A hét fideszes világmagyarázata: nem a járványhelyzet, hanem Péterffy tehet a Thyssenkrupp beruházásának csúszásáról

2020. június 18. 13:08 2020. jún. 18. 13:08

Elhalasztja Pécsre tervezett gyárának építését a motoralkatrészeket gyártó német Thyssenkrupp a járványhelyzet és a piac bizonytalanságai miatt. Barkóczi Csaba, a Fidesz ifjú titánja azonban szerencsére átlátott a szitán.

A szerdai nap híre volt, hogy másfél-két évvel halasztja Pécsre tervezett gyárának építését a motoralkatrészeket gyártó német Thyssenkrupp. A cég a halasztás kapcsán a Forbest arról tájékoztatta,

"az autóipari piac bizonytalanságai – így a vevők projektjeinek eltolása, amelyre később a járványhelyzet miatti piaci csökkenés is negatívan hatott – a beruházás újraértékelését tették szükségessé."

Hangsúlyozták ugyanakkor hosszú távú elköteleződésüket, amit a cikk szerint az is mutat, hogy már most növelni igyekeznek a beruházás rendelkezésére álló földterületet. 

Ez azonban nem zavarta Barkóczi Csaba kormánypárti városi képviselőt, aki Facebook-oldalán előállt a megfejtéssel (sommás posztját a Szabad Pécs is kiszúrta):

"Hogyan kell elbaltázni egy Pécsre érkező nagyberuházást fél év alatt? Mondja és mutatja Péterffy Attila. Itt az ideje, hogy a járványra és a német autóiparra való hivatkozás helyett Polgármester Úr bevesse mesebeli szakértőgárdáját és a tavalyi kampányban oly sokszor beharangozott piaci kapcsolatrendszerét. Most olyan érveket kell tegyünk a Thyssenkrupp elé, amit elfogad a cég a beruházás eredeti terv szerinti megvalósulása mellett"

Nem akarjuk ezt túlírni, mert valahol energiapocsékolás, meg mégis egy olyan posztról beszélünk, aminek 27 óra alatt öt megosztást és 17 lájkot sikerült begyűjtenie, de a valóság jegyében azért muszáj rámutatnunk, hogy a Thyssenkrupp indokolta a halasztást a járványhelyzettel és a piaci bizonytalanságokkal. És a Forbesnak, nem pedig a Dörmögő Dömötörnek.

Arról, meg, hogy a járvány hogy verte tönkre a világgazdaságot, most nem kívánunk értekezni, aki nem egy szatyorban élte le az elmúlt hónapokat, az ezzel tisztában van. Az Index.hu cikke szerint a BMW debreceni gyáránál is csúszás van. Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatóságának elnöke egy májusi sajtótájékoztatón egy éves halasztásról beszélt, Michele Melchiorre, a BMW Group debreceni gyárigazgatója viszont csak néhány hónapos csúszást emlegetett.

Kiemelt projektként kezeli Pécs a Thyssenkrupp fejlesztését

Az önkormányzat közleményt adott ki a halasztás kapcsán, melyben hangsúlyozta, a város az elmúlt időszakban mindent megtett annak érdekében, hogy a városban tervezett beruházások a nehézségek ellenére is megvalósuljanak, és ezen belül is kiemelt projektként kezeli a Thyssenkrupp fejlesztését. 

Hozzátették, a vállalat és a város vezetése több körben egyeztetett, jó néhány tárgyaláson képviseltük a pécsiek érdekeit. Ezek eredménye, hogy bár 1,5-2 éves késéssel, de sikerült Pécsen tartani a beruházást és a Thyssenkrupp hosszú távon is számol a pécsi fejlesztéssel. Ezt jelzi a vállalat beruházási terület növelésével kapcsolatos igénye is.

Szerző: H. V.

(Címoldali kép: Facebook/Barkóczi Csaba)


 

Forrás: Pécsi STOP