A Füzesi Ferenc emléktornát, a lányok kategóriában a PTE-PEAC nyerte

2023. augusztus 28. 10:41 2023. aug. 28. 10:41

A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola kézilabda-szakosztálya fiú és leány utánpótlás szakága, augusztus 26-án harmadik alkalommal rendezte meg a Füzesi Ferenc Emléktornát U17-es leány és U18-as fiú korosztályok számára. Lányok a Nevelési Központban, a fiúk a PTE TTK Egyetemi Csarnokban küzdöttek a helyezésekért.

A PTE-PEAC kézilabda szakosztálya három női kézilabda csapatot versenyeztet, melyből egy utánpótláskorú csapat. Céljuk, hogy a pécsi középiskolás diákok és a Pécsi Tudományegyetemen tanuló hallgatók minél magasabb osztályban és megfelelő körülmények mellett sportolhassanak egyesületükben, melynek biztosítása érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a PSN Zrt.-vel. Célkitűzésük egy olyan életpályamodell létrehozása, amely gyermekkortól kezdve egyenes utat mutat a kézilabdázóknak a PEAC utánpótlás, majd felnőtt csapatain keresztül egészen az egyetemi tanulmányokig. Felnőtt és ifjúsági csapatuk is heti 5 alkalommal edz, szakképzett edzők vezetésével. Céljuk stabilizálni csapatukat, ezáltal lehetőséget nyújtani minél több kézilabdás fiatalnak, hogy a Pécsi Tudományegyetemet válasszák tanulmányaik elvégzéséhez. Az építkezés sikeresen halad a hölgyek Dunaújváros, Mohács, PSN Zrt. korosztályos csapatát előzték meg és vehették át Füzesi Ferenc özvegyétől és a lányaitól a megérdemelt serleget és érmeket.

A fiúknál, ahogy várható volt a döntő volt a legizgalmasabb. A Komló*--Balmazújváros mérkőzésen az első félidőbe remekül tartotta magát a Balmazújváros, majd a második félidő befejező szakaszában keményedett a játék. Egymás után dobhatták a csapatok a hét métereket, a síp mesterek sorra állítottak ki játékosokat. A 30-22 -es eredmény komlói sikert hozott. A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség alelnöke Bartha Ferenc ígéretet tett, hogy 2024-ben is megrendezik majd negyedik alakalommal a Füzesi Ferenc emléktornát. Hozzátette, hogy az enyhébb időt nem ígér, de a felújított Lauber Dezső sportcsarnokban kedvezőbb körülmények lesznek.

 

FÜZESI FERENC (1960 – 2020)

Füzesi Ferenc játékos-pályafutását Pécsen kezdte és fejezte is be (1978–82, 1985–90, 1995–97), a kettő között 1984-ben bajnoki címet nyert a Tatabányával, de megfordult Spanyolországban, a Ponteverda együttesében légióskodott 1991 és 1995 között. A magyar válogatottban 1980–81 és 1989–92 között 86 alkalommal szerepelt, tagja volt az 1990-es világbajnokságon 6. és az 1992-es barcelonai olimpián 7. helyezett csapatnak. Edzőként a Pécs mellett dolgozott a Ponteverdánál, Pécsváradon, Komlón, Tatabányán, Orosházán, Balmazújvárosban, Szombathelyen és Mohácson.

 

KÜLÖNDÍJAK:

LEGJOBB HAZAI JÁTÉKOS: Füzesi Ferenc-díj Pataki Balázs Komló

LEGJOBB LEÁNY KAPUS: Kovacsics Miklós-díj Kovács Gregor Lili PEAC

LEGJOBB FIÚ KAPUS: Tóth András-díj Dániel Márton Tatabánya

LEGJOBB FIÚ JÁTÉKOS: Perger Ferenc-díj Várnagy Márton Komló

LEGJOBB LEÁNY JÁTÉKOS: Schmidtné Holub Mária-díj Szabó Vanda Dunaujváros

GÓLKIRÁLYNŐ / GÓLKIRÁLY: Németh Zoltán-díj Bencsik Liza Mohács

FÜZESI FERENC díj: Jauch Julu PSNZRT

 

Szerző: Szabó Ferenc