A Momentum elnöksége felfüggesztette az exfideszes, exjobbikos Körömi Attila tagságát

2021. december 8. 15:56 2021. dec. 8. 15:56

Alapszabályzatuk megsértése miatt a Momentum országos elnöksége felfüggesztette a korábban a Jobbikban és a Fideszben is megfordult pécsi politikus párttagságát – tudta meg szerkesztőségünk hiteles forrásból. Betekintést nyerhettünk abba is, hogy milyen belső harcok folynak mostanság a párt Baranya megyei szervezetén belül, de mielőtt ezeket ismertetnénk, hadd osszunk meg önökkel egy témába vágó közmondást: "Az alamuszi nyuszi nagyot ugrik!". De a kérdés az, hogy ki ugrál az alamuszi nyuszi kedve szerint, és ki az, aki nem hagyja magát befolyásolni, inkább ellentmond?

Közel az év vége, így lassan kijelenthető, a 2021-es év egyebek mellett a megtisztulás időszaka volt a pécsi városvezető koalíció és a helyi közélet számára. Ennek számos oka lehet, viszont az biztos, hogy az idő előrehaladtával a 2022-es országgyűlési választások tétje egyre jobban realizálódik az ellenzéki pártokban. Az már 2019-ben is bebizonyosodott, hogy a kormányváltás csak egy széleskörű összefogással lehetséges. Az azóta eltelt időben az is kiderült, hogy kik azok, akik tudnak egy hatpárti koalícióban együtt dolgozni, és kik képtelenek erre.

Országos szinten is sokan távoztak az ellenzéki szövetségből. Valakik azért, mert a pártjuk rájött, hogy az adott politikus többet árt az összefogásnak, mint segít, ezért távozásra bírták őket. Valakik pedig azért, mert időközben aljas módon rájöttek, hogy a Fideszben előbb megtalálják saját számításaikat, mint a kormányváltó erőkben.

Az ellenzéki szövetség megtisztulása helyben is megtörtént. Az elmúlt napokban két pécsi politikussal, Bognár Szilviával és Körömi Attilával is valami hasonló hullám érhetett el. 

 

Bár korábban azt írtuk egy cikkünkben, hogy Bognár Szilvia búcsút intett a Demokratikus Koalíciónak, időközben egy szintén hiteles informátorunktól megtudtuk, a képviselő asszony furfangos módon nem várta meg az DK országos elnökségének döntését a kizárásáról, pedig tudomásunk szerint az már egy ideje napirenden volt. 

 

 

Nemcsak őt vetette ki saját pártja, hanem Körömi Attilát is. A veterán pécsi politikusnak már a politikai pályája is sokatmondó, érdemes megnézni, milyen utat járt be az elmúlt évtizedekben a helyi és az országos közéletben.

 

Szélkakas az orkánban – Körömi politikai pályafutása tele van pálfordulásokkal

Körömi Attila a Fidesz tagjaként több mint egy évtizeden keresztül politizált Pécsen, a közgyűlés képviselőjeként.

Független országgyűlési képviselőként aztán a Jobbik politikusa volt már akkor, amikor maga a párt még bent sem volt a parlamentben.

2002-ben az olimpia mellett gyűjtött több ezer aláírást – elkötelezettsége sokat változott másfél évtized alatt, hiszen 2018-ban éppen ahhoz a Momentumhoz csatlakozott, amely pont az olimpiaellenes kampányával vált tényezővé a politikában.

2004-ben emlékezetes módon nemmel szavazott hazánk uniós csatlakozására.

Miután mindkét jobboldali pártban csalódott, ezért a 2009-es pécsi polgármester-választáson az MSZP akkori házelnökét, Szili Katalint támogatta.

Hosszabb, 12 éves kihagyás után 2018-ban tért vissza a közéletbe, amikor a Momentum színeiben parlamenti képviselőjelöltként indult Baranya megye 2. számú választókerületében, sikertelenül.

2020-ban beválasztották a Momentum országos elnökségébe, majd 2021 nyarán lemondott tisztségéről. Döntését többek között a kampány miatt növekvő terheléssel indokolta.

Fél évvel az elnökségi tagságról történt lemondása után pedig a párt már fel is függesztette Körömi Attila tagságát.

 

Körömi felfüggesztése üzenet a helyi képviselőknek is?

Hogy a pécsi politikus pontosan mivel szeghette meg a Momentum alapszabályzatát, nem tudjuk, viszont informátorunk szerint az országos elnökség korábban már többször figyelmeztette Körömit, hogy ne legyen saját közössége és az ellenzéki összefogás bomlasztóinak pécsi kulcsembere. Úgy tudjuk, rajta kívül a párt vezetősége már több pécsi önkormányzati képviselőjüknek is jelzett azzal kapcsolatban, hogy fejezzék be a különutas akcióikat a helyi közéletben.

Véleményünk szerint azért kaphatták ezeket az ejnye-bejnyéket a momentumos fiúk, mert az elnökségük is rájött, hogy ezzel az ellenzéki összefogásnak többet ártanak, mint segítenek.

Őszintén bízunk abban, hogy a momentumos képviselők előbb megtalálják saját politikai számításaikat, mint Körömi, és nekik nem kell ehhez annyi pártot megjárniuk, mint veterán kollégájuknak. Reméljük, rádöbbennek, hogy nem az érdemi vitákkal és az előretekintő gondolatokkal van a probléma. Sokkal inkább azzal, amikor egy párt önkormányzati képviselője

·       úgy megy a saját és pár bajtársa hirtelen kitalált, és átgondolatlan elképzelése után, mintha nem lenne holnap;

·       szükségszerűtlen és minden felet csak romboló politikai csatározásokat kezdeményez;

·       vagy ha olyan platformon kezd el panaszkodni, ahol csak azért hallgatják meg nagy lelkesedéssel, mert azzal is a Fidesz malmára hajtja a vizet.

 

Körömi Attila fotója a Momentum három pécsi önkormányzati képviselőjével

 

Tudomásunkra jutott több hiteles beszámoló szerint, hogy a Momentum pécsi szervezetéből valaki már többször felkeresett egy helyi, kormánypárt-közeli portált azzal a szándékkal, hogy éppen saját szövetségeseit, vagy rosszabb esetben saját párttársait tüntesse fel rossz színben. Úgy látjuk, a Momentum helyi képviselőinek is be kellene látniuk, hogy a helyi Fidesz-közeli lapok nem a tehetségük miatt karolja fel szabadúszó mutatványaikat, hanem pontosan azért, mert ezekkel tudják az ellenzéki egységet becsmérlő narratívájukat erősíteni.

Meggyőződésünk, hogy ez a gyakorlat maguknak a képviselőknek okozza a legtöbb kárt, hiszen ezzel két szék között egyre mélyebbre zuhannak a padló felé.

 

Szerző: A.Pécsi.Proli.