Egyre népszerűbb Pécsett a falmászás

2023. január 3. 16:05 2023. jan. 3. 16:05

A falmászás, a sziklamászás mesterséges körülmények között űzhető formája. A sziklamászás, mint tevékenység talán egyidős az emberiséggel, azonban sportággá csak az utóbbi évtizedekben vált, hangsúlyozta lapunknak Torma Gergely, a Camp One Gym egyesület üzemeltetője, akik Pécsett a Megyeri úton folytatják ritkaságba menő tevékenységüket.

A falmászást, mint tevékenységet valószínűleg sziklamászók találták ki, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül – kondíciójuk megőrzése céljából – sportolni szerettek volna. Kialakult a falmászás, ami többnyire zárt térben, műfalon történő mászást jelent. Kezdte a beszélgetést Torma Gergely, majd hozzá tette a falmászás jelentősen hasonlít a famászáshoz is. A fiúk legtöbbje biztos, hogy mászott fel fára. A kicsi babák szintén mászással kezdik életükben a mozgást.

A falmászás egyik előnye, hogy a mászás rizikófaktorát nagyságrendekkel lecsökkenti a sziklamászáshoz képest, ugyanis a műfalon történő mászás sokkal jobban kontrollálható, mint a természetben történő sporttevékenység, ezáltal biztonságosabb. Bulder kategóriában nincs biztosítás. Maximum 4,5 méter magasságból lehet leesni, egy 25 centis szivacs párnára.

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A tokiói olimpián is osztottak érmet a sportágban. A 2024 évi párizsi olimpián már önálló szám lesz.

Szinte mindenkinek ajánlható ez a sport, jelentős fizikai erőnlét sem kell hozzá, noha sokan ezt gondolják. Nem kell misztifikálni a falmászást, nemcsak ügyességet igényel, az ember minden izmát átmozgatja. Először a lábat használjuk, utána a kezet. A lába mindenkinek erősebb. A rendszeres mászó meg is erősödik, hiszen fokozottan igénybe veszi a lábát és felsőtestét is a sport. Az egyéni felszereléseknél elmondta, hogy a profik cipőt használnak, akik már "nagyon tudnak" azok 1-3 mérettel kisebb cipőt használnak. A tornászoknál ismert magnézium port is nagy mennyiségben használják.

Napjainkban, Pécsett már gerinc problémákkal küzdő fiataloknak, kiegészítő kezelésként tanácsolják a falmászást, az egyesület üzemeltje arról is beszélt, hogy várhatóan január végén, vagy február elején Pécsett, hobbistáknak falmászó versenyt rendeznek.

 

Szerző: Szabó Ferenc