Fordított a PVSK-Veolia, így nagyon közel került a feljutáshoz

2023. május 24. 08:47 2023. máj. 24. 08:47

Nem érvényesült a hazai pálya előnye, mert bár egyértelmű egyszer sem volt a párharc, de végül rajt-cél győzelmet aratott a PVSK, ugyanis az NKA egy másodpercig sem vezetett a döntő harmadik mérkőzésén, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Gyászszünettel indult a harmadik pécsi rangadó, Gyenge Andrásra emlékezett az aréna 1 perces néma csenddel és főhajtással. Tecnikai problémába is ütközött a rendszer, így csúszással indult a mérkőzés.

A PVSK-Veolia igen meglepő meccstaktikát dolgozott ki, ugyanis rögtön a rangadó elején agresszív labdaszerzések után szokatlanul könnyű kosarakat szereztek és villám gyorsan elhúztak 10 ponttal a városi riválistól. Az NKA is összekapta magát a kezdeti sokk után és termelték a pontokat a negyed hátralévő részében, de 30-22-es vendég vezetéssel ért véget az első felvonás.

A második félidőben a hazai csapat érvényre tudta juttatni azt, amiben igazán jók. Jobban szedték a lepattanókat és ki tudták használni jelentős fölényüket sebességben. Ezzel tudtak igazán sokat faragni hátrányukból, a negyed végére már 1 pontra tudták olvasztani a differenciát, de végül maradt az előny a Panthersnél, 44-47 volt a félidei állás.

fotó: Rébay Viktor

A fordulás után SZrecsko Szekulovics és tanítványai megtalálták az ellenszert az NKA ellen, így ismét inkább a vendégeké volt ez a negyed. Több klasszis teljesítménnyel rukkolt elő a Veolia, ezek közül is kiemelkedő Harler játéka, aki amellett, hogy a mezőny legponterősebb játékosa volt, szenzációs asszisztokkal vetette észre magát. Ebben a játékrészben egy pillanatig úgy tűnhetett, hogy el is dőlt a mérkőzés a vendégek javára, de az NKA a negyed végére visszakapaszkodott 7 pontra, ezzel szorosabbá téve a végjátékot. 61-68 állt az eredményjelzőn.

fotó: Rébay Viktor

Az utolsó játékrész ismét a hazai fiúké volt, ugyanis annyira összeállt a védekezés, hogy a PVSK csaknem 3 percig nem dobott kosarat. Sőt, mi több, az NKA ismét 1 pontra jött fel az ellenfél nyakára, de úgy tűnt, hogy a hajrában a rutin dönt. A Panthers okos labdatartásainak jelentős része pontokkal ért véget és az ilyenkor már megszokottnak mondható töredezett játék is a PVSK-nak kedvezett, ugyanis a büntetőket ezen az estén a vendégek dobták hatékonyabban. Bár a végjáték nagyon feszült volt és a lefújásig nem dőlt el a győzelem sorsa, végül a PVSK-Veolia nyert, ezzel elvéve a hazai pálya előnyét az NKA-tól. A végeredmény 92-95 lett.

fotó: Rónási Márton

Ez egyben azt jelenti, hogy a PVSK-Veolia megfordította a párharc állását, 2-1-es előnyben van. Így tehát, ha a következő mérkőzést hazai publikum előtt behúzza, akkor eldől a feljutás kérdése. Az NKA-nak szintén győznie kell most idegenben, hogy sor kerüljön mindent eldöntő 5. mérkőzésre.

NKA Pécs–PVSK-Veolia 92-95 (22-30, 22-17, 17-21, 31-27)
Kosárlabda-NB I. B Piros csoport. NKA Aréna, 1300 néző.

NKA Pécs: LADOS 19, Kovács P., Kollár 12/3, Meleg 10, DJORDJEVICS 21/12. Cs.: BENKE 13,  Meszlényi 5, Rátvay 10, Scherer 2. Vezetőedző: Ivica Mavrenski.

PVSK-Veolia: HALÁSZ 19/9, HARLER 22/3, Molnár M. 11/3, Bíró O. 8/3, HORTI 15/3. Cs.: Tóth N. 4, Németh A. 2,  ANTÓNI 14/9, Takács D. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

A mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Ivica Mavrenski: Gratulálok a PVSK-nak, jó meccset játszott! Valójában az egész mérkőzésen vezettek a vendégek, amikor pedig közel kerültünk hozzájuk, mindig rossz döntést hoztunk. Még mindig van esélyünk, de pénteken sokkal okosabbnak kell lennünk!

Szrecsko Szekulovics: Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Nehéz itt nyerni az akadémia csarnokában, egy héttel ezelőtt például simán kikaptunk. Most is nagy csatát vívtunk, a hazaiak végig keményen harcoltak, vissza is kapaszkodtak a mérkőzésbe, de végül sikerült győznünk. Breakelőnybe kerültünk ezzel a sikerrel, immár a mi kezünkben van a sorsunk, de nagyon észnél kell lennünk, mert teljesen más meccs lesz a pénteki! Itt van a nagy sansz, egy lépésre vagyunk a bajnoki címtől, de ez most egy ezer mérföldes lépés.

Kiemelt fotó: Rónási Márton