Az utolsó szalmaszál

2023. március 31. 00:40 2023. márc. 31. 00:40

Egyetlen esélye maradt az NKA Universitas PEAC-nak, hogy megmentse a bajnoki szezonját, ahhoz viszont Szekszárdon kell nyerni.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a pécsi női kosarasok egészen jó szezont futnak minden fronton. Elég csak a kupaezüstre vagy a Európa Kupa menetelésre gondolni. Ugyanakkor az is ismert, hogy a Tippmix női NB1-es pontvadászatban csak az alapszakasz utolsó fordulójában sikerült bebiztosítani a 4. helyet. Ezzel a helyezéssel dőlt el, hogy a rájátszásban először az 5. helyezettel kell farkasszemet nézni, amely történetesen az 5 magyar topcsapat egyike, a tavaly ezüsttel záró Szekszárd. Olyan nagy esélylatolgatásba nem is feltétlen mehettünk bele a párosítás előtt, hiszen idén csak a bajnokságban találkozott a két csapat, mindkét alkalommal a hazai csapat aratott győzelmet. A két csapat mentális állapotát viszont döntően befolyásolhatták volna az első mérkőzés előtti eredmények:

NKA Universitas PEAC:
Magyar Kupa ezüstérem, valamint az alapszakasz utolsó fordulójában egy bravúros Sopron elleni hazai diadal

Atomerőmű KSC Szekszárd:
A Magyar Kupában még csak legjobb négybe sem jutott és az alapszakasz utolsó fordulójában vereséget szenvedett a Győrtől

Na most ehhez képest érte igen erős gyomrosként a pécsi szurkolókat, hogy a két győzelemig tartó párharc első mérkőzését hazai pályán elbukta a PEAC. A vendég tolnaiak gyakorlatilag úgy tudtak Pécsen diadalmaskodni, hogy nem is játszottak különösebben jól. Nem ez volt a PEAC legjobb napja, a dobások nem sikerültek és védekezésben is sok hiba csúszott Jovan Gorec csapatának játékába.

De a párharc itt még nem dőlt el. Ma (pénteken) 18:00-tól Szekszárdon játszhatnak Kiss Virágék, hogy kiegyenlítsenek és kivívjanak egy döntő mérkőzést Pécsett. Egy esetleges győzelemmel hétfőn kéne a párharcot eldönteni, ahol már biztosan kikerül a továbbjutó. Azért is létfontosságú a mai mérkőzés, mert a PEAC egyértelmű célja, hogy bejusson a legjobb 4 csapat közé a bajnokságban. Ha most Szekszárdon kikap a csapat, akkor legjobb esetben is 5. helyen végezhet.

Fontos megemlíteni, hogy a rájátszás ezen fázisában nem számít a pontkülönbség, így ha a PEAC bravúrgyőzelmet arat idegenben, akkor mindenképp 1-1 lesz a párosítás és egy harmadik mérkőzésen dőlhet el a továbbjutás.

Kulcskérdés lehet az NKA Universitas PEAC-nál a regeneráció. A vesztes mérkőzésen már Wentzel Nóra és Kiss Virág is sérüléssel bajlódott, ezekkel együtt vállalták a játékot. Előbbi egy makacs combsérülésből lábadozik, míg a válogatott centert a Sopron ellen kellett kényszerből lecserélni, hiszen a válla sérült meg. Ha nem lett volna elég ennyi probléma, az utolsó mérkőzésen a PEAC puerto ricó-i játékosa, Jazmon Gwathmey is fájdalmas arccal, féllábon hagyta el a parkettát az utolsó percekben.

Jovan Gorec a Szekszárd elleni első mérkőzés után elmondta:

"Először is meg kell néznünk, hogy ki egészséges és ki tudja vállalni a játékot a visszavágón. Ami biztos, hogy ennél több kell majd, mert ilyen dobószázalékkal nem lehet megverni a Szekszárdot."

Hogy sikerül-e belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, arról rögtön a péntek esti mérkőzés után lapunk beszámol.