Súlyosan diszkriminatív: A Pécsi STOP is aggályát fejezi ki a kedden elfogadott homofób jogszabályi változásokkal kapcsolatosan

2021. június 17. 11:00 2021. jún. 17. 11:00

Mint ahogyan azt a Pécsi STOP is megírta 157 igen, 1 nem és 0 tartózkodás mellett megszavazta kedden a parlament a pedofiltörvényt. A most elfogadott törvényjavaslat azonban összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. A kormányoldal által benyújtott, orosz mintára bevezetett melegellenes propagandatörvény a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozza, betiltja az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat is.

Szerkesztőségünk így most ezúton is aggályát fejezi ki a T/16365. számú törvényjavaslattal kapcsolatban, melynek keddi elfogadása magában hordozza a sajtószabadság indokolatlan korlátozásának a lehetőségét is.

A Pécsi STOP szerkesztősége úgy véli, hogy a védendő értékek között szerepel a szabad véleménynyilvánítás, illetve a információhoz való jog szabadsága, ami egy demokratikusan működő társadalom alappillére. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Hisszük és valljuk, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, éppen ezért találjuk aggasztónak a kedden elfogadott törvényjavaslatot.

Kapcsolódó: Európai parlamenti képviselők is tiltakoztak a magyar homofób törvény ellen

Mindez ugyanis súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is.

Az elfogadott törvényjavaslat aránytalanul és alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül korlátozza a homoszexualitás megjelenítését a médiában, emellett tiltja, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozhassanak a különböző műsorokban, reklámokban, újságcikkekben, egyéb tartalmakban, úgy mint mozi, színház, könyvek, újságok..

Az elfogadott javaslat értelmében kizárólag 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, az Odaát, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

Az új propagandatörvény gyakorlatilag megtiltja, hogy a 18 év alattiak, a Born This Way-t hallgassák, megtiltja, hogy Szapphót olvassanak, hogy meghallgassák a Queen klasszikusát, az I Want To Break Free-t, megtiltja az iskolai érzékenyítő programokat, ezzel még több szenvedésnek és bántalmazásnak kitéve az LMBTQI diákokat. 

A megszavazott törvény amellett, hogy jelentős károkat okoz a hazai médiapiac szereplőinek, kirekeszti a szexuális kisebbségeket is a tömegmédiából, ami azt is jelenti, hogy gyakorlatilag ellehetetlenül a sztereotípiák elleni aktív küzdelem.

Szerkesztőségünk véleménye szerint a kedden elfogadott törvényjavaslat súlyosan diszkriminatív. Így ezúton is visszautasítjuk a homofóbia, az előítéletesség és a diszkrimináció minden formáját. Kiállunk a hiteles tájékoztatás mellett, elkötelezettek vagyunk a a gyermekek és a fiatalkorúak egészséges fejlődéshez való jogának védelme és biztosítása mellett, és támogatjuk a pedofília elleni szigorú fellépést. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Gerber Petra kommentárja: 

Az elmúlt néhány nap ismét iskolapéldája annak, mennyi korlátolt ember él ebben az országában. 2021-ben, a 21. században tapsolni egy olyan törvényhez, ami egyetlen tolvonással azonosítotja, párhuzamot von, egy a kalap alá veszi a pedofíliát a homoszexualitással az elkeserítő, szánalmas, gusztustalan és dühítő.

Mindez történik valami magasztos dolog égisze alatt, hivatkozva a gyermekeink védelmére. Nos, a helyzet az, hogy ma Magyaroszágon már a gyermekek védelme sem fontos annyira, mint a hatalom. Félelmetes látni az irányt, ami felé haladunk, ami ellen annak idején a rendszerváltáskor küzdöttünk. Félelmetes belegondolni abba, hogy egy jól működő demokrácia helyett a félelem az úr, ahol egy egyetlen zsák krumpli szavazot ér.

Ahol szavazóképes állampolgár az, aki csak buzizva tud kommunikálni, aki kurvaanyázik, aki lenáciz, lekommunistáz, lebolsevikoz, lekurváz, lelibernyákoz és még sorolhatnám. Ma Magyaroszágon, minden a keresztény értékrendre hivatkozva történik, de kérdezem én hol volt a Jóisten, amikor Kaleta 19.000 pornográf tartalmú fotót összegyűjtött a számítógépén? Jelzem Kaleta nem homoszexuális, hanem mentálisan beteg, aki bűncselekményt követett el.

Az emberi jogok felrúgása, porba tiprása, ami jelenleg történik. Ma Magyarországon egy 18 éven aluli nem hallhat, nézhet, olvashat homoszexualitást megjelenítő tartalmat. Ma Magyarországon egy kamasznak, akinek kibontakozóban van a szexualitása még inkább el kell rejtőznie, elbújnia, megalkudnia, meghazudtolnia saját magát, mert nincs kitől kérdezni, mert nem lehetnek válaszok. Ha válaszolok akkor bűncselekményt követek el? Hát tudjátok mit, akkor bűnöző vagyok és az is maradok!