Puzsér: Egy az Isten – de ezért nem felelős

2020. december 22. 10:55 2020. dec. 22. 10:55

Puzsér Róbert vélemény cikke.

Fél Magyarország FankaDeli és Tóth Gabi rettentő igénytelen videóklipjén röhög, melynek hitvány animációja egyedül Gát György Kis Vuk című gyalázatos rajzfilmjét képes felidézni, az ország másik fele meg afelett értetlenkedik, hogy miként vetődik fel a pogány magyarok kapcsán, hogy egy az Isten – különösen a 907-es pozsonyi csata kontextusában, ahol a Keleti Frank Királyság, mint keresztény nagyhatalom próbálta visszaverni a sámánizmust gyakorló, több istent tisztelő, félnomád magyarok támadását.

Persze az „egy az Isten” mondásának megvannak a magyar gyökerei, az erdélyi alapítású unitárius egyház ugyanis elutasítja a szentháromságot – bár ez a felekezet több mint hatszáz évvel a pozsonyi csata után bontja ki zászlaját, de ilyen apróságokon kár fennakadni, hisz a keresztények körében már az ókor végétől jelen vannak a szentháromságtagadó eretnekek. Azon sem lepődnék meg, ha FankaDeli és Tóth Gabi Jézus Krisztus magyar származásának mítoszát vallanák, hisz ennek nyomán igazán nem nehéz felismerni a történelemben a kalandozó, őskeresztény magyarokat.

 

Azóta, hogy FankaDelire rászakadt a nemzeti radikalizmus életérzése és a misztikus táltos szerepe, ezek az identitásjegyek hiphop-karrierjének különös fűszereit képezik, Tóth Gabi átigazolása az RTL-től a TV2-höz pedig végre a maga világnézeti színezetét is elnyerte a Turul nemzetség pogány szentélyében.

A kulturális förtelem igazán szomorú részlete, hogy azt a Magyarságkutató Intézet az állampolgárok által befizetett adóból finanszírozza. Mi lesz a köznyilvános gyalázat következő stációja? Az ELTE Ókortörténeti Tanszéke a Spártai Kemál Veretőgép című mulatós sláger egész estés filmfeldolgozásához biztosít majd forrásokat? A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Tanszéke megjelenteti Zámbó Jimmy istenes dalait? A Magyar Űrkutatási Iroda Havasi Balázs szuperkoncertjein szolgáltat lézershowt? Honnan veszik a bőrt egy magát tudományosnak tekintő, közpénzből működő intézmény vezetői a pofájukra, hogy ilyen hitványságot finanszírozzanak?

Szerző: Puzsér Róbert

Forrás: Hírklikk