Kende Péter: nem Brüsszelnek, hanem nekünk kell leváltani Orbán Viktort

2021. július 27. 19:20 2021. júl. 27. 19:20

A mai rendszer Orbán- és nem Fidesz-rendszer. Az ő karaktere nyomja rá a bélyegét mindenre és mindenkire – mondta Kende Péter ügyvéd. Visszautalt a korábban, Orbán Viktorról írt könyvére, amelyben szerinte abban igaza volt, hogy Isten irgalmazzon ennek az országnak, ha visszajöhet. „Visszajött és azóta folyamatosan romlik a demokrácia helyzete, az ország mentális állapota, döbbenetesen romlik az ország erkölcsi állapota és folyamatosan romlik Orbán Viktor teljesítménye. A kettő között összefüggés van.”

Amit Orbán sikernek nevez, az a világ állapotának hanyatlása – mutatott rá az ügyvéd a KlikkTv Tíz című műsorában. „Nem ment előre a demokrácia ügye a politikában. Igaz, kevesebb a kifejezetten fasizmus, de több a szabadság-nélküliség – legalábbis nem lett érdemben kevesebb. Inkább visszafejlődés van. Vannak olyan effektek, amelyeken látszik, hogy a nemzetközi politika képtelen velük bármit is kezdni. Ott van Kína, Oroszország, semmit nem tudnak tenni. Mit tudnak tenni Fehéroroszországgal, Törökországgal, Irakkal, Iránnal? Fenyegetőzések vannak, semmi más.”

Az ügyvéd rámutatott, ezt látja Orbán. „Az unió ugyanilyen impotens. Orbánnak volt néhány olyan nagy húzása, mint a baltás gyilkos ügye, a Gruevszki-ügy – két hét alatt lement az egész.”

„Orbán ezt látja, és ez párosul az ő alapvető személyiségével, azzal, hogy egy krakéler, pimaszkodó, óberkodó pasi, aki gyerekkora óta akkor érzi jól magát, amikor valakivel pimaszkodik, és ha azt látja, hogy szabadon pimaszkodhat, akkor hülye lesz nem halálra élvezni magát.”

Az intellektuális teljesítménye romlik – folytatta Kende Péter. „Ilyen mennyiségű butaságot, egyszerű, sima ostobaságot régebben nem beszélt. Minden héten elenged néhány olyan őrjítő butaságot, amivel az a szerencséje, hogy már mi sem gondolunk bele. Ez hihetetlenül silány teljesítmény.”

„Az emberek erre legyintenek és mennek tovább.”

Hozzátette, lehet egyre nagyobb hülyeségeket beszélni, de az emberek döntő többségéhez ez el sem jut. Az ügyvéd szerint „Orbán régóta nem olvas semmit, régóta egyáltalán nem érik már olyan impulzusok, amelyek serkentenék az intellektuális működését és különös, hogy egy virtuális valóságot lát.”

„Orbán Viktor olyan karakter, aki csak akkor működőképes, ha féktelen. Itt van a fékek és ellensúlyok rendszere. Azért kell ezeket leépíteni, hogy ő jól érezze magát, azért kell olyan közegben élnie, ahol – különböző információk szerint – már egyetlen olyan ember sincs körülötte – még Lévai Anikó sem –, aki valamiben ellentmondana neki. Amikor már a vezetői gárdában nem volt senki, akkor Lévai még próbált ilyeténképpen működni, de már ő sem.” Hozzátette, ezek különféle információk, amelyek így szólnak, nem ellenőrzöttek.

„A lényeg, hogy a környezetében nincsenek már olyan emberek, akik visszakérdeznének. Már tíz éve nem hallott olyan mondatot, hogy főnök, ez hülyeség. Ez az ő féktelen rendszere.”

Az elkövetkező öt évben politikai munkára kell koncentrálni, nem jogira – mondta a jövőről Kende Péter, aki írt egy tanulmányt arról, hogy mit gondol a jogállami keretek helyreállításáról, amennyiben győzne az ellenzék, amelyre egyébként nulla esélyt lát. „Az félreértés Vörös Imréék, Bárándy Péterék részéről, hogy jogi kérdésekre politikai választ adnak. Ezt nem lehet. Olyan nincs, hogy előre kimondom, majd jogellenesen fogom helyreállítani a jogállami kereteket. Ezt nem lehet. Nem lehet megspórolni a politikai munkát, nem lehet megspórolni azt, hogy amíg nem lesz ebben az országban potens ellenzék, addig az Orbán-rendszer jól fogja érezni magát. Legfőképpen nem szabad azt hinni, hogy majd Brüsszel fogja leváltani Orbán Viktort. Nem fogja. Nem is lenne jó. Hosszú távon ennek az országnak, ennek a népnek nagyon sokat ártana, mert még egyszer azt tanulná meg, hogy kívül van a megoldás és nem nekünk kell megoldani, hanem máshonnan jön.”

„Ez az ország sok száz éve mindig minden megoldást kívülről kapott. Vége, nem fogja megkapni.”

Forrás: Hírklikk