Két szorítóban is küzdöttek a serdülő és junior bunyósok a PVSK sportcsarnokban

2024. április 8. 09:05 2024. ápr. 8. 09:05

Utánpótlás korú lányok, fiúk számára ökölvívó versenyt rendeztek Pécsett. Évek óta nem volt ilyen rangos, az ifjú korosztályok legtehetségesebb versenyzőinek szóló ökölvívó esemény, mint a szerdán kezdődő, és szombaton a döntőkkel befejeződő Utánpótlás Magyar Kupa. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. mint főrendező, és a PVSK, mint a helyszint biztosító közreműködő mellett, a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is ott volt a szervezők között.

A verseny szakmai vezetője Alvics Gyula volt. A PVSK ökölvívója maga is volt korosztályos bajnok, hiszen 1973-1978 között, minden országos serdülő-és ifibajnokságot megnyert. Napjainkban már elsősorban a sportág zászlóját tovább vivő fiatal ökölvívókra fókuszál.

Sajnos, ritkán van éles megmérettetés ezeknek a korosztályoknak, holott fejlődésük szempontjából ez nagyon fontos lenne Az esemény célja, versenyzési lehetőséget biztosítani az U12 (fiú, lány), serdülő (férfi, női) és junior (férfi, női) korosztályú ökölvívók részére. További célok, hogy lehetővé tenni az ökölvívás ismeretanyagának versenyszerű alkalmazását, segíteni a fiatalok testi fejlődését, a tehetségek kibontakozását és kiválasztását. További fontos cél, az Utánpótlás Magyar Kupa bajnoki címének megszerzése, valamint jogosultság biztosítása a nemzetközi tornákon való indulásra, illetve a válogatott keretbe való bekerülés. Tudtuk meg Alvics Gyulától, a pécsi ökölvívás ikonjától.

 

A Serdülő Női ökölvívóknál a versenyt 16 súlycsoportban rendezték meg: 33 kg, 36 kg, 38 kg, 40 kg, 42 kg, 44 kg, 46 kg, 48 kg 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 70 kg, 75 kg +75 kg

A Serdülő Férfi ökölvívóknál a versenyt 20 súlycsoportban rendezték meg: 33 kg, 35 kg, 37 kg, 40 kg, 42 kg, 44 kg 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg, 90 kg, +90 kg A mérkőzések 3 x 1,5 perces menetidőkkel kerültek megrendezésre, a menetek között 1 perces szünetekkel.

 

Junior Női és Férfi ökölvívóknál a versenyt az alábbi 16 súlycsoportban rendezték meg: 42 kg, 44 kg, 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg, 90 kg, +90 kg A mérkőzések 3 x 2 perces menetidőkkel kerültek megrendezésre, a menetek között 1 perces szünetekkel.

 

 

A rendezvényen versenyzőivel volt Erdei Zsolt olimpia bronzérmes, többszörös Európa és világbajnok, volt országos szövetség elnöke is, akivel a beszélgetést a rendezvény fontosságával kezdtük. „Ők jönnek alulról, ők határozzák meg később, hogy felnőtt bajnokok legyenek. Az ökölvívás alapjait adják vissza, amit fiatal korukban elsajátítottak.” Sokak Madárnak becézett bunyósáról, a pécsi Alvics Gyuláról is beszélt. Hangsúlyozta, hogy Pécs neve összeforrt Gyuláéval. A város neve ökölvívásban együtt cseng Alviccsal. Arról is beszélt, hogy a megyeszékhely mellett Komlón és Mohácson is működik ökölvívó szakosztály. A beszélgetés végén hozzátette, hogy reménykedik abban, hogy a közelgő világbajnokságon a három olimpiai kvótás mellé még ketten-hárman is párizsi résztvevők lehetnek.

 

Beszélgettünk Óvári Nikolettel, a komlói Tegyünk Többet Baranyáért Egyesület (TTBE) ökölvívójával is. Niki a hétvégi versenyen bronzérmet szerzett. Indokolta a szereplését, keveset támadott, ezért kapott kevesebb pontot a bíróktól. A 13 éves leány Komlón a kenderföldi iskolába jár. A nyolc osztály elvégzése után a rendészeti középiskolát célozza meg, de az ökölvívást folytatni szeretné. Megtudtuk, hogy két éve jár boxolni. Az első versenyén ellenfelét két alkalommal padlóra küldte. A fiatal hölgy azt kérte munkatársunktól, hogy írjuk meg: várják a lányokat az edzésekre! A hölgyek ketten vannak, fiúk közel harmincan.

 

Szerző: Szabó Ferenc