Lé(t)kérdés - ingyen pálinkát a magyarba?

2020. január 20. 12:22 2020. jan. 20. 12:22

Teljesen adómentessé tenné a magyar kormány az otthoni pálinkafőzést, Tállai András államtitkár szerint azért, mert az adómentes párlatkészítés lehetősége mindenkit megillet az unióban, valamint nemzeti identitásunk része. Meg kell jegyezni: egy olyan országban helyeződik a kormányzat homlokterébe a tehermentes pálinkafőzés, ahol több százezer alkoholbetegről lehet beszélni.

Jelenleg otthoni körülmények között úgy lehet pálinkát főzni, hogy az ember vásárol egy főzőt, azt bejelenti, valamint literenként 700 forintos adójegyet vesz a NAV-nál, a párlat nem kerülhet kereskedelmi forgalomba. Az elmúlt években összesen 26 ezer főzőt vettek a házi pálinkára vágyók, tavaly a korábbinál harminc százalékkal többet, összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő otthoni körülmények között-

Tállai a Magyar Nemzetnek most arról beszélt, hogy a kormány kivenné ezt a literenkénti 700 forint terhet a rendszerből, az ok pedig természetesen a hagyományok megőrzésében keresendő.

"A házipárlat-készítés szokása idehaza régi időkre nyúlik vissza, a pálinkafőzés így része életmódunknak, hagyományainknak, tulajdonképpen identitásunknak. A mai időkben szó szerint létkérdésnek számít, hogy egy-egy nép megtartsa, megtarthassa régi szokásait és hagyományait"

- idézte Tállait a lap. Azt már mi tesszük hozzá, hogy tavaly nyáron az ország legismertebb addiktológusa, Zacher Gábor arról beszélt a közmédiában, hogy mintegy 800 ezer alkoholbeteg lehet Magyarországon. Zacher szerint szinte alig beszélnek az alkoholproblémákról, pedig kellene, amellett, hogy egy alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiát is ki kellene dolgozni.

Ennek fényében, meg a tavalyi 151 000 liternyi otthon készült pálinka tekintetében érdemes feltenni a kérdést: tényleg ki kell venni még azt a jelképes, 700 forint/litert is az otthon virágzó szeszfőzés egyenletéből?

Szerző: H. V.
 

Forrás: Pécsi STOP