatalosan a környezettudatosságot népszerűsítő tartalmak előállítására. Erről a tevékenységről nagyon nehéz tartalmat előbányászni. Később az egyesület publikált tartalmakat a Pécs Aktuál című kormánypárti lapban. Ismét örülhet a Bio Város Egyesület, most 10 millió forintot sikerült bezsákolni.

A Pécs Aktuált is kiadó cégcsoport közelében is landoltak források. Az ugyanarra a címre bejelentett Magyar Garabonciás Alapítvány (10,9 millió forint) és a Z Nemzedék Alapítvány (7 millió forint) egyértelműen ehhez a körhöz köthető.

Korábban azt is megírtuk, hogy például az ÖPE sem maradt támogatás nélkül, igaz ők az előzőekhez képest szerényebb összeget kaptak. Nem is olyan régen A Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület 825 ezer forint, míg a Panelépületek Tagsága Egyesület 4,65 millió forint támogatásnak örülhetett, melyek szintén a Fideszhez köthetőek.

Összegezve: szép summát kapnak azok akik örök hűséget fogadnak a Fidesznek. Már ez önmagában hatalmas probléma, de a legrosszabb az, hogy a Fidesznek ezek az egyesületek, ezek a politikusok és ezek a "civilek" a legfontosabbak. Ők jól eléldegélnek a látszólagos tevékenységeinkből és a támogatásból, közben pedig például a kórházakban nincs orvos, melegvíz és fűtés.

"A közpénz nem vész el, csak átalakul."

Forrás: atlatszo.hu