POSZT: csak jövő május végére tud pontos adatokat kiadni Magyar Attila

2016. július 14. 16:13 2016. júl. 14. 16:13

Húsz nap után a közérdekű adatigénylésünkre csak semmitmondó, a konkrétumokat sokszor nélkülöző válaszokra futotta a POSZT-ot szervező cég ügyvezetőjétől. Magyar Attila azt is írta, hogy az adatokat fenntartással kezeljük, pontos számokat majd csak a 2016-os éves beszámoló után tud adni - aminek a határideje jövő május vége.

Június 20-án, miután vége lett a megújult, ám néha kehes lovat idézően gyengélkedő Pécsi Országos Színházi Találkozónak, közérdekű adatigénylést nyújtottam be a találkozót szervező cég felé.

Sok kérdésem volt, mert ugye sok minden felmerült a találkozó alatt, pláne, hogy olyan pletykákat is lehetett hallani, miszerint a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ munkatársai semmilyen pluszpénzt nem kaptak azért, mert a POSZT-on dolgoztak, hanem ezt az alapbérük terhére kellett, hogy megcsinálják.

Aztán ott volt, hogy vajon kedvezményesen bérelte-e a Kodály Központot a POSZT, és ha igen, akkor vajon ki tárgyalt a ZSÖK és a szervezőcég részéről?

A fő kérdések persze arra vonatkoztak, mennyien is vettek jegyet - és ha vettek, milyen fajtát - a találkozó 10 napja alatt a Zsolnay Negyedbe, illetve a Kodály Központba.

Annak rendje és módja szerint tehát el is ment a közérdekű adatigénylés, mely furcsa állat: 15 nap a válaszadási határidő rá, ezt egyszer 15 nappal meghosszabbíthatja a kérdésekkel megtalált szervezet - viszont a hosszabbítás tényéről értesítenie kell az adatigénylőt.

Nos, ilyen jelzés a POSZF Nonprofit Kft. (POSZF Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft.) részéről nem érkezett, ám 20 nap után beesett az ügyvezető Magyar Attila válaszlevele.

Hogy érzékeljék a közérdekű adatigénylés kérdései és a rájuk adott válaszok közti különbséget, mindegyiket közöljük.

Kérdéseim:

- Hány fizető látogatója volt a 2016-os POSZT-nak?

- A látogatószámból hányan voltak azok, akik 10 napos, 3 napos bérletet, vagy napijegyet váltottak a Zsolnay Negyed területére a POSZT ideje alatt? A létszámból hányan voltak jogosultak diák vagy nyugdíjas kedvezményt igénybe venni?

- Hányan váltottak a POSZT ideje alatt a versenyprogramra szóló jegyük mellé kiegészítő 500 forintos jegyet?

- Hányan váltottak jegyet a díjkiosztó gálára elővételesen, és hányan voltak, akik a gála napján vásárolták meg a jegyeiket? A díjkiosztó fizető vendégei közül hányan váltották meg az exkluzív, vacsorával egybekötött jegyeket, illetve hány olyan vendég volt, akinek elővételes jegyét ilyenre váltották a honlapon írtakkal összhangban?

("És most jön a legjobb: azoknak a néhány igazi színházirajongónak, aki annyira szereti a világot jelentő deszkákat, hogy látatlanban, a műsor ismerete nélkül is jegyet vásárolt a gálára, úgy háláljuk meg odaadását, hogy jegyét a helyszínen AUTOMATIKUSAN PRÉMIUM JEGYRE CSERÉLJÜK!") - részlet a honlapról

- Mennyibe került a kisvonat és a Tüke Busz különjárata? Utóbbi mettől meddig közlekedett, mikortól lett lemondva a szolgáltatás, ha le lett mondva?

- Pontosan mekkora összegből gazdálkodott idén a POSZT? Mennyi volt ebből állami, önkormányzati támogatás, mennyi volt a jegybevétel, és mennyi volt a szponzoroktól érkező felajánlás összege pontosan? Kik voltak az idei találkozó szponzorai?

- A Zsolnay Negyedet és a Kodály Központot mennyiért bérelte ki a találkozó időtartamára a POSZT-ot szervező cég? Ez az összeg kedvezményes? Ha igen, úgy mennyi volt az eredeti összeg, amiből a kedvezményt sikerült elérni? Ki határozott a kedvezmény összegéről a ZSÖK Nonprofit Kft. részéről?

- A költségvetésnek mekkora részét tette ki pontosan POSZF Kft. személyügyi kiadása, mennyi volt a túlórapénz?

- A Zsolnay Negyedben, a Kodály Központban, a Pécsi Nemzeti Színházban és Kamaraszínházban dolgozó ottani személyzet milyen anyagi ellenszolgáltatásban részesült a fizetésén felül a munkájáért és a rendelkezésre állásért?

- Mekkora összegű a juttatása - ha van, illetve jogosult rá -, és milyen rendszerességű az ügyvezető igazgatónak és a fesztiváligazgatónak?

És a válaszok:

"Látogatószám tekintetében az alábbi információkkal tudok szolgálni:

- fizető látogató szám cca. 12200 fő, tavaly 10200 fő volt, mintegy 20 százalékos bővülést mutatnak a számok

- az ehhez kapcsolódó jegybevétel nettó 26,83 millió Ft, tavaly 21,5 millió Ft volt, ami 25 százalékos növekedést jelent

A TÜKE-busz szolgáltatást kiállásonként 24000 Ft-ért vettük igénybe.

A kisvonatot egész napra 30000 Ft-ért béreltük.

A személyügyi kiadások vonatkozásában pontos képet csak év végén kapunk, melyről a 2016. évi beszámolóból informálódhat (2017. május 31.-i határidővel kell elkészíteni).

Bérleti díjak vonatkozásában összességében várhatóan cca. nettó 16 millió Ft-ot, a műszaki szolgáltatás biztosításáért cca. nettó 5 millió Ft-ot fizetünk ki.

Az ügyvezető díjazása közgyűlési határozat értelmében havi 400 ezer Ft, melyet megbízási díj formájában kap meg. A fesztiváligazgató is havi 400 ezer Ft megbízási díjat kap.

Az adatokat kérem fenntartással kezelje, mivel tájékoztató jellegűek! Pontos számokkal csupán az éves beszámoló elkészültével szolgálhatok." - olvasható a levélben.

Hogy finomak és irodalmiak maradjunk, Mohácsi János Istenítéletének egyik sokat idézett mondatát tudjuk leírni:

[align="center"]

"Ne basszunk már szekéren!"

[/align]

Merthogy ez mindennek mondható, de közérdekű adatigénylésre adott válasznak semmiképp sem.

Túl azon, hogy több kérdésre nincs semmilyen válasz, több helyen csak nagy általánosságokban szerepeltet adatokat Magyar Attila a levelében, amikből jelen állapotukban sok mindent nem lehet kihámozni.

Azért próbálkozzunk, de ez jelen pillanatban puszta elméleti játék.

Ami biztos: az idei fesztivál 135,5 milliós konkrét költségvetéssel rendelkezett - Pécs 70, az állam 65,5 milliót dobott be a kalapba -, ehhez jött a 26,83 milliós jegybevétel, így a büdzsé 162,33 milliót tesz ki. De nem lehet tudni, hogy ehhez pluszban mennyi szponzori támogatást kapott a rendezvény.

Ha ebből a 162,33 millióból levesszük a kisvonat 10 napra felszorzott - egész napos igénybevételre számolt 30 ezer forintos - bérleti díját, az már csak 162,03 millió. (De ugye nem tudjuk, hogy mennyibe fájt a Tüke Busz, mivel azt nem sikerült megválaszolnia az ügyvezetőnek, hogy hány napig közlekedett a busz, mit takar pontosan a "kiállásonként 24000 Ft" kitétel, stb.)

Ebből levesszük a nettó 16 milliós bérleti (ahol nem tudni, hogy kaptak-e kedvezményt, vagy sem a ZSÖK alá tartozó helyeknél) és a nettó 5 milliós műszaki szolgáltatás biztosításáért számolt díjat - a két komponenst összeadva egyébként megkapjuk a tavalyi teljes jegybevételt -, akkor 141,03 millió forintot kapunk.

Vagyis írhatnánk azt, hogy a garantált támogatáson felül jelen ismereteink szerint a POSZT idei "nyeresége" mindösszesen 5,53 millió forint.

Csakhogy Magyar Attila a válaszában leírta, hogy az adatok tájékoztató jellegűek, meg hát nem sikerült minden kérdésre konkrétan válaszolnia, így én sem jelenthetem ki biztosan, hogy mennyi az idei nyereség/veszteség.

Viszont az, hogy ezeket az adatokat majd csak a 2016-os év beszámolójából lehet kideríteni, aminek az elkészítési határideje jövő év május vége - nos, mindezekre alapozva lehet leírni, hogy ez nem éppen egy közérdekű adatigénylésre adott válasz.