Az MLSZ megpróbál a fociultrák - de leginkább Orbán Viktor - kedvében járni

2023. február 3. 13:09 2023. feb. 3. 13:09

Lehetetlenre vállalkozott Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, amikor úgy igyekszik egy visszatérő problémát megoldani, hogy közben a fociultrák se maradjanak távol a stadionoktól. Csányi bejelentette, hogy megpróbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót.

„Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem" – mondta Csányi, majd, némiképp ellentmondva önmagának, így folytatta: „Nem egyedül vagyunk Európában. A szomszédos országok szurkolóit ellenkező módon irritálhatja ez a jelkép, tehát önállóan nem tudjuk eldönteni, hogy lehet-e ezeket használni, vagy sem, csak egy egyeztetési folyamat végén".

Nagyjából ennyi az, amit az MLSZ a Magyar Távírati Irodán keresztül közölni kívánt a magyar közvéleménnyel. Hogy van, amit jelenleg nem lehet, de jó volna, ha lehetne. Vagyis Csányi Sándor, aki nemcsak az MLSZ-nek, de az OTP-nek is az elnöke, nem mellesleg Magyarország egyik leggazdagabb embere, érzékeli, hogy a szomszédos országok szurkolóit irritálhatja ez a jelkép. Tegyük rögtön hozzá: nemcsak a szurkolókat, hanem azokat a politikusokat is, akik lehet, hogy még soha nem jártak labdarúgó mérkőzésen, viszont vevők minden hergelésre. Ugyanazt jelenti a számukra a nagy-magyarországos molinó, amit azoknak, akik ragaszkodnak ezen jelképek használatához. A nagy-magyarországos molinó a románok számára azt jelenti, hogy aki nem ugrál, az büdös román, hej, hej, a szlovákok meg azt olvassák ki belőle, amit némely szélsőséges ifjak „viccesen” így szoktak megfogalmazni: Idősebb vagyok, mint Szlovákia!

Úgy is lehet magyarnak lenni, ha az ember nem lobogtatja a nagy-magyarországos molinót és nem nagy-magyarországos sállal a nyakában virít egy futballmeccsen. Ez utóbbi különösen akkor visszatetsző, ha az illető miniszterelnök. Mert mindig lesznek a szomszédos országokban, akiknek nem kell kétszer mondani, hogy az ilyen megnyilvánulást félreértsék. Hiába vannak olyanok, akik tudják, hogy a szurkolók által a stadionba bevitt nagy-magyarországos molinó, és a sál Orbán Viktor nyakában nem azt jelenti, hogy hadaink holnap megindulnak valaha volt területeink visszaszerzésére. Ahogy idehaza, úgy a szomszédos országokban is akadnak olyan szélsőségesek, akik előbb ütnek és csak azután gondolkodnak. (Vagy még azután sem.)

Legutóbb Orbán VIktor a Puskás Arénában, válogatott mérkőzésen jelent meg a feljebb említett sálban, Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén, ami után közös kép is készült a válogatott rekorderről, valamint a miniszterelnökről. Márpedig egy ilyen megmozdulás után eleve nehéz elkülöníteni a politikát és a sportot.

Csányi Sándornak, aki maga mondta, hogy a szomszédos országok szurkolóit irritálhatja a nagy-magyarországos molinó, nem a nemzetközi szövetség diszkriminációellenes bizottságát kellene győzködnie, hanem azokat a magukat szurkolóknak nevező személyeket, akik vállalhatatlan viselkedésükkel, letűnt korokat idéző jelképeikkel nem csupán a magyar futballnak, hanem Magyarországnak is ártanak.