A nők megbecsülését nem a politika határozza meg, a család meg, ha tetszik, ha nem az család

2020. december 16. 10:06 2020. dec. 16. 10:06

Már közel két napja kavarognak a fejemben a téma kapcsán a gondolatok, de egész egyszerűen nem térek napirendre. Igen, a Novák Katalin-féle megszólalásra gondolok, ami kapcsán a tárca nélküli miniszter asszony nemrég azt monda: félreértették a szavait.

Az utóbbi hetek botrányai után - Szájer-ügy, Bayer Zsolt sokat vitatott megszólalása - azt gondolhatnánk, hogy pláne így karácsony előtt szépen lenyugszanak a kedélyek, de valójában kár ilyen naivnak lennünk, mert mindig van új a nap alatt. A napokban ugyanis Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszternek a megszólalása borzolta fel az amúgy is paprikás kedélyeket. 

Novák december 14-én osztott meg egy animációs videót a Facebook oldalán, azzal a felütéssel, hogy "Éljük meg és élvezzük azt a csodát, hogy gondolkodó, alkotó nőként hivatásunkban is kiteljesedhetünk és arra is kaptunk lehetőséget, hogy az élet adásának csodájában részesülhessünk. Életet adhatunk szüléssel, és valódi életet adhatunk a felelős gondoskodással is. Recept nincs, de az út ott van mindannyiunk előtt. Merjünk rálépni!" 

Itt még akár azt is hihettük volna, hogy lesz bármi értelme annak, ami majd a videón elhangzik, ám amikor ahhoz a részhez érünk, hogy: idézem, direkt pontosan, csak, hogy senki ne vádolhasson azzal, hogy félreértem a tárca nélküli miniszter asszony szavait: "Ne higgye el például, hogy nekünk nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztásban, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak." 

Novákot persze a kérdéses videó kapcsán azonnal kikezdték, a dolgozó nők egyenesen felháborítónak tartották a kijelentést, a videó alatti kommentek pedig néhol nyomdafestéket nem tűrő módon pörköltek oda a tárca nélküli miniszter asszonynak, hozzátesszük: teljes joggal. 

"Milyen szép bújtatott párt propaganda. Tehát a magyar nő szüljön és elégedjen meg a kevesebb fizetéssel, foglalkozzon inkább a családdal, mint holmi karrierrel. Ez avit gondolkodás. A magyar nőket ennél mi sokkal többre tartjuk. Ráadásul tanácsolja ezt Ön a milliós fizetéssel. Ha attól félnek, hogy túl sok magyar vándorolt el, és pótolni kéne a csökkenő népességet, akkor talán európai szintű fizetéseket kellene adni a magyar munkavállalóknak, hogy a születendő gyermeket legyen miből felnevelni és érdemes legyen itthon maradni, illetve nem kettős mércét alkalmazni a gyermeket nem akaró nőkkel szemben." 

- írta az egyik hozzászóló, aki történetesen férfi, tehát ez azt jelenti, hogy Novák kijelentései még a férfiaknál is kinyitották a bicskákat a zsebeknek. 

A magam részéről azt gondolom, hogy a 21. században ezen rugózni, hogy a férfi vagy a nő fizetése-e a több, egyszerűen középkori, idejétmúlt gondolkodás. Persze nem vagyok hülye, tudom, hogy létező jelenségről beszélünk, de ez még nem jelenti azt, hogy rendjén van a dolog. Nem jelenti azt, hogy nekünk nőknek el kellene fogadnunk ezt a fajta társadalmi megkülönböztetést, ugyanis azt gondolom, hogy ameddig ugyanannyit tanulok, dolgozom és gürizek, mint a férfi társaim, addig igenis ezért megérdemlem ugyanazt a fizetést is. Félreértés ne essék ezért nem a férfiakat hibáztatom. Ezért a társadalmunkat hibáztatom, azokat a döntéshozókat, idejétmúlt gondolkodással bíró döntéshozókat, akik keresztény értékek mögé bújva tolják az arcunkba a bullshitet. Akik megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy megint alaptörvényt módosítsanak, hogy kimondhassák, hogy a "apa férfi, az anya nő" mindezt még mindig valami álkeresztény dologra hivatkozva, mindazok után, ami Brüsszelben történt, azok után, hogy Szájer ott lógott az ereszen. Félelmetes, hogy a család szentségét is képesek meggyalázni és akkor mindennek a tetejében itt ez a Novák-féle videó, ami újfent arra igyekszik buzdítani, -  már nem is titkoltan, már nem is burkoltan, hanem kerek perec kimondva - hogy a nőnek szülni kell, mert csak akkor leszel teljes értékű, ha minimum egy, de inkább kettő, három sok gyereket a világra hozol. 

Nos, a véleményem az, hogy addig, amíg az ilyen Novák Katalin féléknek helye van a világunkban, a társadalmunkban, addig én köszönöm szépen, de nem szeretnék gyermeket szülni. 

Persze marha jó, hogy azért vannak még értelmes gondolkodású emberek, akik nem dőlnek be ennek, akiket nem lehet olyan könnyen megvezetni. Elképesztően jó volt például olvasni a LifeTilt megálmodójának posztját, Balogh Tamás ugyanis a következőket mondta: " Most nem azért mert ekkora király vagyok, de nálam nincs nem szerinti bérkülönbség.A LifeTILT-nél az operatív vezető nő, a managerek kivétel nélkül nők, a logisztikai vezető is nő, sőt még a részlegvezetők is nők. A LifeTILT-et nők tették oda ahol most van. 4 év alatt a semmiből 11,5 milliárdos összforgalom. Ehhez én egyedül kevés lettem volna. A nők megbecsülését és bérezését nem a politika, hanem a cégtulajdonosok hozzáállása határozza meg." - írta a bejegyzésében, amiben azt hiszem tökéletesen megragadta a lényeget, azt a lényeget, amit sokan, - mert annyira vakon vannak - egyszerűen nem látnak vagy nem akarnak látni. 

Persze Novák azonnal elkezdte magyarázni a bizonyítványát, a HírTV adásában ugyanis arról beszélt, hogy sokan félreértelmezték múltkori, az Axióma csatornáján közzétett videóját.

Kiforgatták, tudatosan félre is értelmezték a szavaimat.

- mondta Novák a műsorban, majd kitért arra, hogy állítása szerint nem arra utalt, hogy a nőknek nem kell annyi fizetést kapniuk, hanem csak azt, hogy „nem jó, ha az egész életünk egy férfiak és nők közti versengésről szól”.

Később a műsor folyamán kijelentette, az semmiképp sem elfogadható, ha valakit ugyanabban a pozícióban hátrány ér azért, mert nő. „Ez ellen természetesen küzdeni kell. Magyarországon minden szabály garantálja, hogy ilyen típusú visszaélés ne történhessen.”

Novák továbbá elmondta, hogy szerinte a kormány azon dolgozik, hogy valódi döntési szabadságot, lehetőségeket kínáljon. „Ha ma Magyarországon egy nő vagy egy férfi úgy dönt, hogy nem szeretne megházasodni, nem szeretne gyermeket, akkor semmilyen hátrány nem éri. És azt sem szeretnénk, hogy azt se érje hátrány, akik úgy döntenek, hogy megállapodnak és gyereket vállalnak” – mondta.

Novák persze beszélt az Alaptörvény kilencedik módosításáról is, amiben rögzítették, hogy, az apa férfi, az anya nő. Szerinte ez egy megkérdőjelezhetetlen igazság: „Néha az evidenciákat is rögzíteni kell, betonszilárdsággal” – mondta. Szerinte most olyan támadás éri ezeket az alapvetéseket, amire a kormánynak valamilyen formában reagálnia kellett.

Mindezek kapcsán D. Tóth Kriszta szavaival szeretném zárni a soraimat: 

"A Jóisten kegyelmezzen nektek.

A Jóisten, akivel takaróztok. Aki mögé elbújtok. Gyáván, büszkén, bután, tapsolva, gyűlölve, hazudva, cinikusan. Kirekesztve azt, aki semmi mást nem akar, csak szeretni és szeretve lenni. Élni. Tisztességben, egészségben, biztonságban nevelni a gyerekeit. Vagy pusztán egy esélyt arra, hogy valaha családja legyen. Egy másik nővel. Egy másik férfival. Vagy egyedül.

Sűrű a mohó gőg köde, elhiszem, hogy nem látjátok: emberek, gyerekek, családok – igen, családok – életével játszotok. Érvénytelenné teszitek a puszta létüket. Alaptörvény-ellenessé a magánéletüket. Billogot süttök rájuk, mert másképp éreznek, mást gondolnak, másra vágynak, mást hisznek.

Mindent megtesztek a hatalomért, semmi nem drága. Persze hogy nem. Telik rá. Kifizetjük ezt is. Csillagrendszereket hazudtok le az égről, vallást csináltok a tudományból, tudományt a vallásból.

Bátorságnak hívjátok a gyávaságot, szabadságnak a kirekesztést, kereszténységnek a gyűlöletet, kormányzásnak a kampányt, győzelemnek a vereséget, információnak az elhallgatást, konzultációnak a manipulációt, versenynek a korrupciót, tisztességnek a színjátékot.

(...)

A kétségbeesésbe taszítotok embereket. Propagandának hívjátok az életüket. Célkeresztet rajzoltok a homlokukra, rájuk külditek a kutyákat. Egy tollvonással az egész létüket teszitek semmissé, mert nektek most éppen erre van szükségetek. Készültök. Megmutatjátok az irányt. És a rendszer teszi a dolgát. Ma már magától. Nem kell hozzá napi parancs, beleégett rég a küldetéstudat a homloklebeny szöveteibe. Olajozottan működik az öncenzúra. Tudják, ki az ellenség, mondanotok sem kell. Indul a csatársor, passz a középpályán, felívelés, hosszú, lesvonalon túl a támadó, már fújna a bíró, de fél szeme a VIP-tribünön, egy pillantás alatt érti, mi a dolga, nem sípol, mehet a támadás, nincs megállás… a kapus keze gúzsba kötve, bokáján lánc… micsoda lövés! Gól. Felrobban a stadion. Az éjjel soha nem érhet véget. Varázsolj nekünk valami szépet.

Belenéztek a szemünkbe, és azt mondjátok: jogállam. Szabadságharc. Család. Kereszténység. Senkit nem hagyunk az út szélén. A magyar egészségügy világszínvonalú. A járványkezelés sikeres. Az oktatás Európa-hírű. Az Index kormányfüggetlen. Az SZFE-n agymosás megy. Az alaptörvény gránitszilárdságú.

Mindez miattunk. Értünk. Az egészségünkért. A gyerekeinkért. A nőkért. A lelkünkért. Meg kell védeni. Mi tudjuk, hogyan. Bízz bennünk. Te ne aggódj. Ha nő vagy, ne versenyezz. Legyenelég. Hesteg maradjotthon. Love me tender. Sziauram.

Beleírhatjátok az alaptörvénybe magatokat. Megmondhatjátok, mi a család, ki a magyar, mi a nemzet, kiben higgyünk, kit gyűlöljünk, mitől féljünk.

De azt, hogy kik vagyunk, hogy kit szeretünk és hogyan, nem vehetitek el tőlünk.

A Jóisten a miénk is. Imádkozunk hozzá – értetek is." - írja D. Tóth Kriszta a wmn.hu oldalán. 

Végezetül, de persze nem utolsó sorban pedig csak annyit fűznék hozzá: a család az család. 

Szerző: P.G. 

Címlapkép: Illuszráció, Getty Images