Futsal sikerek és ambíciók: A PTE-PEAC az első osztály kapujában

2023. augusztus 27. 15:48 2023. aug. 27. 15:48

Az elmúlt években a PTE-PEAC futsal csapata a másodosztály nyugati régiójában kiemelkedő együttesként tevékenykedett. A csapat nyíltan vállalt célja az volt, hogy megszerezze a jogot az első osztályban való szereplésre. Ezt a célt 2023 csodálatos tavaszán sikerült elérniük. A csapat magját fiatal egyetemista játékosok alkotják, akik mellé a megye rutinos labdarúgói is csatlakoztak. A csapat sikeres szereplése érdekében 2023 nyarán megalapításra került a PEAC Futsal Kft., mely birtokolja az első osztályú jogokat. Az első osztályba lépett csapat célja, hogy a 2023/2024-es szezon során megtartsa helyét az első osztályban. Erről a sporttörténeti eseményről Élő Tibor vezetőedzővel készítettünk interjút.

  • Mikor és hol ismerkedett meg először a futsallal?
  • A futsal a 2000-es évek elején terjedt el Magyarországon, és éppen akkor kezdtem el érdeklődni ennek a gyors labdajátéknak.

Mire van szüksége annak, aki a futsalt választja?

  • Nagyfokú egyéni játékra van szükség. Gyakran előfordul, hogy a játékos a pályán ketten az egy ellen, hárman az egy ellen találja magát. Kombinatív gondolkodásra van szükség, folyamatosan át kell látni a pályát. A futsal öt a kapus elleni játékot jelent, a pályán összesen tízen vannak. Ennek a játéknak az alacsony játékoslétszáma miatt inkább az egyéni játékoskészségeket helyezi előtérbe a csapatmunkával szemben. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a folyamatos mozgás, a cselezés és a lövés, mint a hagyományos labdarúgásban. A játék mind a labdával rendelkező, mind a labda nélküli játékosoktól folyamatos helyezkedést és gyakori labdaérintést igényel, így ideális lehetőséget nyújt mind a labda nélküli, mind a labdás technikai képességek fejlesztésére és elsajátítására. A kisebb méretű labda miatt is hangsúlyozottan fontosak a labdás készségek. A futsalban négyes méretű labdát használnak, ami kisebb, mint a hagyományos labdarúgó labda. Emellett súlyosabb és kevésbé pattan, így a labda irányítása és kezelése kiemelkedő fontosságú a játékban.

  • Ugorjunk a PTE csapatához.

  • A PTE-PEAC futsal csapata négy éve alakult, és én is ennyi ideje vagyok a csapat tagja. Ezen idő alatt együtt fejlődtünk.

  • Két mérkőzésen már túl vagyunk.

  • Igen, mindkettő mérkőzés vereséggel zárult. Az első mérkőzésen a Női Bajnokság I-es csapattal kerültünk szembe. A Haladás ellen remek teljesítményt nyújtottunk, annak ellenére, hogy Szombathely csapata az előző három évben három bajnoki címet szerzett. Úgy gondolom, hiányzott a bátorság a játékunkból. Hétfőn otthonunkban az Aramist csapatával játszunk. Remélem, ezúttal nem a szimpatikus vesztes csapat leszünk. Szeretném, ha minél előbb felújítanák a Lauber Dezső sportcsarnokot, hogy ott ismét bajnoki mérkőzéseket játszhassunk. Szintén jó lenne, ha elkészülne a Sport utcai csarnok is, ahol akár 600 nézőt is fogadhatnánk.

  • Egy korosztályos csapatnál is dolgozol a PMFC-nél.

 

 

Szerző: Szabó Ferenc