Új csapat épül a NKA Unversitas PEAC női kosárlabda együttesénél

2023. szeptember 27. 08:44 2023. szept. 27. 08:44

Jelentös változásokra számithatnak a szurkolók az NKA UNIVERSTAS PEAC NB I-es női kosárlabada csapatnál. Két meghatározó játékos, Kiss Virág és Wentzel Nóra külföldre igazolt. Több játékos érkezett a helyükre, ám a Rátgéber akadémiáról is kerültek játékosok a keretbe - tudtuk meg Kond Árpádtól, a csapat ügyvezetőjétől.

A legnehezebbnek tűnő kérdéssel kezdjük. Két meghatározó játékos, Kiss Virág és Wentzel Nóra eligazolt Pécsről. Hogyan sikerült a pótlásuk?

 

Ha röviden kellene válaszolni erre a kérdésre, azt mondanám, hogy jól, és a most kezdődő idény eldönti erre a választ. Virág és Nóri mellett elég sok ponton változott az elmúlt évi keretünk, minden esetben más és más volt az ok. Köszönjük az eddigieket mindenkinek, ugyanakkor ők megnyitották a lehetőséget egy új csapat építésére, kialakítására. Olyan fiatal sportolók érkeztek Kiss Angelika, Weninger Virág, Mérész Trixi, vagy Nadia Smeilbegovic személyében illetve nőttek fel a Nemzeti Kosárlabda Akadémián Laczkó Sári, Rátkai Eszti vagy Adeniké Olawuyi révén, akik rengeteg személyes motivációval és ambícióval, bizonyítási vággyal jöttek, és az eddigi jelek alapján kiváló egységet és Csapatot alkotnak, akiket szeretni fog a közönség.

 

 

A magyar női kosárlabdában kevés Határ Betti és Kiss Virág kosárlabdázó van. A magasság mennyire meghatározó, akkor, amikor láthatunk igazi center nélkül játszó csapatokat is?

 

Kosárlabdában a magasság fontos, de a mai modern játék sokkal inkább a fizikumról, energiákról szól, a gyorsaság és a lendület valamint különösen a lányok esetében az akaraterő, küzdeni tudás, és egység sok esetben a győzelem záloga a nagy egyéniségekkel szemben.

 

A csapat szeptember 30-án kezd a Cegléd otthonában. Indulásnál fel lehet készülni az ellenfélből?

 

Az egyik sötét ló lesz az ellenfelünk az első fordulóban, mivel szinte minden A csoportos csapatról érkeztek eredmények, információk a felkészülési meccseikről, ez a Ceglédről kevésbé igaz. Láttuk a keretüket, jó játékosokból állnak ők is, de hogy milyen kosárlabdát játszanak, az a későbbiekben fog kiderülni. A bajnoki rajton odahaza egyértelműen győzelemre fognak törni, de mi is a két pont hazahozatala miatt megyünk Albertirsára, így izgalmas, érdekes meccsre van kilátás. A fiataljaink idegenben kevésbé hatékonyak, mint az Akadémiánkon, és tavaly már láttuk, hogy nem túl nagyok a különbségek a csapatok között, és az biztos, hogy bele kell adnunk mindent, hogy nyerjünk náluk.

 

 

A 2022-2023. évi bajnokságban voltak idegenklégiósok, pécsiek és más településekről igazolt játékosok. Az új esztendő csapata összeállt már?

 

Erre szolgált a felkészülési időszak, amelyet a csapat gerince augusztus hetedikén kezdett el. Ugyanakkor még biztosan van mit dolgozni a játékunkon, aminek a megkomponálása a 2023/2024-es évadra amiatt nehezebb feladat, mert jócskán kicserélődött a keretünk és fontos játékosok később csatlakoztak a társaikhoz. Azt gondolom, fokozatosan fog javulni a játékunk, ahogy fejlődnek a játékosaink, és lesz mögöttünk minél több elvégzett munka.

 

 

A Sopron csapata mögül "pénzes" támogatók hátráltak ki. A változás az NKA számára jelenthet-e jobb helyezést a tabellán?

 

Messze még a szezon vége, és az elmúlt évek megközelíthetetlen magyar csapatának a gyengülése időszakos és látszólagos. Biztos vagyok benne, hogy amikor a lényeges kérdések el fognak dőlni, nem a mostani keretű Sopron veszi fel a kihívókkal a harcot, de ezt a klubvezetés sem titkolja, így csak a felületes szemlélő legyinthet a sokszoros bajnokcsapatra. Nyilván ha a magyar mezőny elhiszi, hogy idén le lehet győzni a Sopront, ahogy minden „földi halandó” riválist, akkor küzdelmes hetei lesznek az idén a nemzetközi porondtól távol maradó zöld-sárgáknak, de az NKA Universitas Pécs számára marad bőven rivális.

 

A szurkolók számára less-e változás az új esztendőben?

 

Ugyanúgy fontosak számunkra a szurkolók, ahogy eddig. elsősorban egy szerethető, küzdőképes és jó eredményeket elérő csapattal szeretnénk segíteni őket a mindennapjaik szebbé tételében, abban, hogy örömforráshoz jussanak a hétköznapok harcaiban. Aki erre nyitott, vevő akar lenni, annak nem kell tovább keresgélnie, itt vagyunk. Kulturált, hangulatos, színvonalas meccs-élményt akarunk nyújtani, izgalmakkal, minél több pécsi győzelemmel, jó kosárlabdával. Azt nem ígérhetem, hogy minden összecsapást mi nyerünk meg, de teljes erőnkkel, tudásunkkal erre törekszünk. Legalább három kiváló nemzetközi riválist elhozunk Pécsre a FIBA Európa Kupa keretében, ráadásul egy év kihagyás után újra Pécsre jönnek a férfi mezőny legjobb csapatai, ugyanis az Akadémián NB I A csoportos férfi mérkőzéseket is rendeznek.

 

 


Szerző: Szabó Ferenc