Milyen identitás kártyát húzott az LMP?

2023. szeptember 20. 16:15 2023. szept. 20. 16:15

A Narancshullás egy politikai tartalmú társasjáték. A lényege, hogy minden játékos kap egy pártkártyát, majd ehhez kiegészítő lapokat és együttes erővel meg kell próbálniuk megdönteni a Fidesz egyeduralmát vagy a budapesti vagy az országos választókerületekben. A játék elején minden párt kap egy titkos identitás kártyát, amit lefordítva tart a játék teljes egészében, hogy más ne láthassa. Ezek a kártyák csak a játék végénél, azaz a választás után kerülnek felfedésre és ekkor kell kiértékelni. A játékszabályzat azt írja: „Az Igazi ellenzékre a saját céljaik érvényesek, míg az Álellenzéknek csak az számít, hogy a játékosok ne tudjanak elfoglalni összesen 8 kerületet/megyét, így a kormánypárt újabb kétharmadhoz jusson." Tehát az Álellenzék célja, hogy mindenáron megakadályozza a nem kormánypárti erők összefogását és látszattevékenységekkel végül hatalomra segítse a Fideszt.

A Fidesz a hatalomra kerülésért, vagy az előnyös pozíciók megtartásáért gyakorlatilag bármire képes. Nem jelenthet gondot nekik a megvesztegetés, kamupártok létrehozása, a nyilvánvaló tények letagadása, a teljes választási rendszer megbuherálása, vagy a valóság jelentős elferdítése sem. Hogy ez a játékhoz elengedhetetlen információ, vagy a valóság, azt mindenki döntse el maga. Ami viszont biztos, hogy Budapest XVIII. kerületének fideszes polgármesterjelöltje 5 millió forintot sem sajnált, hogy megkíséreljen megvesztegetni egy Kétfarkú Kutyapárt színekben induló országgyűlési képviselőjelöltet. Mindezt persze azért, mert az országgyűlési választásokon 800 szavazattal maradt alul Kunhalmi Ágnessel szemben, így felismerték, hogy a Fidesz számára tehát egyáltalán nem reménytelen a helyzet, ha pedig Lévai legyőzi a DK-s Szaniszló Sándort polgármesterként, azon a fővárosi közgyűlési többség is múlhat. Ez lett volna a terv, hogy a Kutyapárt égisze alatt induló Aleva Mártát megvesztegetik, de ez végül nem sikerült.

A Narancshullás játékszabályzata egyébként is a következő gondolattal indul:
Budapest, vagy az egész ország?
A játék két térképen is játszható: Budapesten vagy egész Magyarországon. A játékmenet megegyezik, csak annyi a különbség, hogy országosan egy kicsit nehezebb legyőzni a NER-t.

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a fideszes képviselő, vagyis Lévai István Zoltán a Kutyapárt és a Válasz Online oknyomozása után le is mondott. Országosan viszont ez nem tendencia. Olyankor inkább a hazugságok mögé rejtőzve mindenki marad az eredeti pozíciójában.

Azt tudjuk, hogy akad azért néhány olyan nagyváros országszerte, ahol az önkormányzati választásokon egyértelművé vált, hogy a lakosok nem kérnek többet a Fideszből. Ilyen például Pécs is, ahol bravúrosan csődbe kormányozta a várost a Páva Zsolt fémjelezte fideszes vezetés. Azóta a Pécs Jövője Frakciószövetség szinte minden ellenzéki párt összefogásából született meg. Bár az LMP a legutóbbi önkormányzati választáson is különcködött, de az összefogás győzelmét egyáltalán nem befolyásolta az ő jelöltjük. Azóta viszont ők is beléptek a városvezető frakcióba Pécsett.

Itt nem áll meg a történet, Ungár Péter is rápróbálhatott az egyébként nagyon izgalmas társasjátékra, mert bejelentette, hogy éppen Pécsen az LMP ezúttal külön indít jelöltet az önkormányzati választásokon, felbontva ezzel a 4 éve jól teljesítő ellenzéki együttműködést. Tette mindezt nem sokkal azután, hogy kiderült, hogy Orbán Viktor az Ungár-család luxusvillájában nyaralt Horvátországban. Ungár Péter, az LMP társelnöke meg is erősítette, hogy a tengerparti villa a nővéréé, azonban neki - elmondása szerint - nincs beleszólása abba, hogy kik nyaralhatnak ott. Talán még az is megeshet, hogy Schmidt Mária lánya egy kicsit több pénzt kapott a miniszterelnöktől, hogy megfürdethesse a testét a horvát tengerparton éppen annak a családnak a nyaralójában, amelyik vezetésével egy ellenzéki párt szembemegy a TELJES ellenzékkel?

A Fidesz módszereibe simán belefér, hogy lefizetnek egy pártot, mint ahogy az már korábban kiderült. Elképzelhető, hogy Pécsen is ez történt, csak a Kutyapárt helyett az LMP lett a célpont? Hány milliós ajánlat állhat a külön indulás mögött?

Lehet, hogy az LMP 4 évvel az összefogás után most Álellenzék identitás kártyát húzott?