Az „egyetemi modellváltás" aljas hazugsága

2021. január 29. 20:11 2021. jan. 29. 20:11

Elestek a nagy vidéki egyetemek: „modellt váltanak", mégpedig anélkül, hogy bármire is érdemi garanciát kaptak volna. Persze mire is lehetne „garancia" annak a kormánynak esetleges szava, amely szemérmetlen hazudozásával, egész önkényeskedő hatalomgyakorlásával kezdettől teljesen hiteltelen…

Korábban itt írtam erről a témáról. Most csak röviden elismétlem, ami szerintem a történtek lényege.

Lehetetlen nem egységben látni az egymással összefüggésben lévő eseményeket: CEU, MTA, egyetemek, köztük külön is említve az SZFE történetét.

A CEU elüldözése lényegében a kormány sorosozó zsidózásának része: nem számított semmi. Sem az egyetem hazai, sem a nemzetközi tudományos életben betöltött szerepe. Mindabból, amit az egyetemek körül a hatalom eddig garázdálkodott, alighanem ez a gyalázatos tett okozta a legnagyobb veszteséget: rezsimváltás esetén minden helyrehozható lesz, de a CEU-t a maga korábbi mivoltában alighanem végleg elvesztettük.

Mind a CEU bugris elüldözése, mind az MTA mucsai szétverése tiltakozásokat váltott ki, de azok végül is arról győzték meg a kormányt, hogy nekimehet az egyetemeknek is.

Csak az SZFE hallgatói és oktatói választották a tiltakozás szükséges radikális módját. Utólag tán jobban érthető, miért is tették ezt: az önkény egyszerűen el akarta törölni őket a föld színéről. Most éppen úgy tűnik, e törekvésük akár célt is érhet – de az ellenállás még folytatódik.

A nagy vidéki egyetemeknek már bizonyos tanulságok levonása után rontott neki az önkény: behívták a vezetőket, hogy elmondják nekik: kezdeményezniük kell a „modellváltást", na…

És az egyetemeken elhelyezett janicsárok készségesnek bizonyultak.

Az utóbbi időben egyetlen hatalmi szándékot sem kísért annyi pofátlan hazudozás, annyi sunyi vagy brutális erőszak, és annyi kirekesztés, médiaterroros gyalázkodás, mint az egyetemek megszállásáé.

A tét nagy: az esetleges választási vereség után is megőrizhető (???) fideszes „mélyállamról", óriási összegek fölötti rendelkezésről van szó, és a Fidesz által elindított kultúraellenes háborúban való áttörésről, hegemón pozíciók megszerzéséről.

E szándékokat a Fidesz jogi köntösbe, vagy inkább rongyokba öltözteti. Lesz megint „parlamenti vita", „sarkalatos törvény"...

Mindez arra hívja föl a figyelmet, amit korábban írtam: a Fidesszel nem lehet megbékülni, nem lehet demokráciában együtt élni.

A remélt választási győzelem esetére meg kell találni a „fideszes jogrend" széttörésének lehetőségét. Mert az a „jogrend" egészében és alapvetően antidemokratikus, alkotmányellenes.

Forrás: Hírklikk Szerző: Gusztos István 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels