Kiesett az NKA Universitas PEAC a nemzetközi porondról

2023. február 2. 14:24 2023. feb. 2. 14:24

Oda-vissza veszített, ezzel pedig véget ért az NKA Universitas Peac menetelése a második legrangosabb európai kupasorozatban, ahol a legjobb 16 volt a végállomás. Emellett a pécsiek szerződést bontottak légiósukkal.

Nem volt egyszerű helyzetben Jovan Gorec együttese, ugyanis először kellett a pécsi lányoknak hátrányból játszani a nemzetközi színtéren. Az NKA Universitas PEAC 6 mérkőzésen 5 győzelmet gyűjtött az Európa Kupa csoportmérkőzésein, így kvartettjét megnyerve, kiemelt helyen jutott a legjobb 32 csapat közé.

Az egyenes kieséses szakaszban egy szlovák csapathoz látogattak, a Piešťanské Čajky, vagyis a Pöstyén volt az ellenfél. Magabiztos idegenbeli győzelmet arattak Kiss Virágék, majd hazai pályán is sikerült megismételni a meggyőző performanszot.

Ezzel már történelmi sikert könyvelhetett el a pécsi együttes.

A legjobb 16 között az ESB Villeneuve-d'Ascq csapatát sorsolták össze Jovan Gorec együttesével. A franciákról már korábban is az a hír járta, hogy atlétikusságuk, fizikai állapotuk és a játékuk egy magasabb szintre predesztinálná őket. Ezt be is bizonyították, amikor 8 pontos verést mértek a PEAC-ra a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. De akkor még mindig lehetett hinni a bravúrban, hogy Franciaországban meg lehet a fordítás. Végül nem így történt, egy bántóan sima, 30 pontos francia siker lett túra vége.

A mintegy 2000 néző előtt lejátszott mérkőzésen viszont hiányzott a pécsi rotációból Cierra Burdick, a PEAC 3x3-as válogatott amerikai légiósa. Az nyílt titok volt, hogy „CB” rengeteget bajlódott sérüléssel az elmúlt időszakban, mégis vállalta a játékot rendszeresen. A nem megfelelő fizikai állapota leginkább pontokban mutatkozott meg, amiben jelentős visszaesés volt tapasztalható a szezon elejéhez képest. A Villeneuve elleni hazai mérkőzésen 4, míg az azt követő, nagyon fontos, DVTK elleni bajnoki rangadón mindössze 2 pontig jutott a magas posztokon bevethető kosárlabdázó. Az NKA Universitas PEAC közleménye szerint közös megegyezéssel szerződést bontottak a felek, azonban az Európa Kupa visszavágóra nem sikerült még megtalálni azt a játékost, akivel pótolni tudják Cierrát.

A PEAC várhatóan a válogatott szünetben jelenti majd be új igazolását, aki erősítést jelenthet a bajnokság hátralévő szakaszára, valamint a magyar kupasorozatra is.