Nyitnak a szolgáltatók, de vajon meglesz még ennek a böjtje?

2021. április 7. 11:21 2021. ápr. 7. 11:21

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt tegnap kora este közösségi oldalán közzétett videójában jelentette be Orbán Viktor, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, így a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás, így kinyithatnak a szolgáltatók és a kijárási tilalom ideje is módosul. 

Lapunk korábban részletesen kifejtette, hogyan is változik ezt követően az életünk: 

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra

 

A miniszterelnök bejelentését követően számos szolgáltató azonnal a közösségi oldalain jelezte, hogy több hétnyi kényszerpihenő után végre kinyitnak. Újra elérhetők tehát a fodrászok, műkörmösök, kozmetikusok, masszázsszalonok és egyéb szolgáltatók. Pécsi viszonylatban is már rengetegen jelezték, hogy újra fogadnak vendéget, ám kérdés, hogy vajon ennek meglesz-e még a böjtje? A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Nyilván tudjuk, a kényszerszünet mindenkinek nehéz, hiszen döbbenetes bevételkieséssel jár. Korábban több szolgáltatóval is beszéltünk, akik gyakorlatilag egyöntetűen azt mondták, hogy ezeket a kiesett bevételeket semmivel nem tudják pótolni, az átmeneti kata-mentesség pedig maximum sebtapaszként szolgál. 

Ennek ellenére a mostani nyitás, még ha lépcsőzetes is, kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis a szakemberek mondhatni egységesen egyetértenek abban, hogy a 2,5 millió beoltott gyakorlatilag semmire nem elég. Eleve nem egészen érhető az sem, hogy mi alapján határozták meg ezt a bűvös számot, amiről már hetek óta mindenki beszél. 

Orbán Viktor a múlt héten a közmédiának adott interjújában azt mondta, erkölcsi törvény jelölte ki ezt a számot, ugyanis a számításaik szerint 2,5 millió beoltottnál érjük el azt a szintet, hogy minden 65 év feletti magyar megkapja legalább az első vakcináját. 

A szakemberek azonban egészen máshogy látják mindezt. Húsvéthétfőn Varga Judit, igazságügyi miniszter is e köré a misztikus szám köré építette a húsvéti köszöntőjét, Pusztai Erzsébet, infektológus, korábbi egészségügyi szakpolitikus azonban a poszt alatt kommentben alaposan odaszólt Vargának: "Kizárólag a járvány terjedésének üteme szabhatja meg a lehetőséget a nyitásra. Izraelben sem a beoltott emberek száma határozta meg a nyitást. Sok beoltott ember majd 4–6 hét múlva lesz védett, a fiatalabbak pedig egyáltalán nem".

Véleményével pedig nincs egyedül: Boldogkői Zsolt, mikrobiológus szerint ez ugyanis nem elég a nyájimmunitáshoz, vagyis a járvány terjedésének a megállításához. Ő úgy számol, hogy a brit mutáns gyors terjedése miatt 80 százalékos átoltottságra lenne szükség, erről az RTL Híradójában beszélt még hétfő este.

Közösségi oldalán pedig azt is kifejtette, miért nem jó ötlet ebben a hónapban megnyit az iskolákat: „További türelmet kellene kérnünk és gyakorolnunk: ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban. Már csak azért sem mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra. Továbbá, a brit variáns veszélyes a kicsikre, ráadásul, ők haza fogják vinni a vírust a családba”.

A nyitás kapcsán az ellenzéki politikusoknak is megvan a véleményük, Karácsony Gergely például ezt írta tegnapi posztjában azt követően, hogy megtörtént a bejelentés:

"Megértem azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye. Megértem az igényt, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból. Mégis arra kérek mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt."

 

Mint írja a magyar kormány, eltérően más országok védekezésétől, úgy döntött, hogy nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését. "Ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Hiszen azokban az országokban, ahol a magyarnál nagyobb az átoltottság, ennek eredménye csak hosszú hetek múlva jelentkezett a járványadatokban. A mai miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben." - fejti ki álláspontját Budapest főpolgármestere. 

Mai bejegyzésében pedig arról beszél, hogy az elmúlt 24 óra tragikus adatai, mely szerint 311 honfitársunk vesztette életét a betegség szövődményeinek következtében csak megerősíti azt, hogy a kormány kísérlete, mi szerint a világon egyedülálló módon az első oltások számához igazítja a korlátozások enyhítését, mindannyiukra felelősséget ró. Mert ennek a kísérletnek nagyon rossz vége is lehet, ha mi magunk is lazítunk.

A Jobbik közleményében pedig egy elképesztő dologra hívja fel a figyelmet: mint írják "véletlen" egybeeséseket véltek felfedezni a foci-Eb és a hazai lazítási dátumok között! 

„Aki nem enged be nézőket az Eb-meccsre, elveszíti a rendezési jogot” – szóltak az egy hónappal ezelőtti sportdiplomáciai főcímek, sporthírek. Majd arról is írtak a lapok, hogy az UEFA elvárása szerint az MLSZ-nek április 7-ig kell jelezni, hogy mennyi nézőt vállal Budapest a júniusi meccsekre, illetve hogy április 19-én végleg pontot tesznek az idei labdarúgó-Európa-bajnokság ügyére, tehát akkor derül ki az is, hogy a járványhelyzet mélysége és a nézőszám-vállalások alapján mely helyszínektől veszik el a rendezés jogát.

- Furcsa egybeesés, hogy Orbán éppen a holnapi, április 7-i határidő előtt jelentette be a szakemberek szerint teljesen indokolatlan lazítást, egy olyan bűvös 2,5 milliós átoltottsági határszám ürügyén, amit egyetlen járványügyi szakember sem képes értelmezni és felfogni, hogy miért pont annyi… A másik érdekes egybeesés, hogy Orbán ugyebár éppen az UEFA végleges döntésével egy napon, vagyis április 19-én, hétfőn akarja mindenképpen újranyitni az iskolákat, annak ellenére, hogy a járványügyi szakemberek szerint ez a szintén ép ésszel megmagyarázhatatlan döntés óriási kockázatokat rejt magában, és hatalmas, akár komoly emberáldozatokat követelő kormányzati felelőtlenség - áll a közleményben.  

- Ezek a dátumbeli egybeesések, ugye, csak furcsa véletlenek? - teszik fel végezetül a költői kérdést. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik