Pécs Jövője: Annyit hazudik a helyi NER, hogy már maguknak is összegezni kell

2024. február 8. 13:41 2024. feb. 8. 13:41

Fordulóponthoz érkezett a NER-univerzum: immár rendszeresen összegzik a hazugságaikat, amikkel nap mint nap igyekeznek megtéveszteni a pécsieket. Mi ezúttal is összegyűjtöttük, hogy miben hazudtak az év 5. hetében - írja sajtóközleményében a Pécs Jövője Frakciószövetség.

·      Hiába fújták nagyra a buszos sztrájk léggömbjét a helyi NER-lapok, az végül nem durrant akkorát, amekkorát vártak. A munkabeszüntetés napján a megyei lap tudósítója nem is talált rendkívülit a város közlekedésében, így a pécsieket korábban lesajnáló, hivatásos Pécs-gyalázó helyezte szolgálatba magát, de ő is csak odáig jutott, hogy valójában nem látszott a sztrájk Pécsett. A tény az, hogy a munkabeszüntetés ellenére a járatok csaknem négyötöde elindult a városban.

·      A Tüke Busznál zajló bértárgyalásról is a várost hibáztató megállapításokat tett a megyei lap szerzője, pedig a valóságban az önkormányzat a bérfejlesztésre törekszik, ahogy 2020 óta minden évben. Érdekes tény, hogy amíg a Fidesz-ÖPE városvezetés 2015 és 2019 között 5 év alatt összesen alig 27%-kal emelte a buszvezetők bérét, addig a jelenlegi városvezetés 2020 és 2024 között – a jelenlegi ajánlat elfogadása esetén – már 90% feletti bérfejlesztést valósíthat meg. Ennek ismeretében mindenki maga döntheti el, hogy a Fidesz-ÖPE páros, vagy a jelenlegi városvezetés tartja fontosabbnak a pécsi buszvezetők béremelését.

·      A kisebbik lap egy megtévedt ügyvéd esetét igyekezett a pécsi városvezetés nyakába varrni, miközben újra elővette a jogi szolgáltatások – szerinte túlzó – városi költségeit. Ezért újra és újra érdemes felidézni, hogy a valóságban a jelenlegi városvezetés a töredékét költi ügyvédekre, mint a Fidesz-ÖPE-páros 2019 előtt.

·      Összegezte vagyonát és annak változásait a polgármester, ami volt annyira szokatlan lépés a hazai politikában, hogy a megyei lap Pécs-szomorító szerzőjét hazugságcunamira késztesse. A polgármesteri beszámoló kapcsán fel is sorolta az összes eddigi hazugságát egy cikkben, így legalább egy helyen cáfolható az összes:

o  Hiába próbálta kisebbíteni a közzététel jelentőségét a szerző, a cikluson átívelő összegzés a nyilvános vagyonnyilatkozatokról párját ritkítja a hazai közéletben.

o  Hiába igyekszik a szerző magyarázkodásnak beállítani a közzétételt, ez valójában egy összehasonlítás, hogy a pécsiek lássák, mennyit változott a polgármester vagyona a megbízatása idején.

o  Hiába sugallja a szöveg azt, hogy a polgármester kaszált a 7 éve vásárolt befektetési aranyán, a valóságban annyi történt, hogy nem adta el.

o  Hiába igyekszik a szöveg pártembernek láttatni a polgármestert, Péterffy Attila továbbra is független jelölt, aki az ellenzéki pártok támogatását élvezi.

o  Hiába próbálja befeketíteni a cikk a polgármester múltját, Péterffy Attila vagyona az évtizedes vezetői munkája eredménye, és az nem gyarapodott a pécsiek kárára.

o  Hiába kelti a szerző annak látszatát, hogy a polgármester hivatali autója egy luxusautó, mert a valóságban az egy négyéves Skoda. Pont olyan, mint a kaposvári, fideszes polgármesteré.

o  Hiába közli tényként ennek ellenkezőjét, a jelenlegi városvezetés jóval kevesebbet költ ügyvédre, mint a Fidesz-ÖPE 2019 előtt.

o  Hiába ismételgeti a város eladósodását a szerző, a valóságban éppen idén szabadul meg végre az önkormányzat attól a 8,5 milliárdos hiteltől, amit a Fidesz-ÖPE városvezetés hagyott örökül a pécsiekre.

·       Hiába próbálja a városvezetés nyakába varrni a helyi NER-média az állami szennyvízvezeték-építés negatív hatásait, azok továbbra is egy kormányzati beruházás keretében mennek a maguk útján, talán nem is annyira véletlenül ennyire vontatottan…

·       Hiába igyekszik minden erejével befektetőellenesnek lefesteni a jelenlegi városvezetést a Fidesz helyi fikcióvezetője, aki egyúttal az akkumulátorgyárak mellett érvel a közösségi médiaoldalán, a valóságban több mint egy tucat befektető érkezett a városba 2019 ősze óta, és a városvezetés kezdeményezésére az önkormányzat kimondta, csak olyan befektető betelepülését támogatja, amelyik nem veszélyezteti a pécsiek egészségét.

·       Hiába vádolja zsarolással a pécsi polgármestert a vármegye alispánja, a valóságban éppen a Fidesz az, amelyik a kormány hibájából alig-alig csordogáló EU-források elosztásakor Pécsnek különösen szűkmarkúan osztott fejlesztési forrást. Ezt a helyzetet Péterffy Attila a pécsiek érdekét szem előtt tartva javasolta úgy megoldani, hogy a kormány egészítse ki a támogatásokat a korábbi szintre, mert abból már biztosítható az oktatási intézmények felújítása is. Ahol tehát a Fidesz zsarolást lát, ott a valóságban a pécsiek érdekének valós képviselete történik.

·       Igaz ez akkor is, ha az ÖPE fikcióvezetőjének éppen most jutott eszébe az egyik ilyen intézmény-felújítás szükségessége, és a helyi NER-médiával karöltve alapos pánikkeltésbe kezdett. Érdekes módon nem viselte ennyire a szívén a belvárosi iskola problémáit sem abban a 10 évben, amikor részt vett a város vezetésében, sem az elmúlt 5 évben, amikor a körzet képviselője volt, csak most, hogy a választások közeledtével politikai hasznot remél az indokolatlan pánikkeltésből.

·       A megyei lap tudósítója még a Kossuth téren is eltévedt, legalábbis erre engednek következtetni hamis állításai. A valóságban ugyanis a múlt év végén valóban a Kossuth téren végeztek burkolatjavítást a Biokom szakemberei, idén év elején viszont a Fürdő utcában dolgoztak – mindkét helyen azért, mert az előző, Fidesz-ÖPE városvezetés hagyta annyira tönkremenni a belvárosi tér burkolatát, hogy azt már valóban javítani kellett.

·       A megyei lap szerzője idén a vagyonnyilatkozatokat taglaló írásában az alpolgármesterek autóvásárlását próbálta úgy beállítani, mintha egy-egy SUV óriási luxusnak számítana. Szavainak hitelét erősen csorbítja, hogy a város két alpolgármesterének együtt van annyi városi terepjárója (kettő), mint amennyit a szöveg szerzője használ.  

·       Az alpolgármester az ellenzéki pártoknak és a sajtónak is prezentálta a költségvetés tervezetét, igaz, sem a Fidesz, sem a megyei lap tudósítója nem volt ott egyik eseményen sem. Ennek ellenére a helyi Fidesz és lakájmédiája vették a bátorságot a tervezet minősítésére, igaz, szakmai javaslat helyett egy hazugságözönt zúdítottak a pécsiekre, újra összegezve a párt valamennyi hazugságát az elmúlt hónapokból:

o  Hiába győzködik a pécsieket az ellenkezőjéről, 2019 őszén 8,5 milliárdos állami adóssággal és üres kasszával adta át a várost a Fidesz-ÖPE páros a jelenlegi városvezetésnek.

o  Hiába erőltetik a mantrát, Pécs EIB-hitelkeretéből a jelenlegi városvezetés éppen annyit használt fel, mint amennyit korábban a Fidesz-ÖPE tandem, szó sincs tehát adósságfelhalmozásról. Sőt, a jelenlegi városvezetés azt tervezi, hogy megtiltja a működési hitelfelvételt éppen az olyan eladósodás megelőzése érdekében, mint amit a Fidesz-ÖPE duó produkált 2009-2019 között – kétszer is.

o  Hiába nem akarják észrevenni, az átvilágításnak valós és érdemi eredménye van, amit nemhogy nem titkol a városvezetés, hanem még önálló honlapot (elszamoltatas.pecs.hu) is szentel neki. Az eredmény pedig egyértelmű: 711 millió forint visszaszerzett vagyon, további 351 millió forint zár alá vett vagyon és folyamatban lévő pótmagánvádas eljárások a felelősségre vonás érdekében.

o  Hiába akarják azt a látszatot kelteni, hogy Pécs jelenlegi vezetése nem fejleszti a helyi gazdaságot, a tények mást mutatnak. A valóságban ugyanis több mint egytucat befektető érkezett Pécsre, amelynek iparűzési adóból származó bevétele még soha nem volt olyan magas, mint ebben az évben lesz.

o  Hiába hazudnak folyton folyvást a BYD autógyárról, a valóság nem változik: a befektető nem kereste Pécset, és aki más állít, az bizonyítottan hazudik erről.

o  Hiába hangoztatják úton-útfélen, hogy a városba ömlenek a kormányzati milliárdok, a valóságban minden eddiginél több elvonással bünteti a kormány Pécs városát. Idén a működési költségvetés 10%-át kéri vissza a kormány szolidaritási hozzájárulásként a várostól – a vármegye és a főispán után elérkeztünk tehát oda, hogy újra tizedet kell fizetnie a pécsieknek.

Hogy ezek után kik azok, akik folyamatosan becsapják a pécsieket, azt mindenki döntse el maga.

 

A Fidesz-ÖPE pécsi hazugságszámlálója 2024 ötödik hetét követően: 67/300.

 

Pécs Jövője Frakciószövetség