Három pécsi sportolónak szurkolhatunk az olimpiai versenyeken

2021. július 7. 13:45 2021. júl. 7. 13:45

A Tokiói olimpiára, Pécsről négy sportoló is esélyes volt a részvételre. Bicsák Bencze, PSN Zrt. triatlonosa, Csonka Zsófia, lövő szintén a PSN Zrt. színeiben, és a Multi Alarm tollaslabdázója, Krausz Gergely. Legkorábban, Kenderesi Tamás sporttörténetében szállt fel a füst. A PSN Zrt. úszója elsőként teljesítette az olimpiai részvételhez szükséges szintidőt. A pécsi pisztolyos, Csonka Zsófia lemaradt az ötödik olimpiájáról.

Kenderesi Tamásnak napokkal ezelőtt azt javasolták, hogy inkább eddzen, s ne vegyen részt az olimpiai eskütételen, de ő semmiképpen sem szerette volna kihagyni azt az eseményt, ami már a riói olimpia előtt is feldobta a kedvét. A Tokióban 200 pillangón induló úszó elmondta, már alig várja, hogy a kemény munka után, az olimpia előtt eljöjjön a pihenés ideje. 

Most feszítettnek érzem a tempót, eljöhetne már az az idő, amikor a pihenés kerül előtérbe”– mondta a pécsi úszó.

 

 

Kenderesi Tamás

Tamás július 24-én az elődöntőkön ugrik először medencébe, Tokióban, és célozhat meg dobogós helyett.

Krausz Gergely, a Multi Alarm tollaslabdázóa, a pécsi olimpikonok közül utolsóként kapott "zöldlapot", ami az indulást jelentette.

Krausz Gergely

Tokióba 172 tollaslabdázó kvóta van. Ebből 16 vegyes páros, ami 32 helyett elvisz. Marad 140 hely, ebből 70 férfi, 70 női sportoló számára.

A 140 kvóta szabadkártyákból, versenyzői helyekből áll. A versenyzőhelyek kiosztása egy bonyolult rendszer szerint történik, mondta Csorbics József a szövetség volt elnöke, a pécsi klub tanácsadója. Például, ha egy földrésznek nincs versenyeken kiharcolt helye kvótát kap.  Előfordulhat olyan is, hogy a sportoló helyet szerzett magának az olimpiára, például a 24. helyen, ám országa nem utaztatja ki. Ez előfordulhat német és holland versenyzőknél. Sérülések is átírhatják a kijutási versenyt, tudtuk meg a Magyar Tollaslabda szövetség volt elnökétől, Csorbics Józseftől. A hét elején véglegessé vált, hogy indulhat a tokiói olimpián – számolt be Facebook-oldalán a magyar szövetség.

A Multi Alarm SE 27 esztendős magyar bajnok játékosa a 38. helyen zárt a nemzetközi szövetség (BWF) kvalifikációs ranglistáján, ezzel indulási jogot szerzett a japán fővárosba.

„Szívből gratulálunk Gergőnek, aki történelmi sikert ért el azzal, hogy elsőként léphet pályára magyar versenyzőként olimpiai játékokon férfi egyesben. Tokióban újabb versenyszámot rajzolt fel a magyar sporttérképre, ami a hazai tollaslabdasport fejlődését is mutatja” – áll a magyar szövetség közösségi oldalán.

 

Az MTI megkeresésére Krausz elmondta, egyelőre nem tudja felfogni, hogy végül kijutott az olimpiára. Hozzátette, mentálisan nehéz időszak zárult le, mivel az elmúlt egy-két hónap annyira változó volt érzelmileg a kvótaszerzés miatt, hogy azt gondolta, elment a lehetőség

A PSN Zrt. triatlon edzőjének, a magyar válogatott szövetségi kapitányának, Tóth Szilárdnak beérett a munkája. Sportolója Bicsák Bence is kvótaszerző lett, így indul a 2020 évi tokiói olimpián.

Az edző megérdemelten vehetett át kiemelkedő munkájáért Abay Nemes Oszkár nevét viselő díjat Pécsett. Az indoklás szerint, különösen az ifjúsági sportolók között is kiemelkedő munkát végzett. A versenyre készülés közben kikapcsolódásra is szüksége volt a versenyzőnek, Bicsák Bencének és mesterének Tóth Szilárdnak. Hogy mi volt a kikapcsolódásuk arról kérdeztük az érintetteket.

- Együtt szoktunk gitározni és énekelni. Ha hosszabb pihenő van, Bence édesapjával Olaszországba utazik és horgásznak a Pó folyón. A versenyeken előfordul, hogy van fél napos pihenő, ilyenkor együtt elmegyünk kerékpározni, sétálni a városba. Mind kettőnk kedvenc helye a Karib tenger, a Bermudák.

Bicsák Bence

A triatlonosok július 26-27 én futnak, úsznak, kerékpároznak Tokióban.

 

A PSN Zrt. sportlövőjével, Csonka Zsófiával is beszélgettünk. Összetett történet, hogy nem sikerült az ötödik olimpiámon a részvétel­– kezdte a beszélgetést a pécsi lány. - Sokszor voltam közel a kvótaszerzéshez, de mindig valami hiba közbecsúszott. Például a koronavírus-járvány miatt halasztottak kvótaszerző versenyeket, technikai változásokat is elrendeltek. Ezek a módosítások nekem nem voltak kedvezőek. Nem érem meg kudarcként, hogy nem utazhatok Tokióba. Most látom milyen nehéz is a kvótaszerzés egy olimpiára. Nem adom fel, már csak három év és Európában, Párizsban rendezik a következő olimpiát, remélem, hogy oda ki tudom harcolni a részvételt, hangsúlyozta Zsófi

Szerző: Szabó Ferenc